Valmistelija
Johanna Lohtander, palvelualuepäällikkö, johanna.lohtander@rovaniemi.fi
Perustelut
Hyvää elämää ikääntyneenä - suuunnitelma vuoteen 2025 on päivitetty ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelma ja valmisteltu kesän ja syksyn 2020 aikana.
Kunnalla on velvoite tehdä (Vanhuspalvelulaki 980/2012, 5§) suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Kunnan on otettava suunnitelma huomioon valmisteltaessa ikääntyneen väestön asemaan ja iäkkäiden henkilöiden tarvitsemiin palveluihin vaikuttavaa kunnan päätöksentekoa, kuntalain (410/2015) 110§:ssä tarkoitettua talousarviota ja -suunnitelmaa sekä terveydenhuoltolain (1326/2010) 12 §:n 1 momentissa tarkoitettua hyvinvointikertomusta ja sen raportointia valtuustolle. Vastaavasti 10§ edellyttää, että kunnan käytettävissä on oltava ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemista sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalvelujen laadukasta järjestämistä varten riittävästi monipuolista asiantuntemusta.
Edellinen Ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelma vuoteen 2020 on vuodelta 2015 ja on edellisen kaupunginvaltuuston hyväksymä. Yleisesti voidaan arvioida, että tehdyt linjaukset ja toimenpiteet ovat ohjanneet kehittämistoimintaa. Viime vuosina on vahvasti kehitetty kotikuntoutusta ja kuntoutumisen ja toimintakyvyn edistämistä kaikissa palveluissa ja kotikuntoutukseen on lisätty kuntoutushenkilöstöä Ikäosaamiskeskuksessa on lisätty geriatrista osaamista ja kotihoidossa on vahvistettu 24/7 palveluja ja teknologiset kokeilut ovat siirtyneet osaksi toimintaa (annosjakelu, lääkeautomaatit, turvateknologia) teknologiaohjaajan tuella. Myös vapaa-ajan palvelujen kanssa on kehitetty kulttuurin sisältöjen tuomista osaksi ikääntyneiden arkea ja Voimaa vanhuuteen- toimintaa +75 v toimintakyvyn parantamiseen. Palveluasumisen rakenne on keventynyt ja arviointiyksikön (ARVIN) toimintaa on kehitetty tukemaan kuntoutumista. Palvelusetelin käyttö on laajentunut mm. tehostettuun palveluasumiseen.
Rovaniemen väestörakenne on nuorehko, mutta yli 75 vuotiaiden osuus kasvaa merkittävästi (noin 1400 henkilöä) vuoteen 2025 mennessä. Rakentamisen, kaavoituksen ja esteettömän ympäristön kysymykset korostuvat väestön ikääntyessä. Ikäystävällinen ympäristö huomioi iäkkäiden ihmisten tarpeet ja voimavarat sekä tukee heidän aktiivisuuttaan, hyvinvointiaan ja turvallisuuttaan. Suunnitelman valmistelun yhteydessä tuli vahvasti esille tarve vahvistaa Rovaniemeä Ikäystävällisenä kaupunkina. Ikäystävällisyyden korostamisen taustalla on WHO:n vuonna 2010 syntynyt verkosto, The Global Network for Age-friendly Cities and Communities. Age-friendly World -sivuston mukaan WHO:n verkostossa oli syyskuussa 2019 kaikkiaan 937 kaupunkia ja yhteisöä 46 maasta. Suomesta verkostoon on liittynyt vuonna 2012 Tampere ja vuonna 2019 Turku.
Suunnitelmassa sitoudutaan myönteiseen ja aktiiviseen vanhuskäsitykseen (sosiokulttuurinen vanhuskäsitys), jossa keskitytään ikäihmisen voimavaroihin eli pääomaan sairauksien, toimintarajoitteiden ja menetysten korostamisen sijasta.
Suunnitelmassa vuoteen 2025 on kaupungin vanhuspolitiikan visioksi kuvattu: Rovaniemellä ikääntyvä kokee olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi ja voi elää hyvää elämää. Arvoiksi on määritelty inhimillisyys, turvallisuus ja omannäköinen elämä.
Suunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet on jäsennelty neljän teeman mukaan.
- Yhteisöllisyyden, osallistumisen ja vaikuttamisen edistäminen
- Hyvinvointia ja toimintakykyä ennakoivasti edistäen
- Ikäystävälliset asumisympäristöt ja asumisen ratkaisut
- (Ikääntyneille kohdennettujen) palvelujen kehittäminen
Hyvää elämää ikääntyneenä 2025 - suunnitelma korostaa
- Asumis- ja kulttuuriympäristön ja monimuotoisten asumisvaihtoehtojen tarvetta ja merkitystä
- Yhteistoimintaa järjestöjen kanssa etsivän vanhustyön ja vapaaehtoistyön näkökulmasta
- Edelleen teknologian laajaa hyödyntämistä palveluissa tukemaan henkilöstöresurssien riittävyyttä ja lähipalveluja
- Omais-ja pehehoidon kehittämistä niin sisällöllisesti kuin rakenteellisesti
- Edelleen monipuolisesti ikääntyneiden toimintakykyä edistävien toimintamallien käyttöä
- Henkilöstörakenteen moniammatillisuutta, henkilöstötarpeeseen varautumista ja johtamismallien uudistamista
Läpileikkaavana teemana on osallisuus, toimintakyvyn edistäminen ja omannäköinen elämä kaikissa elämänvaiheissa. Suunnitelma kattaa niin ikääntyneet vanhuuseläkkeellä olevat kuntalaiset kuin iäkkäät,joilla on erilaisia toimintakyvyn vajeita ja ikäihmisten kohdennettujen säännöllisten palvelujen tarvetta.
Suunnitelmassa on kuvattu keskeiset toimenpiteet sekä arvio tarvittavista voimavaroista (henkilöstö, muut resurssit) vastata lainsäädännön muutoksiin ja palvelutarpeen kasvuun suunnittelukaudella.
Valmistelussa oleva sote-uudistus vuonna 2023 muuttaa sote-palvelujen järjestämisen ja tuottamisen rakenteet. Edelleen on hyvä tunnistaa, että valtaosa ikääntyneen väestön hyvinvoinnin peruselementeistä on kaupungin muilla toimialoilla ja näin on myös sote-uudistuksen jälkeen. Siksi nykyisen tiiviin yhdessä tekemisen mallit ja yhteisten tavoitteiden ja toimenpiteiden asettaminen tukemaan jo ennakoivasta ikääntyneiden kotona pärjäämistä ja turvallista elämää on entistä tärkeämpää.
Suunnitelman valmistelua on ohjannut ohjausryhmä ja työrukkasena on toiminut eri toimialojen henkilöstöstä ja vanhusneuvoston edustajista koottu ryhmä. Valmistelussa on kuultu laajasti eri toimijoita ja kuntalaisia koronan sallimissa rajoissa. Rovaniemen seurakunnan ja järjestöjen kanssa pidettiin työpaja vapaaehtoistyön teemalla, toteutettiin Ikääntyneiden asumisen ennakoinnin ja varautumisen työpaja ja lisäksi on tehty haastatteluja ja kyselyjä.
Suunnitelman laadinnassa on huomioitu kaupunkistrategian ja hyvinvointikertomuksen painotukset sekä valtakunnallisten kehittämisohjelmien tulokset muun muassa Ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon uudistus 2016 - 2018 ja laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020 - 2023 (1.10.2020) ja hallituksen sote-uudistuksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus – ohjelman painotukset.
Perusturvalautakunta käsitteli suunnitelman 25.11. 2020. Suunnitelmasta on lausunnot vanhusneuvostolta (11.12.2020), vammaisneuvostolta (18.12.2020) ja sivistyslautakunnalta (16.12.2020) . Sivistyslautakunta painottaa lausunnossaan, että vapaa-ajanpalvelujen merkityksen nostaminen tärkeään rooliin osana ikäihmisten hyvää arkea ja voimavaroja, on yhteisen suunnittelun ja tekemisen kannalta tärkeä painotus. Se takaa edelleen Rovaniemen kaupungin ikäihmisten ja vapaa-ajan palvelujen yhteistoiminnan onnistuneen jatkon myös tulevaisuudessa, ikäihmislähtöisesti ja ikäystävällistä Rovaniemeä yhdessä tehden.
Vammaisneuvosto hyväksyi hyvinvointisuunnitelman muutamalla lisäyksillä liittyen mm. yli 65 vuotiaiden vammaisten kuntoutukseen. Vanhusneuvosto kiittää laussunnossa monipuolisesta ja erinomaisesta suunnitelmasta. Vanhusneuvosto toteaa, että esityksessä on monipuolisesti huomioitu ikääntyvän väestön kasvu ja varautuminen siihen. Hyvänä nähtiin myös varautuminen erilaisiin asumisvaihtoehtoihin. Palveluja kehitettäessä myös maaseudulla asuvien ikäihmisten tarpeet tulee huomioida. Omannäköinen elämä on tavoitteena erinomainen.
Elinvoimalautakunnan lausunto liitetään myöhemmin.
Lausuntojen pohjalta on tehty joitain tarkennuksia toimenpiteisiin.
Päätösehdotus
Esittelijä
Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi
Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaisen Hyvää elämää ikääntyneenä - suunnitelman vuoteen 2025.
Päätös
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.