Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmä, kokous 10.12.2021

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 196 Katsaus koronavirustilanteeseen

Perustelut

Katsaus koronavirustilanteeseen

 • riskienhallintapäällikkö Johanna Aho
 • ylilääkäri Eija Selkälä
 • ylilääkäri Markku Broas
 • toimialajohtajat Antti Lassila ja Jaakko Rantsi
 • viesintä- ja markkinointijohtaja Heini-Tuuli Onnela

 

Uudenvuoden tapahtumat:

Rovaniemen kaupungin uudenvuoden vastaanottoa on alustavasti suunniteltu järjestettäväksi Lordin aukiolla, perinteisen tapahtumapaikan, Kansalaistorin ollessa remontissa. Ohjelmasuunnittelut ovat vielä avoinna, mutta suurinpiirtein suunnitelmat olivat nämä:

klo 16-18 Rusettiluistelutapahtuma lapsille vanhalla torilla

klo 18-19 Rovaniemen kaupungin uudenvuoden vastaanotto Lordin aukiolla, koko perheen tapahtuma. Ohjelmassa tulitaide-esitys, musiikkia, puheita, mehu- ja keksitarjoilu

klo 24 Ilotulitukset jokirannassa

Vastaanotto on perinteisesti kerännyt n. 800 hlöä. Arvio oli, että uudessa paikassa saattaisi kerätä vielä enemmän matkailijoita mukaan. Jokirannassa ilotulituksia seuraa useita tuhansia ihmisiä. Tunnelmat ovat olleet aika tiiviit molemmissa tapahtumissa. Tilana Lordin aukio on Kansalaistoria tiiviimpi.

Riskienhallintapäällikkö: 

Rovaniemen kaupunki on aiemmin perunut joulupukin matkaanlähtötapahtuman. Kukaan ei vielä tiedä epidemiologista tilannetta uutena vuotena. Voimassa olevien rajoitusten johdosta esitän, että häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmä suosittelee uudenvuoden tapahtuman peruuttamista.

 

Päätösehdotus

Merkitään katsaukset tiedoksi. Johtoryhmä päättää suosittaa, että kaupungin uudenvuoden tapahtuma ja ilotulitus perutaan.

Päätös

Riskienhallintapäällikkö Johanna Aho kävi läpi tilannekatsauksen.

Sovittiin, että kaupunginvaltuustolle järjestetään erillinen informaatiotilaisuus koronvirustilanteesta tilanteen mukaan erikseen sovittavana päivänä ennen joulua. Ylilääkäri Markku Broas lupasi osallistua informaatiotilaisuuteen.

Todettiin, että häiriötilanteiden johtoryhmän 3.12 ja 7.12 tekemät päätökset on käyty käpi myös STM:n edustajan kanssa. 

Varautuminen turistien sairastumiseen ja eristämiseen Rovaniemellä:

 • Todettiin, että mahdollinen karanteeni toteutetaan niissä majoitustiloissa, joissa muutenkin turistit majoittuvat (hotellit). 
 • Todettiin, että muitakin karanteeniin sopivia tiloja kartoitetaan ja varataan.
 • Matkanjärjestäjien kanssa käydään etukäteen läpi menettelytavat karanteenien järjestämisessä.
 • Visit Rovaniemi päivystää ja opastaa turisteja tila-asioissa. Todettiin, että Rovaniemen kaupunki järjestää lisäresurssia päivystykseen ja opastukseen. 
 • Todettiin, että lakimies käy läpi kaupungin velvoitteet tässä asiassa.
 • Todettiin, että turistien karanteeniin liittyvät asiat selvitetään ja niistä tiedotetaan häiriötilanteiden johtoryhmälle 14.12.2021 mennessä.


Johtoryhmä kuuli ylilääkäri Markku Broasta. Todettiin, että tartuntataso on Rovaniemellä edelleen korkea. Tilanteeseen on varauduttu hyvin sekä jäljityksessä että testauksessa. Omikron virusmuunnoksen tulo Lappiin on todennäköistä. Tilanteeseen tulee varautua etukäteen.

Todettiin, että koulujen tilannetta on käyty läpi yhdessä terveydenhuollon ja koulutuspalvelujen kanssa. Etäkouluun ei ole tässä vaiheessa tarvetta siirtyä. Tilannetta arvioidaan uudelleen maanantaina 13.12.2021.

Viestintä- ja markkinointijohtaja Heini-Tuuli Onnela kävi läpi viestinnän toimenpiteet koronavirustiedottamisessa.

Johtoryhmä päätti, että uuden vuoden tapahtumat ja ilotulitus perutaan.

Muilta osin johtoryhmä merkitsi annetut katsaukset tiedoksi.

 

Tiedoksi

Tiedoksi: Roosa Nevala, Tuula Rintala-Gardin, Merja Tervo