Elinvoimalautakunta, kokous 27.9.2023

§ 86 Kotoutumisen ohjaajan vakanssien perustaminen

ROIDno-2023-3038

Valmistelija

  • Sari Martikainen, kotoutumispalveluiden koordinaattori, sari.martikainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungille esitetään perustettavaksi kaksi kotoutumisen ohjaajan virkaa 1.12.2023 alkaen. Lisäresurssia haetaan kuntaan muuttavien pakolaistaustaisten maahanmuuttajien vastaanoton, kotoutumisen ja työllistymisen tukemiseksi.

Rovaniemen kaupungin kotoutumispalveluihin ohjautuvat asiakkaaksi Rovaniemellä asuvat pakolaistaustaiset maahanmuuttajat ja heidän perheet, jotka kuuluvat valtion toimesta Rovaniemen kaupungille maksettavien laskennallisten kotoutumiskorvausten piiriin. Näihin kuuluvat myös kotikuntamerkinnän saaneet Ukrainan sotaa paenneet tilapäistä suojelua saavat henkilöt, joiden kotikunta on Rovaniemi. 

Kotoutumispalveluiden tehtävänä on tarjota pakolaistaustaisille maahanmuuttajille kuntaan muuttoon, alkuvaiheen asettautumiseen, kotoutumiseen, koulutukseen ja työllistymiseen liittyvää tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Palvelulla pyritään tukemaan henkilöiden kuntaan asettautumisen sujuvuutta ja onnistumista, itsenäisestä selviytymistä, osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Kotoutumispalveluiden tavoitteena on lisätä palvelun saatavuutta ja toimivuutta palkkaamalla asiakastyöhön lisää ohjaajia. Asiakastyöhön resurssoimalla pystytään tarjoamaan ohjausta ja neuvontaa kaikille niitä tarvitseville ja monipuolistamaan työmuotoja asiakasmäärän kasvaessa. Työmuotojen kehittäminen on tärkeää, jotta esimerkiksi tilapäistä suojelua saavia voidaan tukea yksilöllisesti työelämään siirtymisessä. 

Rovaniemen kaupungin kotoutumispalveluissa on kolme kotoutumisen ohjaajan vakanssia. Yksi ohjaajan tehtävistä on määräaikainen 30.6.2025 asti, ja sen rahoitus toteutuu Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä määräaikaisella valtion avustuksella, mikä kattaa 80% palkkakustannuksista. 

Kotoutumisen ohjaajan tehtävät painottuvat asiakas- ja verkostotyöhön asiakkaan ja hänen perheen yksilöllisten palvelutarpeiden mukaisesti. Asiakastyö sisältää palvelutarpeen arvioinnin mukaista tiedon jakamista ja ohjaus- ja neuvontatyötä erilaisista kotoutumista edistävistä toimenpiteistä ja palveluista. Lisäksi työllä tuetaan henkilön koulutukseen ja työelämään ohjautumista. Tärkeä osa työtä on tukea myös asiakkaan arjenhallintaa uudessa asuinympäristössä mm. asumiseen, terveyteen, etuus- ja raha-asioihin liittyen. Tehtäviin kuuluu myös asiakkaalle tehtävä alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelman laatiminen itsenäisesti tai yhteistyössä monialaisesti asiakkaan muun verkoston kanssa. Työ sisältää myös yhteistyötä muiden pakolaisten kotoutumista ja osallisuutta edistävien toimijoiden ja sidosryhmien kanssa. 

Kotoutumispalveluiden asiakastyön resurssit eivät ole tällä hetkellä riittävät huomioiden kotoutumispalveluihin ohjautuvien asiakkaiden määrä. Kaupungille kuukausittain maksettavien laskennallisten kotoutumiskorvausten piirissä oli syyskuun alussa 336 henkilöä. Korvausten piiriin on tämän vuoden (8kk) aikana tullut 177 uutta henkilöä, mikä on merkittävästi enemmän kuin aikaisempina vuosina. Rovaniemen kaupungin kuntapaikkamäärä pakolaistaustaisille maahanmuuttajille on 50 kuntapaikkaa vuodessa. 

Henkilömäärän kasvu johtuu tilapäistä suojelua saavien henkilöiden kuntaan muutosta. Tilapäistä suojelua saava henkilö voi hakea kotikuntamerkintää asuttuaan Suomessa vuoden, mikä ensimmäisillä Suomesta suojelua hakeneilla täyttyi maaliskuussa. Kotikuntamerkintä tarkoittaa, että henkilö voi ilmoittaa digi- ja väestötietovirastolla asuvansa pysyvästi Suomessa ja haluvansa siten kotikunnan. Kotikuntamerkinnän jälkeen henkilö esim. hankkii oman asunnon, siirtyy pois vastaanottokeskuksen palveluista ja on oikeutettu käyttämään niin kunnan kuin muiden viranomaisten kotikuntaoikeuteen perustuvia palveluita.

Tämän vuoden alussa kotoutumispalveluiden siirtyessä osaksi työllisyyspalveluita asiakastyöhön suunnatut henkilöstöresurssit eivät olleet riittävät. Sosiaalipalveluiden järjestämisvastuumuutoksen yhteydessä pakolaistaustaisten maahanmuuttajien vastaanotosta ja alkuvaiheen kotoutumisen tuen palveluista vastannut henkilöstö puolitettiin Rovaniemen kaupungin ja Lapin hyvinvointialueen kesken. Kaupungin työllisyyspalveluihin siirtyi vain kaksi kotoutumisen ohjaajaa. Tämän vuoksi kaupunki haki kunnille lisäresurssiksi suunnattua valtionavustusta perustaakseen kolmannen määräaikaisen kotoutumisen ohjaajan vakanssin. 

Kuntia on ohjeistettu aktiivisesti tilapäistä suojelua saavien kuntaan muutosta viime syksystä alkaen, jotta kuntaan siirtyminen olisi 1.3.2023 alkaen hallittua ja kunnilla olisi mahdollisuus varautua kasvaviin asiakasmääriin. Rovaniemellä tilapäistä suojelua saavien kuntaan muutto oli keväällä 2023 selvästi odotettua maltillisempaa. Kuntaan muutto on kuitenkin kiihtynyt kesäkuusta alkaen, mikä näkyy kotoutumispalveluihin ohjautuvien asiakkaiden kasvavana määränä. Tilapäistä suojelua saavien henkilöiden kuntaan muuton arvioidaan jatkuvan. Rovaniemellä on kaksi vastaanottokeskusta, joissa molemmissa on asiakkaana parisen sataa tilapäistä suojelua saavaa henkilöä. Kuukausittain osalla heistä täyttyy vuoden asumisaika, mahdollisuus hakea kotikuntamerkintää, siirtyä kaupunkilaisiksi ja kotoutumispalveluiden asiakkaaksi. 

Rovaniemen kaupungille maksetaan kotoutumiskorvauksia pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kotoutumista edistävien palveluiden järjestämiseen kotoutumislain mukaisesti. Korvaukset on tarkoitettu ohjaukseen ja neuvontaan sekä muuhun kotoutumista tukevaan toimintaan. Kotoutumislakiin tehtiin muutoksia 1.3.2023 alkaen koskien tilapäistä suojelua saavien asemaa ja heistä kunnille maksettavia kotoutumiskorvauksia. Kaupungille on maksettu 1.3.2023 alkaen kotikuntaan siirtyneistä tilapäistä suojelua saavista samat kotoutumiskorvaukset kuin muista kuntaan muuttaneista pakolaistaustaisista henkilöistä. Laskennallisia korvauksia maksetaan vuodessa alle 7-vuotiaasta henkilöstä 6 503 € ja 7-vuotta täyttäneestä henkilöstä 1 955 €. Lisäksi korvauksia maksetaan esim. alkukartoituksesta, tulkitsemiskuluihin ja erityispäivähoidon kustannuksiin. 

Kotoutumiskorvausten piiriin kuuluvien henkilöiden määrän kasvu näkyy selkeästi kasvuna maksettavissa laskennallisissa korvauksissa. Esimerkiksi helmikuussa ennen tilapäisen suojelua saavien kuntaan muuton alkamista kaupungille maksettiin laskennallisia korvauksia 39 668,36 €/kk. Korvausten määrä on kasvanut tasaisesti kuukausittain siten, että syyskuussa korvausten määrä on jo 70 695,12 €/kk. Jatkossa henkilömäärän kasvaessa myös korvausten määrä kasvaa. Vuodelle 2023 odotettu korvausten määrä tulee ylittymään. Ylityksen on arvioitu olen sen verran suuri, että korvauksilla pystytään kattamaan myös kahden kotoutumisen ohjaajan palkkakustannukset. 

Kotoutumisen ohjaajan palkkakustannukset arvioidaan olevan 49 000€/vuodessa, mikä on kahden ohjaajan osalta yhteensä 98 000 €. 

Kotoutumisen ohjaajan tehtävää tulee hoitaa virassa oleva henkilö, koska työtehtäviin sisältyy julkisen vallan käyttöä. 

Perustettavien virkojen kelpoisuusehdoksi esitetään tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa.   
 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää perustaa kaksi kotoutumisen ohjaajan virkaa 1.12.2023 alkaen. 

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivua.

Esittelijän muutosesitys:
Elinvoimalautakunta päättää perustaa kaksi kotoutumisen ohjaajan virkaa 1.12.2023 alkaen ja määrittelee virkojen kelpoisuusehdoksi tehtävään soveltuvan korkeakoulututkinnon.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän muutosesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Työllisyyspäällikkö ja kotoutumispalveluiden koordinaattori

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Elinvoimalautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.