§ 10 Väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi -ennaltaehkäisevän työryhmän perustaminen

Lataa 

ROIDno-2024-919

Päätöspäivämäärä

14.3.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö § 24 Kaupunginjohtaja

Kuvaus

Riskienhallintapäällikkö Johanna Aho:

Väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi on rajat ylittävä uhka turvallisuudelle, turvallisuuden tunteelle sekä ihmis- ja perusoikeuksille. Sisäministeriö on valmistellut kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn toimenpideohjelman vuosille 2019-2023. Toimenpideohjelma on valmisteltu laajassa yhteistyössä viranomaisten, järjestöjen, yhteisöjen ja tutkijoiden kanssa ja siihen on määritelty toimenpiteet, joilla poliisi, vastaanottokeskukset, sosiaali- ja terveystoimi sekä opetustoimi kehittävät valmiuksiaan ennaltaehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista.

Marraskuussa 2023 sisäministeriö kutsui alueellisia viranomaisia kokoukseen, jossa käsiteltiin väkivaltaista radikalisoitumista ja ektremismiä koulutuksellisesti sekä esiteltiin muutamia Suomessa toimivia alueellisia yhteistyöryhmiä, joita on perustettu ennaltaehkäisemään ja havaitsemaan ko. ilmiötä paikallisesti sekä jakamaan tilannekuvaa viranomaisten kesken. Sisäministeriö niin ikään esitti, että alueellisia työryhmiä olisi hyvä olla kattavasti eri puolilla Suomea. Useilla alueilla kyseisiin työryhmiin liitettiin em. tilannekuvan käsittelyn lisäksi myös esimerkiksi jengirikollisuuden, nuorten mielenterveyden, maahanmuuttajien kotoutumisen tai muiden paikallistasolla havaittujen ilmiöiden tilannekuvan käsittelyä. Alueellisesti työryhmät olivat joko kaupunki- tai poliisiviranomaisen perustamia ja koolle kutsumia kokouksia, jotka kokoontuivat 2-4 kertaa vuodessa.

Rovaniemen kaupungissa ei toimi tällä hetkellä alueellista työryhmää, joka toimisi erityisesti väkivaltaisen radikalisoitumisen tai ektremismin tilannekuvaa ja ennaltaehkäisyn keinoja kokoavana ryhmänä. 

Esitän, että kaupunginjohtaja päättäisi perustaa paikallisen työryhmän, johon kutsutaan mukaan tahot:

  • Rovaniemen kaupunki: riskienhallintapäällikkö, turvallisuusasiantuntija, koulutuspalvelujen nimeämä edustaja, vapaa-ajan palvelujen nimeämä edustaja
  • Lapin poliisilaitoksen nimeämä edustaja   
  • Rikosseuraamuslaitoksen/Lapin yhdyskuntaseuraamusviraston nimeämä edustaja
  • Rovaniemellä toimivan vastaanottokeskuksen/keskusten edustaja/edustajat
  • Lapin aluehallintovirasto: pelastus, kasvatus

 

Tarvittaessa/teemoittain voidaan kutsua muita viranomaisia tai järjestöjen edustajia työryhmän harkinnan mukaan vierailijoiksi. 

Paikallisen työryhmän tavoitteena on alueellisesti ennaltaehkäistä häiriötilanteita erityisesti väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ektremismiin liittyen, jakaa tilannekuvaa em. ilmiöistä, havainnoista tai ennaltaehkäisyn keinoista viranomaisten kesken sekä vahvistaa viranomaisyhteistyötä ja tuntemusta näihin aiheisiin liittyen. Kokoukset voivat olla myös teema-aiheisia, jolloin valmisteluvastuuta voidaan jakaa. Kokoukset koolle kutsutaan 2-3 kertaa vuodessa.

Päätös

Päätän hyväksyä riskienhallintapäällikön esityksen.

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut