Kaupunginvaltuusto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Valtuustoaloite: Liikenneturvallisuuden lisääminen kyläalueilla (lisäpykälä)

ROIDno-2023-2488

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Väyläviraston mukaan nopeusrajoitusten ensisijainen tehtävä on tieliikenteen turvallisuuden lisääminen. Turvallisuusaspektin lisäksi nopeuksia säätelemällä voidaan vaikuttaa myös liikenteen sujuvuuteen, välityskykyyn, liikennekustannuksiin sekä liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin.

ELY-keskuksille kuuluvat päätökset oman alueensa maanteiden nopeusrajoituksista ja yksittäisten merkkien asettamiset. Kaupungit ja kunnat ovat itsenäisiä tienpitäjiä, jotka päättävät oman katuverkkonsa nopeusrajoituksista. Niiltä osin nopeusrajoitukset eivät kuulu Liikennevirastolle tai ELY-keskuksille. Kunnat määrittelevät myös taajamien rajat, vaikka taajamamerkin asettaminen maantielle kuuluukin ELYlle.

Rovaniemen kylien alueilla voi syntyä vaaratilanteita korkeiden nopeusrajoitusten vuoksi. Esimerkiksi Kivitaipaleen kylätalo sijaitsee Ranuantien toisella puolella, jolloin voi syntyä vaaratilanteita, kun ihmiset ylittävät tien, jolla voi kesäisin ajaa nopeusrajoituksen mukaan 100 km/h. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki edistää nopeusrajoitusten laskemista pääteillä kyläalueiden osalla. Lisäksi esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää samalla muita tarvittavia toimia liikenneturvallisuuden lisäämiseksi kyläalueilla."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.