Perustelut
TERVOLAN KUNNAN JA ROVANIEMEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN LAUSUNTO ASIASSA:
LAUSUNTO TERVOLAN KUORINKI – VINSANMAAN TUULIVOIMAHANKKEEN JA VOIMAJOHTOHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA
Viite: lausuntopyyntö LAPELY/1871/2022
Hankkeen kuvaus
Myrsky Energia Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Tervolan kunnan ja Tornion kaupungin alueille. Hankkeen tarkoitus on sähköenergian tuottaminen tuulivoimalla. Hankkeessa suunnitellaan noin 26 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 6 – 10MW. Voimaloiden napakorkeus on enimmillään 200 metriä ja voimalan siiven pituus 100 metriä. Voimalan korkeus on siis enimmillään 300 metriä. Voimaloista noin 18 sijoittuu Tervolan kunnan Kuoringin alueelle, noin 8 km Tervolan keskustasta länsilounaaseen. Hankealueen kokonaispinta-ala on noin 3300 hehtaaria. Alustavan suunnitelman mukaan voimaloiden tuottama sähkö siirretään hankealueelta etelään nykyisen Keminmaa-Petäjäskoski 400 kV voimajohdon rinnalla Fingridin verkkoon joko olemassa olevalle Keminmaan sähköasemalle tai Viitajärvelle rakennettavalle uudelle sähköasemalle.
Hankkeen suunnitteluun sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVA-laki, 252/2017) mukaista menettelyä. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan suunnitelma YVA-menettelystä ja vaihtoehdoista. YVA-ohjelmasta on asianosaisilla mahdollisuus esittää lausunnoissaan tärkeiksi kokemistaan asioista oma asiansa. Arvioinnin tulokset esitetään ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa. Lapin ELY-keskus antaa selostuksesta perustellun päätelmän.
Toteuttamisvaihtoehdot:
VE0 Hanketta ei toteuteta
VE1 Alueelle rakennetaan enintään 26 voimalaa
VE2 Alueelle rakennetaan alle 26 voimalaa. Vaihtoehto tarkentuu YVA-selostusvaiheessa.
Sähkönsiirto
VEA Uusi noin 14 km pituinen 110 kV tai 400kV voimajohto nykyisen olemassa olevan Keminmaa-Petäjäskoski ¤00 kV voimajohdon rinnalla Fingridin verkkoon uudelle rakennettavalle Viitajärven sähköasemalle.
VEB Uusi noin 17 km pituinen 110 kV tai 400 kV voimajohto nykyisen olemassaolevan Keminmaa-Petäjäskoski 400 kV voimajohdon rinnalla Fingridin verkkoon olemassa olevalle Keminmaan sähköasemalle.
YLEISTÄ
Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena.
HAVAINNOT JA ARVIO YVA-ARVIOINTIOHJELMASTA
YVA-ohjelmassa esitetään kaksi toteuttamisvaihtoehtoa VE1 ja VE2 sekäVE0 (hanke ei toteudu). Lisäksi esitetään kaksi eri voimajohdolinjan vaihtoehtoa.
YVA vaihtoehtojen määrää voi pitää riittävänä ottaen huomioon alueen sijainnin ja luonnonolosuhteet sekä asutuksen ja elinkeinojen sijainnin Tervolan kunnan alueella.
Hankkeen yleiskuvaus sekä alueen luonnonolojen ja ihmiseen kohdistuvien vaikutusten kuvaus
Ohjelmassa kuvataan Tervolan kunnan ja Tornion kaupungin rajalle sijoittuvaksi suunnitellun Kuorinki-Vinsanmaa tuulivoimapuiston vaikutuksia olemassa olevan tiedon perusteella.
Ohjelmassa kuvataan omina lukuinaan:
Yleiskuvaus, tuulivoimalat ja niiden rakenteet, vaihtoehdot, YVA-menettely, hankkeen suunnitelmat ja luvat, arviointityön kuvaus
Maankäyttö ja yhdyskuntarakentaminen
Luonnonvarojen hyödyntäminen, ilmasto ja ilmanlaatu, äänimaisema, valo-olosuhteet, maisema- ja kulttuuriympäristöt, muinaisjäännökset, liikenne
Maa- ja kallioperä, pohjavesi, pintavedet ja kalastus, kasvillisuus ja luontotyypit, linnusto, riistalajisto ja muu eläimistö, Natura- ja muut luonnonsuojelualueet,
Ihmiset ja yhteiskunta, poronhoito, riistalajisto muu riista, alueen elinkeinotoiminta
Vaikutukset yleiseen turvallisuuteen, liittyminen muihin hankkeisiin, haitallisten vaikutusten ehkäisy, YVA-selvitystyöhön liittyvät epävarmuustekijät, vaikutusten seuranta
YVA-ohjelman lähdeaineisto
Edellä kerrotut asiat ovat selkeitä kokonaisuuksia ja ne etenevät järjestelmällisesti asiakokonaisuudesta toiseen noudattaen eri tuulivoima YVA-ohjelmissa vakiintuneita käytäntöjä.
Hankkeen tarkoitus on perusteltu selvästi: tuottaa kotimaista uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa rakentamalla tuulivoimaa. Rakentamistarvetta perustellaan ilmastonmuutoksen ehkäisemisellä ja pyrkimyksellä kohti fossiilivapaata energiantuotantoa. Ohjelmassa on kuvattu hankkeen taustoja riittävästi.
Hankkeen toimintojen yleiskuvaus on maastoon tarkemmin sijoitettuna selkeä joskin suppea. Hankkeen kahden eri toteuttamisvaihtoehdon välillä ei liene suuria eroja Tervolan kunnan osalta. Tervolan puolella asutus on vähäistä ja alue on pääosin maa- ja metsätalouskäytössä. Sähkölinjan sijainti perustuu olemassa olevaan linjaan eikä hankevaihtoehdoilla liene suurta eroa.
Hanketta on kuvattu 20:llä pienimittakaavaisella kartalla ja ilmakuvilla sekä eri kaavioilla:
Voimaloiden sijainti, sähkölinjojen sijainti, kaavoitustilanne, Tornion yleiskaava, Tervolan osayleiskaava,
Maanpeite, malminetsintätilanne, maisema-alueet ja kulttuurihistorialliset arvokkaat alueet, muinaisjäännökset,
Kuljetusreitit, liikenne
Maaperä, kallioperä, happamien sulfidimaiden esiintyminen, pohjavesialueet, pintavedet, valuma-alueet, Natura-alueet, linnuston suojelu-alueet, luonnonsuojelualueet ja geologisesti arvokkaat suojelukohteet
Paliskunnan (Palojärven paliskunta) alueen sijainti, asuin- ja lomarakennukset, virkistyskohteet ja reitit, muiden tuulivoimahankkeiden sijainti.
Ohjelmassa on selvitetty sanallisesti ja taulukoin se, mitä asioita selvitetään, vaikutusalue ja vaikutusten arvioinnin yleiskaavio (kuvallisesti). Taulukkomuodossa esitetään tarkasteltavan alueen laajuus, kohteen herkkyys, kohteen luokittelu ja luokitteluun vaikuttavat osatekijät. Näiden perusteella määritellään arvioitavan kohteen merkittävyys ja edelleen sen luokittelu ympäristövaikutusten arvioinnissa. Tämä menettely on yleinen eri YVA-hankkeissa ja noudattaa vakiintuneita käytäntöjä.
LAUSUNTO YVA-OHJELMASTA
Esitetty YVA-ohjelma on kokonaisuutena selvä ja looginen sekä noudattaa arvioitavien kohteiden ja asioiden arvioinnin osalta eri tuulivoimahankkeiden YVA vaiheiden vakiintuneita käytäntöjä.
Tuulivoimaloiden sijainti ja toiminnan kuvaus esitetty pienimittakaavaisilla kartoilla. Toiminnan kuvaus on esitetty tekstissä varsin lyhyesti. Samoin arvioitavia kohteita on esitetty varsin pienimittakaavaisilla kartoilla ja kuvilla. Tämän vuoksi hankkeen hahmottaminen on vaikeaa ja sen tuleekin olla parempi alkaen esitysmittakaavasta ja maastonmuodoista. Em. asiaa voi pitää huonona ottaen huomioon sen, kuinka suuresta ja taloudellisesti merkittävästä hankkeesta on kyse.
Tuulivoimaloiden koko ja korkeus tulisi kuvata selkeästi havainnekuvilla edustavilta paikoilta, kuten Kemijokivarresta käsin, katsottuna. Koska suunnitellut voimalat ovat korkeita (napakorkeus enimmillään 200 metriä ja siiven pituus lisäksi 100 metriä, eli kokonaiskorkeus enimmillään 300 metriä), tulee voimaloiden ääni- ja välkevaikutuksen arviointiin ja havainnollistamiseen kiinnittää suurta huomiota.
Yhteenvetona voidaan todeta, että hankekuvaus on tässä vaiheessa vielä puutteellinen. Itse YVA-ohjelman osalta ei ole huomautettavaa.