Tarkastuslautakunta, kokous 10.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Lapsiystävällinen kunta

ROIDno-2022-3060

Valmistelija

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Arvioinnin työohjelman mukaisesti tarkastuslautakunta arvioi kasvatusta, oppimista ja koulutusta. Osana tätä teemakokonaisuutta lautakunta arvioi UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -mallia Rovaniemen kaupungissa.

UNICEF:in Lapsiystävällinen kunta -mallin tarkoitus on auttaa kuntia huomioimaan lasten hyvinvointi kunnan palveluntuotannossa, päätöksenteossa sekä hallinnossa. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja siihen voivat hakea kaikki kunnat. Malliin hakemisen ja hyväksymisen jälkeen kunnan toimijoista koostettu koordinaatioryhmä tutustuu ensin YK:n määrittämiin Lapsen oikeuksiin. Tämän jälkeen kartoitetaan kunnan lapsiystävällisyyden nykytilaa sekä laaditaan toimintasuunnitelman kartoituksen pohjalta. Toimintasuunnitelmassa määritellään Lapsiystävällinen kunta -työn tavoitteet ja toimenpiteet. Työn tavoitteiden toteutumista seurataan yhteistyössä UNICEF:n kanssa. Jos työ on edennyt mallin kriteerien mukaan, kunnalle myönnetään Lapsiystävällinen kunta -tunnustus. Tunnustuksenkin jälkeen kunta jatkaa lapsiystävällisyyden kehittämistä UNICEF:in kanssa. 

Rovaniemen kaupunki on ollut mukana UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -mallissa vuodesta 2013 lähtien. Kaupunki on saanut kolme tunnustusta lapsiystävällisyyden toimistaan vuosina 2015, 2017 ja viimeisimpänä vuonna 2021. Vuoden 2022 osalta talousarviossa Lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämiselle ei ole asetettu tavoitteita. Toimia lapsiystävällisyyden edistämiseksi on kuitenkin tehty. Kaupunginhallitus päätti 10.10.2022 § 359 sivistyslautakunnan esityksestä aloittaa Rovaniemen lapsivaikutusten arvioinnin mallin pilotoinnin. Malli on tarkoitettu tukemaan päätöksentekoa ennakkovaikutusten arvioinnin kautta. 

Tarkastuslautakunta kuulee asiassa suunnittelija Anne Luiroa, joka toimii Rovaniemen kaupungin Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorina. Lautakunta on kiinnostunut kuulemaan siitä, kuinka malli on vuosien saatossa edistynyt Rovaniemen kaupungissa, miten malliin osallistuminen on edistänyt Rovaniemen kaupungin kehittämistä lapisystävällisenä kuntana, mitä tavoitteita toiminnalle on asetettu tällä hetkellä ja kuinka näissä tavoitteissa on onnistuttu. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta kuulee suunnittelija Anne Luiroa UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -mallista Rovaniemen kaupungissa. 

Lautakunta merkitsee kuulemisen tiedoksi, sekä huomioi sen antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2022.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavaksi kutsuttu suunnittelija Anne Luiro osallistui kokoukseen kokoushuoneesta käsin kello 17.13 - 17.23.

Tarkastuslautakunta kuuli Luiroa ja merkitsi kuulemisen tiedoksi. Tarkastuslautakunta huomioi kuulemisen antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2022. 


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.