Perustelut
Matti Henttunen jätti 11.12.2023 valtuuston puheenjohtajalle aloitteen EU:n avaruusohjelmaa koskien. Aloitteessa nostetaan esiin EU-ohjelman suuruus ja toivotaan kaupungin suhtautuvaan teemaan myönteisesti.
Aloitteen pohjalta sovittiin vierailut Ilmatieteen laitoksen Sodankylän tutkimusasemalle ja Oulun yliopiston Sodankylän Geofysiikan Observatoriolle, jotta teemasta saadaan lisätietoja ja pysytään arvioimaan kaupungin roolia kokonaisuudessa. Vierailulle osallistuivat elinvoimalautakunnan puheenjohtaja ja elinvoimapalvelujen toimialan vs. toimialajohtaja sekä Business Rovaniemestä yrityskehittäjä ja ekosysteemisopimuksen suunnittelija.
Vierailun perusteella voidaan todeta teeman olevan Lapin näkökulmasta kiinnostava, sillä Sodankylän alueelle on syntynyt teemasta vahva keskittymä ja osaaminen, mutta Rovaniemen nykyisen liiketoimintaympäristön kehittämisen näkökulmasta mahdollisuudet ovat kapeahkot.
Avaruusohjelma
Euroopan Unionin neuvoston sivuilla avaruusohjelmaa kuvataan seuraavasti:
EU:n avaruusohjelma on apuna jokapäiväisissä toimissa maapallolla. EU lähettää maata kiertävälle radalle satelliitteja, joiden ansiosta miljoonat ihmiset pystyvät viestimään käyttäen uusimpia teknologioita, matkustamaan maalla, merellä ja ilmassa sekä kehittämään keinoja planeettamme tilan parantamiseksi
Sillä varmistetaan
- laadukas, ajantasainen ja suojattu avaruuspohjainen data ja palvelut
- avaruuspohjaisen datan ja palvelujen käytön suuremmat sosioekonomiset hyödyt, kuten kasvu ja työpaikkojen lisääminen EU:ssa
- EU:n turvallisuuden ja riippumattomuuden lisääminen
- EU:n vahvempi asema johtavana avaruusalan toimijana
EU-rahoitusneuvonnan sivuilla todetaan:
EU:n avaruusohjelman tarkoituksena on rakentaa, ylläpitää ja kehittää ohjelman tarvitsemaa infrastruktuuria, erityisesti satelliitti- ja maa-asemajärjestelmiä, sekä näihin liittyviä palveluita. Lisäksi ohjelman tavoitteena on edistää innovatiivisia hankintoja, ml. hankkia ohjelman omaa infrastruktuuria täydentäviä palveluja kaupallisilta toimittajilta. Avaruusohjelman tuottamaa satelliittidataa on saatavilla sekä avoimesti että rajoitettuihin tarkoituksiin. Ohjelmassa on lisäksi mahdollista myöntää avustuksia, palkintoja yms. 100 %:n rahoitustasolla.
Vastuu ohjelmasta on Euroopan komissiolla. Euroopan Unionin avaruusohjelmavirasto (EUSPA) huolehtii ohjelman käytännön toteuttamisesta ja turvallisuudesta. Infrastruktuuriin kehittämisestä vastaa Euroopan avaruusjärjestö (ESA), joka toteuttaa tähän liittyvät hankinnat avoimen hankintamenettelyn kautta.
Avaintietoja:
- Rahoitustyyppi: Avustukset, hankinnat, palkinnot, data ja palvelut
- Ohjelmakausi: 2021-2027
- Budjetti: 14,8 miljardia euroa
- Kohderyhmä: Yritykset ja tutkimusorganisaatiot, viranomaiset
Maa-asemat
Henttunen nostaa aloitteessa esille sateliittien maa-asemat ja nämä tulivat esille myös Sodankylän vierailuilla. Kaupungin selkein rooli voisi tästä näkökulmasta olla sateliittien maa-asemien alueiden osoittaminen/kaavoittaminen. Tällaisessa toiminnassa pitäisi kuitenkin olla selkeä näkemys, että alueille olisi kiinnostusta. Näiden välittömässä läheisyydessä ei myöskään voisi olla muuta toimintaa. Lisäksi aihe on turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta sellainen, että se vaatisi tarkkaa taustatyötä. Yritystoiminnan tai työllisyyden edistämisen näkökulmasta ei maa-asemista ole nähtävissä hyötyä kovin laaja-alaisesti.
Revontulet
Revontulet ja revontulimatkailu on toinen keskeinen aihe, joka teemasta voidaan nostaa esiin. Hyötyä Rovaniemen liiketoimintaympäristöön voisi olla reaaliaikaista näkymää kuvaavista kameroista, jotka tarkkailevat ilmakehän revontuliaktiivisuutta. Useammassa pisteessä olevista kameroista voisi havainnoida missä revontulien näkemiseen on parhaimmat mahdollisuudet. Revontulimatkailun alalla on kuitenkin jo nyt yritystoimintaa ja osalla näistä yrityksistä on omaa seurantavälineistöä. Näin ollen teemaan liittyvässä kehittämisessä olisi riskinä sekoittaa jo olemassa olevien palveluntarjoajien liiketoimintaympäristöä. Osalle alalla toimivista tai toimintaa suunnittelevista yrityksistä tämänkaltainen palvelu olisi hyödyksi, mutta julkisin varoin ei edellä esitetyn perusteella ole tarkoituksenmukaista tätä lähteä toteuttamaan. Maankäytöllisesti kameroille sopivia alueita voidaan kartoittaa, mikäli tähän ilmenee kiinnostusta. Lisäksi revontulien seurantaan olisi tärkeää löytää riittävän vähävalosaasteisia alueita, jotta tähän liittyvä liiketoiminta ei häiritse liiaksi paikallisten asukkaiden elämää.
Koulutus, tutkimus ja hanketyö
Sodankylän vierailun yhteydessä tuli esille, että olisi hyödyllistä, mikäli Lapin oppilaitoksissa olisi avaruusteknologiaan kytkeytyvää koulutusta. Näin ollen osaavan työvoiman saanti alueella paranisi. Tutkimuksellisesta näkökulmasta Sodankylässä on jo paljon osaamista, mutta Rovaniemen oppilaitoksilla voisi tästä näkökulmasta hyviä mahdollisuuksia hankeyhteistyöhön, kun otetaan huomioon valtuustoaloitteessakin mainittu EU:n avaruusohjelma. Lisäksi Rovaniemellä sijaitseva Arktinen keskus on arktisen alueen tutkimuksessa keskeinen toimija. Yritystoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna Rovaniemen alueella ei ole merkittävässä määrin yrityksiä, jotka voisivat hyötyä hankeyhteistyöstä. Näin ollen kaupungin panostukset on olennaisempaa suunnata jo tunnistettuihin tarpeisiin sekä kasvuohjelman skenaariotyön aikana tunnistettaviin toimialoihin tai yritysympäristöihin, joissa on vahvan kasvun mahdollisuudet Rovaniemen näkökulmasta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi
Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi saapuneen aloitteen ja annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen.
Päätös
Lautakunnalle asiaa esitteli vs. toimialajohtaja Samppa Määttä.
Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.