§ 14 Matkailun kehitysryhmän perustaminen

Lataa 

ROIDno-2024-1255

Päätöspäivämäärä

5.4.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Matkailun kehitystyöryhmä on tarpeellinen matkailun yhteisen tilannekuvan kirkastamiseksi ja lieveilmiöiden ennaltaehkäisyn vuoksi. Rovaniemen matkailun poikkihallinnollista yhteistyötä tulee tiivistää ja kehittää siten, että matkailuala kasvaa ja kehittyy sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästi.

Toimivalta: Rovaniemen kaupungin hallintosääntö § 24 Kaupunginjohtaja

Kuvaus

Kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin

Projektipäällikkö Katariina Lehtonen:

Matkailuala on viimeisen kolmen vuoden ajan kokenut merkittäviä muutoksia. Korona-pandemiasta selviytyminen ja valmistautuminen ilmastonmuutoksen tuomiin seurauksiin sekä kasvava työvoimapula ovat näistä näkyvimpiä. Pk-yritysten selviäminen tässä toimintaympäristössä vaatii tuekseen vahvan tukijaverkoston ja matkailulle suotuisan ilmapiirin. Samalla kestävän ja vastuullisen matkailun kehittäminen vaatii laajapohjaista ja monialaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Rovaniemen kaupunki on ollut mukana kahdeksan eurooppalaisen kaupungin kanssa Euroopan unionin rahoittamassa URBACT -hankkeessa, jonka puitteissa laadittiin Rovaniemen matkailun kestävän kehityksen toimenpideohjelma. Ohjelman käytännön toteutukseen Rovaniemen matkailun uusi aika -hankkeeseen on saatu rahoitusta Euroopan unionin aluekehitysrahastolta sekä valtiolta. Hankkeen toteuttamisaika on 1.9.2023 – 31.12.2025. Hankkeen aikana luodaan ja vakiinnutetaan alueen matkailutoimijoiden, asukkaiden, kaupungin viranhaltijoiden sekä kehittäjien yhteistyöverkosto ja pysyvä toimintamalli, joka tukee matkailupalvelujen jatkuvaa uudistamista ottaen huomioon sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteet.

Rovaniemen seutu tarvitsee kokonaisvaltaisen toimijaverkoston, joka tukee ja kehittää alueen matkailutoimintaa kokonaisvaltaisesti ja päämäärätietoisesti yritysten, paikallisten asukkaiden, matkailijoiden sekä kestävän kaupunkikehittämisen tarpeet huomioiden. Jo ennen pandemian alkamista alueella oli nähtävissä erilaisia lieveilmiöitä kasvavien matkailijamäärien vuoksi. Rovaniemen matkailijamäärät ovat palautuneet jo pandemiaa edeltävälle tasolle ja kasvun odotetaan jatkuvan. Matkailijamäärien kasvu tuo mukanaan erilaisia lieveilmiöitä, jotka vaativat reagointia.

Työryhmän tavoitteena on tarkastella matkailua monesta eri näkökulmasta ja koordinoida matkailun kestävään kehitykseen sekä matkailun hallittuun kasvuun liittyviä eri näkökohtia. Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Matkailun kehitysryhmään kutsutaan toimijoita, jotka ovat keskeisiä kestävän matkailun kehittämisen kannalta ja joihin matkailu vaikuttaa. Työryhmään kutsutaan edustajia kaupungin eri toimialoilta, kaupunkikonsernin yhtiöistä ja yritysten edustajia. Lisäksi kehitysryhmään kutsutaan edustajat Lapin hyvinvointialueelta, metsähallitukselta, luonnonvarakeskuksesta, oppilaitoksista ja poliisista. Matkailun kehitystyöryhmä voi täydentää kokoonpanoaan sekä pyytää vierailevia asiantuntijoita kokouksiin.

Yhteistyöryhmä kokoontuu noin kaksi kertaa vuodessa. Työryhmän toiminta aloitetaan osana Rovaniemen matkailun uusi aika -hanketta, mutta työryhmän toiminta on tarkoitus vakiinnuttaa alueella ja jatkua myös hankkeen päätyttyä.

Päätös

Päätän hyväksyä kansainvälisten asioiden päällikön esityksen.

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut