Valmistelija
Miikka Ruokamo, hallintolakimies, miikka.ruokamo@rovaniemi.fi
Perustelut
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala käyttti 19.3.2018 § 1 otto-oikeutta koulutuslautakunnan päätökseen 1.3.2018 § 23, liite 1.
Koulutuslautakunnan 1.3.2018 § 23 tekemään päätökseen on jätetty kolme oikaisuvaatimusta, liitteet 2 - 4. Kuntalain 134 §:n 3 mom. mukaan jos kunnanhallitus on kuntalain 92 §:n nojalla ottanut alaisensa viranomaisen tai jaoston päättämän asian käsiteltäväkseen, päätöksestä tehty oikaisuvaatimus on käsiteltävä kunnanhallituksessa.
Lisäksi Viirinkankaan koulun vanhemmat ovat lähettäneet asiassa kaupunginhallitukselle liitteessä 5 olevan kirjelmän.
Koulutuspalveluiden näkökulmia otto-oikeuden käyttämiseen sekä oikaisuvaatimuksiin liittyviin perusteluihin:
Asukkaiden kuuleminen Alakorkalossa ja Viirinkankaalla sekä väistötilan mahdollinen sijainti koulun ulkoliikuntakentällä
Koulupalvelut järjestää Alakorkalon koulun toiminnan Tilaliikelaitokselta vuokratussa kiinteistössä osoitteessa Niskanperäntie 18. Koulun toiminnan siirtämiselle väliaikaisiin tiloihin ei ole muuta perustetta, kuin ELY:n vaatimat toimenpiteet Tilaliikelaitokselle pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamiseksi. Mikäli öljyvahinkoa ei olisi tapahtunut, koulun toiminta jatkuisi Alakorkalossa normaaliin tapaan.
Meneillään oleva Alakemijoen palveluverkon tarveselvitys ei liity Alakorkalon koulun öljyvahinkoon tai siitä aiheutuviin toimenpiteisiin. Yhtenä osana tarveselvityksen vaihtoehtojen kartoittamisessa huomioidaan myös mahdollinen uudisrakennus Alakorkalon koululle. Selvitystyöryhmä kartoittaa parhaillaan eri vaihtoehtoja päätöksentekoa varten.
Vaikuttamismahdollisuudet varataan tarveselvityksen valmistelussa (Hallintolaki 41 §). Suunnitteilla on osallistamisen tapoja kuten asukastilaisuus, sähköinen palautekysely sekä vanhempaintoimikuntien- ja aluelautakuntien kokoukset. Kaupunkilaisille suunnitellaan mahdollisuutta kirjallisen palautteen antamiseen koulutuspalveluihin.
Opetuksen järjestäjällä on vastuu oppilaiden turvallisuudesta, eikä Alakorkalon koulun toiminnan jatkaminen ole mahdollista samassa pihassa, jossa maaperän puhdistaminen edellyttää 7 metriä syvän kaivannon tekemistä koulun välittömään läheisyyteen. Lisäksi on huomioitava se, että tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, voidaanko pihalla olevan liikuntasalin ja teknisen työn opetustilan käyttömahdollisuus taata maanvaihdon edetessä. Mikäli rakennusta ei voidakaan käyttää maanvaihdon edetessä, joudutaan oppilaat kuljettamaan sisäliikuntajaksoilla Keltakankaan saliin. Myös käsityön opetus joudutaan samoin järjestämään teknisen työn osalta muualla. Mikäli koulu toimisi koulun kentälle sijoitettavissa tilaelementeissä, oppilailla ei olisi käytössä liikuntakenttää tai leikkivälineitä. Pihavälineiden siirtoa useampaan kertaan ja uuden tien rakentamista ei voida pitää suositeltavana vaihtoehtona yhden lukuvuoden ajaksi.
Koulun henkilökunnalta ei voi edellyttää oppilaiden turvallisuuden takaamista maan vaihdon ollessa käynnissä koulun tontilla. Muita riskitekijöitä olisivat raskaan liikenteen lisääntyminen koulun läheisyydessä, melu ja öljyn aiheuttama hajuhaitta. Näistä syistä koulutuksen järjestäjä ei voi taata oppilaiden turvallisuutta koulupäivän aikana. Myös Rovaniemen kaupunkistrategiassa 2025 turvallisuus on nostettu keskeiseksi arvoksi kaupungin toiminnassa.
Hallintolain edellyttämä vaikuttamismahdollisuuksien varaaminen tulee järjestää silloin, kun koulun toimintaa ollaan lakkauttamassa. Alakorkalon koulua ei olla lakkauttamassa, vaan kyseessä on opetuksen järjestäjästä riippumattomasta syystä tapahtuva väliaikainen toiminnan uudelleen järjestely. Kaupungin koulutoimessa on jouduttu säännöllisin väliajoin siirtämään opetusta väliaikaisiin tiloihin esimerkiksi Ylikylän, Vaaranlammen, Ounasrinteen, Ounasvaaran, Ounasjoen ja Lyseonpuiston lukion osalta. Tilajärjestelyt ovat osa operatiivista johtamista, jossa ratkaistaan akuutteja tilaongelmia väliaikaisesti, jolloin kaikkia huoltajia on tiedotettu etukäteen.
Alakorkalon koulun toimimista samassa pihapiirissä Viirinkankaan koulun kanssa ei voida pitää ongelmana, vaan uuden opetussuunnitelman mukaisena mahdollisuutena lisätä yhteistyötä. Oppilaita tulisi olemaan välitunneilla maksimissaan samaan aikaan yhteensä noin 190, mikä on merkittävästi vähemmän kuin suurimmassa osassa Rovaniemen peruskouluja. Lisäksi ruokailuaikojen porrastuksen vuoksi kaikki oppilaat eivät ole samaan aikaan kaikilla välitunneilla. Lähes kaiken muun toiminnan koulut järjestäisivät omissa rakennuksissaan.
Koululaisten kuljettamisesta Viirinkankaan koululle ja niistä aiheutuvat kustannukset
Talousarvion laatimisen yhteydessä koulutuspalveluissa ei ole voitu varautua vuoden 2017 aikana Alakorkalon koulun kuljetuskustannuksiin, koska siinä vaiheessa ei ole ollut tiedossa vaatimusta koulun toiminnan siirtämisestä väliaikaisiin tiloihin.
Koulukuljetukset voidaan järjestää omana reittiliikenteenä siten, että oppilaat kerätään useammasta paikasta oppilaiden kodin läheisyydestä vanhemmille tiedotetun aikataulun mukaisesti. Koulukuljetuksen jättö- ja lähtöpaikka voidaan järjestää turvallisesti siten, että kadun ylitystä ei tule Viirinkankaan koululla. Oppilaiden kuljetukset eri suunnilta on jo määritelty ja valmiina toteutettavaksi. Imarin suunnalta tulisi 32 oppilasta, Koskenniskan suunnalta 26 oppilasta ja loput koulun läheisyydestä.
Koulunkäynnin järjestämisen vaikeudet mahdollisessa Alakorkalon väistötilassa (riittämättömät ruokailu- ja liikuntatilat)
Koulunkäynnin järjestämisessä ei ole todettu erityisiä vaikeuksia. Akuuteissa muutostilanteissa vaaditaan aina sopeutumista uuteen väliaikaiseen ympäristöön, mutta Viirinkankaalla toimimisessa ei ole ilmennyt asioita, joita ei kyettäisi hyvällä pedagogisella suunnittelulla ratkaisemaan.
Verrattuna monen muun koulun väistötilanteisiin, Alakorkalon oppilasmäärä on pieni. Viirinkankaan koulun toiminnalle vaikutuksia olisi ainoastaan välituntipihan jakaminen 82 muun oppilaan kanssa. Esimerkiksi Kairatien yksikössä on kuluvan lukuvuoden aikana lähes samankokoisella välituntialueella päivittäin 621 oppilasta kolmesta eri koulusta. Viirinkankaan ja Alakorkalon koulun oppituntien alkamisajat on mahdollista porrastaa alkavaksi esimerkiksi 15 minuutin siirtymäjaksolla, jolloin koulujen välitunnit eivät ole samaan aikaan. Lapsivaikutusten arvioinnin näkökulmasta lapset saavat mahdollisuuden uusiin saman ikäisiin kavereihin, joka on lasten itsensä korostama positiivinen asia aiemmin laadituissa kyselyissä.
Tilaliikelaitoksen kilpailuttamat tilaelementit ovat nykyaikaiset vaatimukset täyttäviä opetustiloja, joita käytetään laajasti ympäri Suomen. Alakorkalon koulun oppilaille on ollut tarkoituksena hankkia samankaltaiset opetustilat, joita on käytetty väistötiloina Sinetässä, kun Ounasjoen monitoimitaloa rakennettiin. Sinetässä väliaikaiset tilaelementit on henkilökunnan mukaan koettu turvallisiksi ja toimiviksi. Neliömäärältään ne ovat riittävän suuria, kunnoltaan hyviä ja tilaelementtien suunnittelussa on alusta asti huomioitu oma ruokailutila Alakorkalon koulun oppilaille.
Liikunnan opettaminen voidaan huomioida koulun normaalin pedagogisen suunnittelun yhteydessä esimerkiksi siten, että Alakorkalon ja Viirinkankaan koulujen liikuntasuunnitelmassa sisäliikuntajaksot ajoitetaan eri viikoille. Tämä on koulujen normaalia toiminnan suunnittelua, eikä tämän hetken oppilasmäärillä aiheutuisi ongelmia liikunnan opetuksen järjestämiselle. Lisäksi voidaan ottaa käyttöön lähellä sijaitseva Keltakankaan liikuntasali, joka on neliömäärältään yksi kaupungin suurimmista liikuntatiloista. Aikaisempina vuosina juuri Keltakankaan salia ovat käyttäneet myös muut väliaikaisissa tiloissa toimineet koulut. Käsityön opettaminen yhdessä teknisen työn opetustilassa tälle oppilasmäärälle voidaan ratkaista normaaliin tapaan työjärjestyksiä suunniteltaessa.
Tilaliikelaitoksen selvitys
Tilaliikelaitos on selvittänyt väistötilojen mahdollisen sijoittamisen myös Alakorkalon koulun kentälle. Selvitys pitää sisällään tilaliikelaitoksen näkökulmia asiaan. Tilaliikelaitos on kuvannut siirtokelpoisten väistötilojen kustannukset sekä Viirinkankaan koulun piha-alueelle että Alakorkalon koulun kentälle. Tilaliikelaitoksen selvitys on liitteenä 6 ja liitteenä 7 on alustava hahmotelma väistötilojen sijoittamisesta Alakorkalon koulun kentälle.
Muut selvitykset
Varhaiskasvatuspalveluista palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa on antanut lausuntonsa oikaisuvaatimuksessa esitettyyn huoleen ulkoliikunta-alueiden riittävyydestä (liite 8). Alakorkalon koulun iltapäivätoiminnan osalta asiassa on lausunut iltapäivätoiminnan koordinaattori Mervi Pöykiöniemi (liite 9).
Päätös
Kaupunginhallitus kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Kai Väistöä, toimialajohtaja Antti Lassilaa ja tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvalaa.
Sanna Karhu esitti Juhani Juuruspolven, Terhi Heikkilän, Esko-Juhani Tennilän ja Kalervo Björkbackan kannattamana, että kaupunginhallitus hyväksyy oikaisuvaatimukset. Esitetään, että Alakorkalon koulun väistötilat rakennetaan tilaelementteihin Alakorkalon kentälle. Tieyhteys rakennetaan nykyisen liikuntahallin takaa.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Sanna Karhun esityksen mukaisesti.