§ 31 Kohti hiilineutraalia ja kestävää Joulupukin Pajakylää ja ympäröivää maaseutua

Lataa 

ROIDno-2023-3138

Päätöspäivämäärä

29.9.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hanke edistää merkittävästi ympärivuotisen kansainvälisen matkailukeskuksen vision toteutumista. Kestävä ja vastuullinen matkailukeskus on erittäin tärkeä kokonaisuus neuvoteltaessa matkanjärjestäjien ja operaattoreiden kanssa kohdevalinnoista. Hankkeen tuoma lisäarvo edistää hiilineutraalin, puhtaan ja luontolähtöisen matkailukeskuksen arvokasta imagoa. Käytännössä hanke mahdollistaa onnistuessaan kohdetoimijoiden kiertotalousasteen paranemisen, resurssitehokkuuden edistymisen, uusien tuotteiden lanseerauksen, kestävän matkailun asiakkaiden ja sen myötä liikevaihdon lisäyksen.

Kaupungin projektiohjeiden mukaisesti kaupunginjohtaja voi päättää alle 100 000 euron summalla osallistumisesta hankkeiden omarahoitusosuuteen.

Kuvaus

Kansainvälisten asioiden päällikkö:

Joulupukin Pajakylän osuuskunta on hakenut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta "Kohti hiilineutraalia ja kestävää Joulupukin Pajakylää ja ympäröivää maaseutua" -hankkeen toteutukseen. Hankkeella edistetään matkailun kestävää kehitystä sekä Pajakylän että ympäröivien kylien alueella.

Kiertotalous on talousmalli, joka puuttuu ilmastonmuutoksen, luonnon häviämisen ja hupenevien luonnonvarojen perimmäisiin syihin. Kiertotaloudessa tavaroita ei valmisteta jatkuvasti lisää, vaan käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvo hyödynnetään mahdollisimman pitkään. Kulutus perustuu palvelujen käyttämiseen niiden omistamisen sijaan. Kiertotalouden tuomat liiketoiminnalliset hyödyt ovat selvät, mutta käytännössä muutokseen liittyy aina haasteita. Tämä hanke keskittyy muuttamaan kiertotalouden haasteet käytännön mahdollisuuksiksi. Hankkeessa uudistetaan Joulupukin Pajakylän yrityksiä ja ympäröivän maaseudun kiertotalousajattelua ja toimintamallia osuuskunnan yrityksille.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa osuuskunnan yritykset, Rovaniemen kaupungin ja ympäröivän maaseudun sitouttava kiertotalouden käytännön toimenpideohjelma, joka jatkuu heti hankkeen jälkeen systemaattisesti ja ympärivuotisesti toimien. Lisäksi hankkeessa rakennetaan yhteinen kiertotalousekosysteemi. Tämä tarkoittaa yhteistyötä osuuskunnan yritysten, Rovaniemen kaupungin ja ympäröivän maaseudun kanssa. Yhteistyö edistää liiketoimintamallia ja mahdollistaa kaikkien osapuolten siirtymisen kohti kiertotaloutta. Hankkeella on konkreettinen toiminnallinen tavoite edistää alueiden käytännön kiertotaloustoiminnan kehittymistä vastaamaan 2020-luvun haasteisiin.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki osallistuu "Kohti hiilineutraalia ja kestävää Joulupukin Pajakylää ja ympäröivää maaseutua" -hankkeen omarahoitusosuuteen 15 818 eurolla. Hanke on huomioitu talousarviossa ja omarahoitusosuus katetaan Napapiirin kehittämisrahasta.

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut