Perustelut
Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä neljä integroitua erityisryhmää: Kivalonpuiston päiväkodissa, Mustikkaharjun päiväkodissa, Teerikallion päiväkodissa ja Saarenputaan päiväkodissa. Intergroidut ryhmät sijoittuvat eri puolille kaupunkia, mikä palvelee perheitä.
Integroidut ryhmät ovat suunniteltu vastaamaan vaativaa erityistä tukea tarvitsevien lasten tarpeisiin. Integroituiduista ryhmistä varhaiskasvatuspaikan voivat saada lapset, joilla on laaja-alaisia kehitysviiveitä, jotka näyttäytyvät useilla eri kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin osa-alueilla (mm. kehitysvammat, motorisen kehityksen viiveet, neuronkirjon haasteet, aistivammat, laajat kielenkehityksen viiveet). Näiden lasten tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä ja niiden huomioon ottaminen vaatii varhaiskasvatuspäivän tarkkaa suunnittelua ja yksilöllistä mukauttamista. Lasten hoidolliset tarpeet voivat olla laajoja ja voivat ne edellyttää vaativia hoitotoimenpiteitä useita kertoja päivässä. Lasten moninaiset tarpeet asettavat vaatimuksia myös fyysiselle oppimis- ja toimintaympäristölle esim. tilaa tarvitaan lasten apuvälineille, steriiliyden vaatimukset katetroinnin ja peg-nappiruokinnan toteuttamiseksi.
Integroiduissa ryhmissä on vahvistettu henkilöstörakenne. Kasvatustiimissä työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettaja (VEO), varhaiskasvatuksen opettaja, kaksi lastenhoitajaa sekä tarvittaessa ryhmäkohtainen tai henkilökohtainen erityisavustaja. Lapsiryhmässä on viisi vaativan erityisen tuen paikkaa ja seitsemän paikkaa vertaislapsille.
Integroidussa ryhmässä työskentelevällä varhaiskasvatuksen erityisopettajalla on varhaiskasvatuksen erityispedagogisten menetelmien hallinta-, arviointi- ja kehittämisosaamista. VEO osaa soveltaa käytäntöön laajaa ajantasaista tietoa lapsen oppimisesta, kasvatuksesta ja kehityksestä sekä kehityspoikkeamista ja niiden vaikutuksista. VEO havainnoi, suunnittelee ja toteuttaa inklusiivista toimintaa ja tarjoaa yksilöllistä tukea lapsille, joilla on erityistarpeita. VEO huolehtii siitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus oppimiseen ja osallistumiseen yhdessä toisten kanssa. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja arvioi yhdessä huoltajien ja ryhmän henkilöstön kanssa lapsen tuen tarpeita sekä tukee vanhempia ja henkilöstöä lapsen yksilöllisessä kasvatuksessa, kehityksessä ja opetuksessa, sen suunnittelussa ja seurannassa. VEO:n vastuualueisiin kuuluu myös luoda ja pitää yllä moniammatillisia yhteistyöverkkoja, jotka liittyvät lapselle tarjottavaan tukeen ja sen arviointiin ja kehittämiseen. Integroitu ryhmä mahdollistaa kokoaikaisen erityisopetuksen, jota vaativan erityisen tuen lapset tarvitsevat. Lisäksi vertaisoppiminen mahdollistuu paremmin, koska lapsiryhmä on kooltaan pienempi ja aikuisten määrä suhteessa lasten moninaisiin tarpeisiin on huomioitu.
Syksyllä 2024 varhaiskasvatuksen konsultoivat erityisopettajat arvioivat, että toimintakaudella 2024 - 2025 ns. tavallisiin lapsiryhmiin on sijoitettu noin 20 lasta, joilla olisi ollut tarvetta kokoaikaiseen erityisopetukseen ja jotka olisivat hyötyneet paikasta integroidussa ryhmässä. Vuosittain integroiduista ryhmistä vapautuu vain muutamia paikkoja lasten siirtyessä koulutielle esim. Myllärin kouluun. Jokaista vapautuvaa paikkaa kohden on ehdolla useita lapsia, joilla on tarvetta laajoille tukitoimille. Integroitujen ryhmien ulkopuolelle jäävien lasten tuen tarpeisiin vastataan erilaisin rakenteellisen tuen ratkaisuin esim. pienennetty ryhmäkoko, vahvistettu henkilöstörakenne, avustamisen palvelut. Näiden lasten lisäksi vuosittain on tullut tietoon uusia hakijoita, joita ei ole lapsen laajoista tarpeista huolimatta kyetty sijoittamaan integroituun ryhmään paikkojen ollessa täynnä.
Vuosittain on ollut perheitä, jotka eivät ole voineet ottaa paikkaa integroidusta ryhmästä vastaan ryhmän sijainnin ja kulkuyhteyksien vuoksi. Näin ollen integroidun ryhmän sijoittuminen Vaaranlammelle tukee varhaiskasvatuksen vaativan erityisen tuen palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.
Uusi Vaaranlammen päiväkoti aloittaa toimintansa syksyllä 2025. Päiväkodissa aloittaa toiminnan myös uusi integroitu erityisryhmä, jolle on suunniteltu omat tilat lasten moninaiset tarpeet huomioiden. Päiväkodin henkilöstömäärään tarvitaan perustettavaksi erityisopettajan toimi. Erityisopettajan palkkakulut on huomioitu talourarviossa 2025.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi
Sivistyslautakunta perustaa erityisopettajan toimen Vaaranlammen päiväkotiin 1.8.2025 alkaen.
Päätös
Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.