Elinvoimalautakunta, kokous 30.1.2024

§ 11 Asettamispäätös: Rovaniemi Datacenter -ekosysteemin esiselvitys

ROIDno-2024-305

Valmistelija

  • Anne Puroaho, elinkeinopäällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemi Datacenter -ekosysteemin esiselvityshankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on saavuttaa Rovaniemelle korkean tiedonsiirtokapasiteetin omaava sekä tehokkaasti energiaa käyttävä datakeskus ja sitä tukeva liiketoimintaekosysteemi. 

Rovaniemellä on lukuisia vahvuustekijöitä, jotka tekevät siitä ihanteellisen paikan datakeskukselle. Pohjoisen kylmät olosuhteet, toimiva sähköverkko ja sähköntuotanto, paikallinen tarve hyödyntää hukkalämpöä sekä erinomaiset liikenneyhteydet ovat vain muutamia näistä vahvuuksista. Lisäksi Rovaniemellä on jo käynnissä olevan tutkimusyhteistyön kautta hyvä mahdollisuus luoda lyhyemmän aikavälin vaikuttavuutta uudentyyppisissä, vihreän energian ja kustannustehokkuuden datakeskuksissa, jotka mahdollistavat korkealaatuisen kuvan siirron ja lähitulevaisuuden tekoälylaskennan. Näitä etuja ei ole vielä saatu täysimääräisesti esille laajemmalla markkinalla.

Tavoitteena on rakentaa pitkällä aikavälillä Rovaniemen datakeskukseen liittyvää ekosysteemiä  tarvelähtöisesti. Tämä saavutetaan luomalla vankka tietopohja ja aloittamalla  potentiaalisten kansainvälisten datakeskuksen perustajien, rahoittajien ja yhteistyö-kumppaneiden kontaktointi. Rovaniemi pyrkii houkuttelemaan alueelleen korkean tiedonsiirron ja energiatehokkaan datakeskuksen, samalla luoden alueelle tehokkaat ja turvalliset tietoliikenneyhteydet sekä alueen toimijoita palvelevan datakeskusliiketoiminnan ekosysteemin. Hankkeessa tavoitellaan Rovaniemen alueelle noin 75-100 milj.euron investointikokonaisuutta vuosille 2025-2028.  

Hankkeen avulla tuotettavat datakeskus -kontaktit, alueen kilpailutekijöiden näyttävä esilletuonti sekä kaupungin ja muiden paikallisten toimijoiden yhteistyön tiivistäminen ovat keskeisiä tekijöitä edistettäessä datakeskuksen saamiseksi alueelle. Datakeskuksen perustamisella voidaan nähdä olevan laajakantoisia vaikutuksia alueen vetovoimaan ja koko Lapin elinvoimaan muun muassa tietoliikenneyhteyksien ja osaamisen vahvistumisen kautta. Datakeskusten rakennusprojektit ja niihin liittyvät hankinnat stimuloivat alueen taloutta luoden samalla työllisyyttä alueelle. Henkilöstöä tarvitaan muun muassa laitteiden ylläpitoon, tietoturvaan, hallintoon ja muihin teknisiin tehtäviin. Datakeskukset voivat edistää innovaatioita ja tutkimusta alueella sekä tarjota paikan kehittää uusia teknologioita, ratkaisuja ja palveluita tukien alueen kasvua ja kilpailukykyä. 

Hanke edistää osaltaan Rovaniemen kaupungin ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen toteuttamista tukien poikkileikkaavia tavoitteita edistää pitkien etäisyyksien tiedonhallintaa, digtalisaation hyödyntämistä sekä vetovoiman lisäämistä osaajille ja uusien yritysten sijoittumiselle.  

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 97 161 euroa. Rahoitusta haetaan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahasta (AKKE) 77 729 euroa meneillään olevassa Lapin liiton haussa. Hanketta toteutettaisiin 1.3.2024-31.12.2024 ja Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus hankkeessa olisi 19 432 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 19 432 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa vs. toimialajohtaja Samppa Määttää.
Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Pirkko Sivonen

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Elinvoimalautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.