§ 10 Ilmoittajansuojelulain mukaisen ilmoituskanavan ilmoitusten käsittelijöiden määrääminen

Lataa 

ROIDno-2021-4826

Päätöspäivämäärä

27.3.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

HS 24 §

Kuvaus

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä:

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi unionin oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta, ns. whistleblow -direktiivi velvoittaa tietyt työnantajat perustamaan sisäisen ilmoituskanavan väärinkäytösten ilmoittamista varten. Direktiivi tuli panna jäsenmaissa täytäntöön 17.12.2021 mennessä, mutta siihen liittyvä kansallinen lainvalmistelu siirsi ilmoituskanavan käyttöönottoa. Laki ilmoittajan suojelusta tuli voimaan 1.1.2023. Lain tarkoituksena on tehostaa Euroopan unionin oikeuden ja kansalllisen lainsäädännön valvontaa säätämällä niiden henkilöiden suojelusta, jotka ilmoittavat tämän lain soveltamisalaan kuuluvista rikkomuksista.

Lain mukaan organisaatioiden (kunnat, kuntayhtymät, liikelaitoskuntayhtymät ja kunnalliset liikelaitokset), joiden työ- tai virkasuhteessa olevien henkilöiden määrä on säännöllisesti vähintään 50, on perustettava sisäinen ilmoituskanava rikkomisia koskevan tiedon ilmoittamista ja ilmoituksen perusteella toteutettavia toimenpiteitä varten. Ilmoituskanava tulee ottaa käyttöön 1.4.2023. Kaupunki on hankkinut ilmoitusten vastaanottamista ja käsittelyä varten sähköisen työkalun. Sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation tai 11 §:ssä tarkoitetun palveluntuottajan on nimettävä ilmoituksen käsittelystä vastaava henkilö tai henkilöt, joiden on voitava hoitaa tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Lisäksi organisaatio tai palveluntuottaja voi nimetä ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi tarvittavia asiantuntijoita. Ilmoituksia saavat käsitellä vain organisaation tähän tehtävään nimeämät henkilöt.

Esitys:

Esitän, että kaupunginjohtaja päättäisi, että esittelytekstissä kuvatun ilmoituskanavan ilmoitusten käsittelystä vastaaviksi henkilöiksi nimetään riskienhallintapäällikkö, turvallisuusasiantuntija ja sisäinen tarkastaja sekä tarkastuslautakunnan esityksen mukaisesti tarkastuspäällikkö. Ilmoitusten käsittelystä vastaavat henkilöt voivat hankkia toimivaltansa ja harkintansa puitteissa asiantuntija-apua ilmoitusten käsittelyn tueksi.

Päätös

Päätän esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Organisaatiotieto

Konsernihallinto