Perustelut
Sekä kunnalla että hyvinvointialueella on lakisääteinen velvoite asettaa vammaisneuvosto varmistamaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet (kuntalaki 28 §, laki hyvinvointialueesta § 32). Kuntalain mukaan vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Lain hyvinvointialueesta mukaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä (laki hyvinvointialueesta § 32).
Kuntien ja hyvinvointialueiden velvoitteet ovat keskenään hyvin samantyyppiset vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Kunnissa vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Hyvinvointialueilla vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Rovaniemen vammaisneuvosto on kutsunut erityisasiantuntija Anne Luiron Lapin hyvinvointialueelta esittelemään Laphan vammaisneuvoston toimintaa ja kokoonpanoa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi
Vammaisneuvosto merkitsee alueellisen vammaisneuvoston esittelyn tiedoksi.