Elinvoimalautakunta, kokous 12.12.2023

§ 111 Työllistämisen avustukset kolmannen sektorin toimijoille

ROIDno-2022-150

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Työllistämisen avustukset kolmannelle sektorille (ent. kuntalisä)

Rovaniemen kaupunki myöntää kolmannen sektorin toimijoille (yhdistyksille, järjestöille ja säätiöille) harkinnanvaraisia avustuksia heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistämiseksi. Vuonna 2020 on avustuksena jaettua kuntalisää myönnetty 54 eri henkilöstä kymmenelle (10) eri kolmannen sektorin toimijalle yhteensä 122 434€ verran, määrärahan ollessa 165 000€. Vuonna 2021 kuntalisä on maksettu 191 000€.  

Työllistämisen avustuksilla edistetään kolmannen sektorin toimijoiden mahdollisuuksia rekrytoida sekä tukea työttömien henkilöiden työmarkkinoille paluuta sekä lisätä työllistettyjen työelämätaitoja ja -valmiuksia. 

Työllisyyden hoitoon varattuja määrärahoja kohdennetaan pitkään työttömänä ja heikossa työmarkkina-asemassa olleille. Tällä toimenpiteellä pyritään vaikuttamaan passiivitukena maksettavan työmarkkinatukiosuuden määrään ja samalla tarjoamaan työmahdollisuuksia ja työelämävalmiuksia niille työhakijoille, joiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille on haasteellista. 

Rovaniemi-lisään on varattu vuodelle 2022 määrärahaa 265 000 euroa. Avustus ohjaukseen sekä työllistämisbonus maksetaan työllisyyspalveluiden ostopalveluihin varatusta määrärahasta ja niihin voidaan käyttää enintään 250 000€. Avustuksia myönnetään määrärahojen puitteissa.

Työllistämisen avustusten myöntämisen linjauksiksi  vuonna 2022 esitetään seuraavaa:

Työllistämisen avustusmuodot ovat seuraavat:

  1. Rovaniemi-lisä työllistämisen kustannuksiin  

  2. Avustus ohjaukseen ja työllistämisen tukemiseen

  3. Työllistämisbonus

 

Tarkemmat avustusten myöntämisen kriteerit on esitetty liitteessä 1. Päätös on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Valtakunnallinen palkkatukiuudistustyö on käynnissä ja kokonaisuuden osana on tarkoitus uudistaa kolmannen sektorin palkkatuki. Tavoitteena on, että nykyiseen kolmannen sektorin palkkatukeen kytketään vahva yksilöllinen tuki, työkyvyn kartoitus ja muut palvelut siten, että mallista tulee uusi tuki avoimille työmarkkinoille siirtymiseen. Osana valmistelua selvitetään mahdollisuus subjektiiviseen palkkatukeen ikääntyneille tai pitkään työttömänä olleille. Palkkatukiuudistusta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2022 ja uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Kunnan myöntämiä työllistämisen avustuksia tarkastellaan uudestaan kun valtion päätökset ovat tiedossa ja varmistetaan että päällekkäisyyksiä ei synny.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy esitetyt työllistämisavustuksen muodot sekä avustuksen määrät ja myöntämisen kriteerit esityksen ja liitteen mukaisesti vuodelle 2022.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Elinvoimalautakunta on kokouksessaan 25.1.2022 (§10) päättänyt työllistämisen avustuksista kolmannelle sektorille. Avustuksen määrät ja myöntämisen kriteerit päätettiin vain vuodelle 2022, koska tiedossa oli että valtakunnallisesti on tulossa muutoksia ja uudistuksia palkkatuen käyttöön. Tällä hetkellä vireillä on kaksi keskeistä lakiuudistusta tähän kokonaisuuteen liittyen:

  1. Hallituksen esitys laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi sekä sosiaalisista yrityksistä annetun lain kumoamisesta (palkkatuen uudistaminen). 

  2. Hallituksen esitys eduskunnalle palkansaajan työssäoloehdon uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Koska eduskunnan päätöksenteon aikatauluista ei ole tarkempaa tietoa, esitetään elinvoimalautakunnalle että nykyisten linjausten voimassaoloa jatketaan toistaiseksi. Näin vältetään tilanne, jossa työllistämisavustusten myöntämiseen tulisi katkos. Lautakunnalle valmistellaan päätösesitys uusista linjauksista kun eduskunta tekee yllämainituista lakikokonaisuuksista päätökset. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää jatkaa työllistämisen avustusten päätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Lautakunnalle valmistellaan uusi päätösesitys kun edellä kuvattujen lakien päätökset valmistuvat ja niiden vaikutukset on analysoitu.

 

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi
  • Tiina Suopajärvi, työnsuunnittelija, tiina.suopajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki tukee heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä avustamalla kolmannen sektorin toimijoita työllistämään pitkään työttömänä olleen tai muutoin heikossa työmarkkina-asemassa olevan henkilön.  Työllistämisen tukia myönnetään kunkin toimintavuoden talousarvion määrärahojen puitteissa. Työllistämisen avustukset ovat aina harkinnanvaraisia tukia. Avustusten myöntöperusteet perustuvat aina rovaniemeläiselle työttömälle myönnettyyn palkkatukipäätökseen tai yli 55-vuotiaiden työllistämistukeen sekä voimassa olevan palkkatukilainsäädännön perusteisiin.

Työllistämisen avustuksella on tarkoitus edistää kolmannen sektorin toimijoiden (yhdistykset, järjestöt, säätiöt ja osuuskunnat) mahdollisuuksia rekrytoida työvoimaa ja tukea työttömien henkilöiden työmarkkinoille paluuta sekä lisätä työelämätaitoja ja -valmiuksia. Rovaniemi-lisällä on tarkoitus kompensoida mm. työllistämisen kustannuksia kolmannen sektorin työnantajille. Rovaniemi-lisää voidaan käyttää työllistymisestä aiheutuviin palkkatuen ylittäviin kustannuksiin, kuten palkan sivukuluihin, lomarahoihin tai työvaate- tai työvälinekustannuksiin.  

Palkkatukisääntelyä on 1.7.2023 voimaan tulleen lain mukaan yksinkertaistettu rajaamalla palkkatuki pääosin sellaisten työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi, jotka ovat epäedullisessa asemassa olevia tai alentuneesti työkykyisiä. Tavoitteena on, että työnantaja pystyy aiempaa paremmin ennakoimaan, millä ehdoin ja kuinka paljon tukea työllistämiseen voi saada. Lisäksi myöntö- ja maksatusprosessia on pyritty nopeuttamaan.

Palkkatukea voidaan myöntää voimassa olevan lainsäädännön mukaan:

  • 15–24-vuotiaiden,
  • 50 vuotta täyttäneiden,
  • perusasteen koulutuksen varassa olevien,
  • kotoutumissuunnitelmaan oikeutettujen maahanmuuttajien,
  • vähintään kuusi kuukautta ansiotyötä vailla olleiden sekä
  • alentuneesti työkykyisten työllistämiseen.

Rovaniemi-lisää maksetaan sellaisen rovaniemeläisen henkilön työllistämiseen, jolla on TE-toimiston tai kuntakokeilukunnan (ts. työvoimaviranomaisen) myöntämä palkkatuki tai yli 55-vuotiaan työllistämistuki. Rovaniemi-lisää myönnetään 1.7.2023 voimaan tulleen palkkatukilainsäädännön mukaisen, palkkatukeen oikeutetun tai yli 55-vuotiaiden työllistämistukeen oikeutetun työttömän työllistämisen kustannuksiin enintään 400€/kk. Avustusta voidaan myöntää työllistetyn työsuhteen ajalle ja palkkatuen keston mukaan (5-24kk). Poikkeuksen muodostavat oppisopimukseen myönnetyt palkkatuetut työsuhteet, joissa avustusta voidaan myöntää koko oppisopimuksen keston ajalle (enintään kuitenkin kolme vuotta). 

Rovaniemi- lisää myönnetään työllisyyspalveluille myönnetyn vuosittaisen määrärahan puitteissa. Mikäli Rovaniemi-lisiin osoitetut määräarahat loppuvat toimintavuoden aikana, voidaan hakijalle tehdä kielteinen päätös määrärahasyyllä. 

Taloudellista toimintaa harjoittaville yritykselle ja yhteisöille myönnettävä tuki on aina de minimis -tukea. De minimis -tuella tarkoitetaan vähämerkityksistä julkista tukea, jonka määrä on enintään yhteensä 200 000 euroa yhtä yritystä kohden nykyisen ja kahden edellisen verovuoden ajanjaksolla. Työnantajan on esitettävä selvitys sille myönnetyistä de minimis - tuista kuluvan ja kahden edeltävän verovuoden ajalta hakiessaan Rovaniemi-lisää. Hakijan on itse seurattava kertyvän tuen määrää. De minimis –säädösten mukaan tukien yhteen laskettu määrä kolmelta vuodelta ei saa ylittää 200 000 euroa. Yleishyödyllisille yhteisöille Rovaniemi-lisä myönnetään valtiontukien ulkopuolisena tukena. Tuen määrää laskettaessa huomioidaan EU:n valtiontukien yleinen ryhmäpoikkeusasetus (Komission asetus 651/2014).

Myönnettävän avustuksen enimmäismäärä määrittyy hakijan hakemuksellaan ilmoittamien tietojen perusteella, ja se annetaan hakijalle tiedoksi viranhaltijapäätöksellä. Avustus maksetaan takautuvasti kuukausittain toteutuneiden työllistämisen kustannusten mukaisesti, jolloin toteutunut  avustussumma voi olla myönnettyä Rovaniemi-lisän enimmäismäärää pienempi. Rovaniemi-lisä on hakijalle harkinnanvarainen etuus ja sitä myönnetään aina siihen osoitettujen määrärahojen puitteissa.Rovaniemi-lisän linjauksia päivitetään tarpeen mukaan kaupungin talousarvio ja toimintasuunnitelma huomioiden vastaamaan sen hetkisiä valtion palkkatukilinjauksia, kaupungin määrärahapäätöksiä sekä muita velvoittavia päätös- tai säädöspohjia.

 

Avustus ohjaukseen ja työllistymisen tukemiseen

Työllistämisen avustuksena jatketaan myös ns. ohjauksen ja työllistymisen tukea maaliskuun 2024 loppuun saakka. Avustuksen käyttö on vuosina 2022-2023 ollut vähäistä ja tuen hakijoita on ollut vain yksi. Tämän vuoksi avustusta ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa yleisenä työllistämisen avustuksena. Kyseinen tuki työllistettäville, kuten työnhaun, työelämävalmiuksien ja jatkotyöllistymismahdollisuuksien parantamisen tuki voidaan hankkia jatkossa ostopalveluina hankintalain mukaisesti. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy esitetyt linjaukset Rovaniemi-lisästä ja sen määrästä ja kriteereistä esityksen mukaisesti. Linjaukset ovat voimassa toistaiseksi.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiina Suopajärvi