Perustelut
Valtuustoryhmät ovat tehneet aloitteen rovaniemeläisten korkeakouluopiskelijoiden osallisuuden vahvistamisesta. Aloitteessa edellytetään, että kaupungin ja korkeakouluopiskelijoiden välisen säännöllisen yhteydenpidon areenan luomiset tarpeet ja edellytykset selvitetään. Lisäksi aloitteessa pyydetään perustamaan Rovaniemen kaupunkiorganisaatioon rakenne, jolla mahdollistetaan säännöllinen yhteydenpito kaupungin ja korkeakouluopiskelijoiden välillä.
Rovaniemen kaupunki on kutsunut koolle Rovaniemi opiskelijan kotikaupunki -keskusteluryhmän kesäkuusta 2022 alkaen. Ryhmän tarkoituksena on käydä aktiivista, säännönmukaista ja yhteistyöhön pyrkivää keskustelua Rovaniemen opiskelijaystävällisyyden kehittämisestä. Keskustelujen pohjalta tunnistetaan kehittämistarpeita, jotka tarvittaessa pyritään hankkeistamaan erillisrahoituksella. Yhteiskehittämisen keinoin ryhmän osallistujat ja paikalliset korkeakouluopiskelijat etsivät myös lyhyen aikavälin kehittämistoimia.
Ryhmässä ovat mukana kaupungin toimijoiden lisäksi Domus Arctica -säätiö (DAS), Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopiston ylioppilaskunta (Lyy), Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (ROTKO) sekä Lapin kauppakamari.
Tällä hetkellä on meneillään opinnäytetyöhanke, jossa selvitetään Rovaniemen pitovoiman vahvistamista korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta. Lisäksi valmisteilla on bechmarkingtyö, jossa selvitetään muutamien opiskelijakaupunkien hyviä käytäntöjä pitovoiman vahvistamiseksi. Lapin kauppakamari sekä Rovaniemen työllisyyspalvelut ja Business Rovaniemi puolestaan selvittävät paikallisen harjoittelu- ja opinnäytetyöpankin perustamista.
Ensimmäinen yhteiskehittämisen työpaja edellä mainitun ryhmän ja korkeakouluopiskelijoiden kesken järjestetään osana Arctic Design Weekiä 23.3.2023. Työpajassa kartoitetaan opiskelijoiden kehittämistoiveita vapaa-ajan palveluiden, asumisen ja yhteisöllisyyden sekä harjoittelupaikkojen osalta. Työpajan tulokset viedään tiedoksi Rovaniemi opiskelija kotikaupunki -ryhmälle, joka päättää jatkokehityksen käynnistämisestä omalta osaltaan. Yhteiskehittämisen työpajoja voidaan järjestää tarvittaessa myös jatkossa, mikäli halutaan lisätä vuoropuhelua nimenomaan lyhyen aikavälin kehittämistoimien konkretisoimisessa. Kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut ovat tukena työpajojen järjestämisessä.
Valtuustoaloitteessa toivottu areena yhteiselle keskustelulle on siis jo muodostettu ja sen toiminta on jo nyt tuottanut tulosta. Erillistä selvitystä keskustelufoorumin tarpeellisuudelle ei ole syytä tehdä, koska tarve yhteiselle keskustelulle ja yhteiselle kehittämistyölle eri toimijoiden kesken on vahvasti tunnistettu jokaisessa organisaatiossa.
Yhteisen keskusteluareenan, siihen liittyvien kehittämishankkeiden sekä jatkuvan yhteiskehittämisen lisäksi on hyvä vahvistaa opiskelijoiden osallistumista kaupungin muuhun kehittämistyöhön. Tähän haasteeseen voidaan parhaiten vastata lisäämällä kaupungin henkilöstön ja kehittämistyöstä vastaavien osallisuusosaamista.
Kaupungin osallisuustyön kehittämiseksi ollaan parhaillaan valmistelemassa henkilöstön käyttöön tarkoitettua opasta. Oppaassa ohjeistetaan erilaisten osallisuutta tukevien menetelmien käyttöön sekä listataan kaupungin eri sidosryhmät yhteydenpidon helpottamiseksi. Korkeakoulujen opiskelijajärjestöjen yhteystiedot on lisätty tälle listalle. Osallisuustyöhön liittyvää koulutusta on tarkoitus järjestää kaupungin henkilöstölle syksystä 2023 alkaen, tarvittaessa tähän työhön hankintaan myös ulkopuolista palveluresurssia.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi
Kaupunginhallitus merkitsee kuvatut toimenpiteet tiedoksi ja päättää antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstissä kuvatun vastauksen. Rovaniemi – opiskelijan kotikaupunki -ryhmä jatkaa säännönmukaista kokoontumistaan. Lisäksi opiskelijoille suunnataan jatkossakin erilaisia osallistumisen tapoja mm. yhteiskehittämisen muodossa ja vahvistetaan opiskelijoiden osallisuutta lisäämällä kaupungin henkilöstön osallisuusosaamista.
Päätös
Osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Katja Mäntylä esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.