Perustelut
Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma, joka tukee hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.
Hyvinvointilautakunta (19.12.2023, § 131) on pyytänyt lausunnot sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä vaikuttamistoimielimiltä. Lausunnoissa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:
Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä.
Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia?
Lausunnot pyydetään 19.2.24 mennessä. Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta, joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23, § 37).
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen johtaja, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi
Nuorisovaltuusto tutustuu ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaan ja laatii kokouksessaan 6.2.2024 lausunnon huomioiden pyydetyt seikat.
Päätös
Nuorisovaltuusto antaa seuraavat huomiot ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaan:
Yleinen huomio:
- Ovatko toimenpiteet ja resurssit tarpeeksi riittoisia liittyen “oikeaan” päihdemaailman menoon?
- Nuorisovaltuusto toivoo lisää kokemusasiantuntijoita kouluilla vieraileville päihdekasvatukseen liittyville opetushetkille. Nuoret ovat jo entuudestaan kiinnostuneita päihdekeskustelusta sekä -politiikasta, miltä käyttö tuntuu yms. Kokemusasiantuntijoiden avulla nuoret saisivat selkeää visiota ja todellista tietoa päihdemaailman syvimmästä päästä.
- Nuorten mielestä suunnitelmassa listatut mittarit ja toimenpiteet turhan ympäripyöreitä, konkretia puuttuu.
- Nuorisovaltuusto on huolissaan, koska Rovaniemellä on liian helppoa ostaa huumeita. Somealustat (Telegram, Snapchat) huumekaupan välineenä. Nuori saa kahdella viestillä huumeita.
- Nuoret toivovat, että nuorilla tulisi olla mahdollisuus kertoa luottamuksellisesti päihdeongelmastaan ja hakea apua. Nuoria tulisi tiedottaa, että mistä voi hakea apua ja minkälaista apua on tarjolla. Ilmoitusvelvollisuuksista (huoltaja, sosiaalitoimi, poliisi) kerrottava nuorelle avoimesti ennen keskustelun käymistä.
- Päihdekyselyssä nousi esille, että rovaniemeläiset toivovat panostusta ennaltaehkäisevään työhön. Myös nuorisovaltuusto painotti ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä, työtä tulee tehdä ennen kuin nuorella on päihdeongelma eikä keskittyä korjaavaan työhön.