Kaupunginvaltuusto, kokous 13.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 Valtuustoaloite ympärivuotinen joulukuusi Rovaniemen keskustaan (lisäpykälä)

ROIDno-2021-4840

Perustelut

Timo Tolonen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemi on kiistatta maailman joulupääkaupunki, Christmas capital. Sen todistavat tämänkin joulun alla, koronasta huolimatta, ne kymmenet tuhannet turistit, jotka etsivät joulun iloa ja sanomaa Rovaniemeltä.

Joulun yksi tunnusmerkki on joulukuusi, joita onkin sijoiteltu jo kiitettävästi ympäri kaupunkia joulumieltä ja valoa tuomaan kaikelle kansalle. Aikansa tuikittuaan ja jouluiloa ihmisille luotuaan, ne päivien pidetessä kuitenkin hävitetään kaupunkikuvasta ja ihmisten mielistä. Joulu ei kuitenkaan ole ainoastaan päivä kalenterissa joulukuun lopussa, vaan mielentila, jonka soisi jatkuvan ympäri vuoden. Joulu symboloi hyvää mieltä ja antamisen iloa, eikä siksi ole vain lyhyt ajanjakso keskellä pimeintä kaamosta.

Siksi esitänkin, että Rovaniemi, maailman joulupääkaupunki, pystyttäisi ja koristelisi ympärivuotisen joulukuusen kaupungin keskustaan muistuttamaan joulun perimmäisestä sanomasta. Tyylikkäästi ja hyvällä maulla toteutettuna ympärivuotinen joulukuusi brändäisi Rovaniemeä positiivisella tavalla hyvän mielen ja hyvän tahdon kaupunkina. Lordiaukiolle, tai vaikkapa Koskikadun alkuun Pohjanhovin rantaan sijoitettuna, se elävöittäisi ja värittäisi muuten niin harmaata ja ankeaa kaupungin keskustaa erityisesti kesällä. Joulukuusesta tulisi varmasti myös suosittu maamerkki, kohtauspaikka sekä kuvauskohde, jossa ihmiset ottaisivat selfieitä Oulun Toripolliisi-patsaan tapaan.

Ympärivuotisen joulukuusen huoltamisesta vastaisi luonnollisesti Rovaniemen kaupunki. Joulukuusen tulisi mielellään olla luonnonkuusi, mutta se voitaisiin toteuttaa myös muilla tavoilla ja materiaaleilla, kuten esimerkiksi Tornion 400-vuotisjuhlan kunniaksi toteuttama jaloteräksinen, tyylitelty Kojamo-lohiveistos. Toteuttamistavasta voisikin järjestää suunnittelukilpailun. Kuusen valaisun ja koristelemisen suunnitteluun saataisiin myös varmasti asiantuntevaa apua esimerkiksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Nämä kulut voitaisiin kattaa esimerkiksi yritysten sponsoroinnilla, jotka kaupunki sitten lyhentämättömänä tilittäisi eteenpäin hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Unicefille tai vastaaville hyväntekeväisyysjärjestöille. Näin joulukuusi toimisi myös konkreettisena hyvän tuojana ja auttajana sekä meidän tavallisten rovaniemeläisten kädenojennuksena maailman hädänalaisille."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.