Kaupunginvaltuusto, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Valtuustoaloite: Ihmisoikeudet huomioitava Rovaniemen kaupungin hankinta- ja sijoituspolitiikassa (lisäpykälä)

ROIDno-2024-350

Perustelut

Mari Ikonen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Israelin ja Palestiinan konflikti eskaloitui lokakuussa 2023 terroristijärjestö Hamasin hyökkäyksen myötä. Israelin käynnistämät vastatoimet ovat aiheuttaneet huomattavaa inhimillistä kärsimystä ja tuhansittain siviiliuhreja, iso osa heistä on lapsia. Näissä vastatoimissa on rikottu kansainvälistä oikeutta muun muassa tekemällä iskuja sairaaloihin ja estämällä avun toimitusta siviileille.

Tilanne on jatkumoa Israelin pitkäaikaiselle politiikalle, jossa Israel rajoittaa palestiinalaisten oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen, perustaa laittomia siirtokuntia, epää palestiinalaisilta poliittisia oikeuksia ja mahdollisuuden hallinnoida infrastruktuuria, kuten vettä ja sähköä Israelin miehittämillä alueilla. 

Kansainvälinen Boycotts, Divestments, Sanctions -liike edistää palestiinalaisten ihmisoikeuksia. Liike vaatii Israelin apartheid-politiikan loppumista, jota se edistää miehityksestä hyötyvien yritysten boikotoinnilla, investoinneista luopumisilla ja pakoitteilla. Eurooppalaisista kaupungeista muun muassa Oslo, Barcelona ja Liege ovat liittyneet BDS-liikkeeseen ja ovat näin sitoutuneet edistämään ihmisoikeuksia. Myös Suomessa asiasta on jätetty aloitteita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Turussa sekä Lapin hyvinvointialueen valtuustossa. 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Rovaniemen kaupunki hankinta- ja sijoituspolitiikallaan edistää ihmisoikeuksien toteutumista Palestiinassa.

Esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää, onko sillä taloudellisia kytköksiä laittomaan miehitykseen Palestiinassa, purkaa nämä kytkökset ja sitoutuu hankinta- ja sijoituspolitiikkaan, joka ei edistä apartheid-politiikkaa. 

Esitämme, että Rovaniemen kaupunki pidättäytyy hankkimasta tuotteita tai palveluita sellaisilta yrityksiltä, jotka omalla toiminnallaan mahdollistavat kansanmurhan tai hyötyvät siitä rahallisesti. 

Lisäksi esitämme, että Rovaniemen kaupunki tarkastelee kriittisesti kaikkia yhteistyön muotoja, joita sillä mahdollisesti on nykyiseen, kansainvälistä oikeutta räikeästi rikkovaan Israelin nykyhallintoon."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.