Perustelut
LAUSUNTO RAHASELÄN TUULIVOIMAHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA, RANUA
Viite: Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntö LAPELY/4505/2024
Lapin ELY-keskus toimii yhteysviranomaisena Rahaselän tuulivoimahankkeen YVA-ohjelman ja -selostuksen tekemisessä. ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa Ranuan kunnan ympäristö- ja terveydensuojeluviranomaisena toimivalta Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalta.
Hankkeen tarkoitus ja kuvaus
Hankevastaava on VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy ja YVA-konsultti Sitowise Oy.
Hankevastaava suunnittelee enintään 40 tuulivoimalan rakentamista Ranualle Simon kunnan rajan tuntumaan noin 26 km päähän Ranuan keskustasta luoteeseen ja noin 50 km päähän Simon keskustaajamasta. Lähimmät kyläasutukset ovat Mauru ja Leppiaho Ranualla sekä Tainijoki ja Taininiemi Simossa. Hankkeessa selvitetään myös aurinkovoimaloiden rakentamista hankealueella. Rakennettavien voimaloiden yksikköteho on 6 – 10 MW ja kokonaiskorkeus 310 metriä. Sähkönsiirto kantaverkkoon toteutettaisiin tuulivoimala-alueen sähköasemalta 400 kV ja 110 kV voimajohdolla Fingrid Oy Simon Saunakummun tulevalle sähköasemalle. Tuulivoimala-alueelle rakennetaan myös sähköasema, akkualue ja huoltotiet sekä maakaapelointi tuulivoimaloiden välillä.
YVA-menettely
Tuulivoimahanke on laajuudeltaan sellainen, että siihen sovelletaan YVA-lakia (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 252/2017). YVA-menettelyssä esitetään eri vaihtoehtoja hankkeelle sekä kuvataan hankkeen vaikutuksia alueen ympäristöön, maisemaan, elinkeinoihin sekä muihin keskeisiin tekijöihin. YVA-ohjelmassa tiivistetysti kerrotaan se mitä alueen nykytilasta ja vaikutuksista tiedetään ja arvioidaan. YVA-ohjelmasta annettavassa yhteysviranomaisen lausunnossa otetaan huomioon eri lausujatahojen lausunnot. Tämän perusteella lausutaan YVA-selostus, joka on edellytys mm. kaavoituksen tekemiselle. Hankkeesta vastaavan mukaan YVA-selostus on tarkoitus olla valmiina syksyllä 2025. YVA-menettely ei kuitenkaan ole varsinainen lupamenettely. Lapin ELY-keskus antaa selostuksesta perustellun päätelmän.
Rahaselän YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:
V0 Hanketta ei toteuteta
VE 1 Alueelle rakennetaan 40 tuulivoimalaa, joiden enimmäisteho on enintään 400 MW.
VE2 Alueelle rakennetaan noin 30 – 35 tuulivoimala. Voimaloiden määrä tarkentuu arviointiselostukseen tehtävien selvitysten ja arviointiohjelmasta saatavan palautteen pohjalta.
Sähkönsiirron vaihtoehdot
VEA Rahaselkä (Ranua) – Saunakummun sähköasema (Simo) 400 kV ja 110 kV ilmajohdon kokonaispituus on noin 20 km josta uuden maastokäytävän osuus on noin 17.5 km, noin 3.2 km osuus sijoittuu nykyisen Petäjäskoski – Isokangas 400 kV voimajohdon rinnalle ja noin 3.2 km osuus sijoittuu rakenteilla olevan Petäjäskoski – Nuojuankangas 400 kV ja 110 kV voimajohdon rinnalle.
VEB Rahaselkä – Saunakummun sähköasema (Simo) 400 kV ja 110 kV ilmajohdon kokonaispituus on noin 19.5 km, josta uuden maastokäytävän osuus on noin 17.5 km, noin 2.5km osuus sijoittuu nykyisen Petäjäskoski-Isokangas 400 kV voimajohdon rinnalle ja noin 3.2 km osuus sijoittuu rakenteilla olevan Petäjäskoski – Nuojuankangas 400 kV ja 110 kV voimajohdon rinnalle.
VEC Rahaselkä – Saunakummun sähköasema 400 kV ja 110 kV ilmajohdon kokonaispituus on noin 23 km, josta uuden maastokäytävän osuus sijoittuu nykyisen Petäjäskoski – Isokangas 400 kV voimajohdon rinnalle ja noin 3.4 km osuus sijoittuu rakenteilla olevan Petäjäskoski – Nuojuankangas 400 kV ja 110 kV voimajohdon rinnalle.
YVA-ohjelmassa on selvitetty seuraavia asioita:
Maankäyttö ja yhdyskuntarakenne
Luonnonvarojen hyödyntäminen
Ilmasto ja ilman laatu
Äänimaisema
Valo-olosuhteet
Maisema ja kulttuuriympäristö
Arkeologinen kulttuuriperintö
Liikenne
Maa- ja kallioperä
Pohjavesi
Pintavedet ja kalasto
Kasvillisuus ja luontotyypit
Linnusto
Natura-alueet ja muut luonnonsuojelualueet
Alueen elinkeinotoiminta
Poronhoito
Viestintäyhteydet, puolustusvoimien toiminta ja tutkat
Vaikutukset yleiseen turvallisuuteen ja arvio ympäristöriskeistä
Vaikutukset toiminnan jälkeen
Arvioinnin todennäköiset epävarmuustekijät
Vaikutusten seuranta
Haitallisten vaikutusten ehkäiseminen ja lieventäminen
Havainnot ja arvio YVA-arviontiohjelmasta
YVA-ohjelma on laadittu alalla vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti. Ohjelma on selkeä kokonaisuus joka ottaa huomioon eri osa-alueet.
YVA-ohjelmassa on VE 2 osalta esitetty, että tarkasteltavat voimalamäärät, niiden sijainti ja muut ominaisuudet tarkentuvat saadun palautteen ja erillisselvitysten perusteella.
Terveydensuojeluviranomaisen lausunto
Hankkeessa suunnitellaan enintään 40 tuulivoimalan sijoittamista Rahaselän alueelle. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan tuulivoimapuiston koko elinkaaren aikaisia vaikutuksia aina rakentamisesta toiminnan päättämiseen saakka.
YVA-ohjelmassa kuvataan, miten hankkeen terveysvaikutuksia on tarkoitus arvioida ja mitä selvityksiä hankealueelle tullaan laatimaan vaikutusten arvioimiseksi.
Lähimmät keskustaajama-alueet ovat Ranua noin 26 kilometrin ja Simo noin 50 kilometrin etäisyydellä. Lähimmät kylät Mauru ja Leppiaho sijaitsevat parin kilometrin päässä. Tuulivoimaloiden sijoittelu on tehty huomioiden etäisyys asutukseen. Tuotantoalueella ei ole asuin- tai lomarakennuksia. Suunnitelluista voimalapaikoista on etäisyyttä lähimpään asuinrakennukseen noin 2 kilometriä ja lomarakennukseen 1,5 kilometriä. Viiden kilometrin etäisyydellä lähimmistä voimaloista on 57 asuinrakennusta ja 39 lomarakennusta.
Vaikutukset asumiseen ja loma-asumiseen arvioidaan siltä alueelta, jolle tuulivoimaloiden melu-, välke-, varjostus- tai maisemavaikutus ulottuu. Arvioinneissa käytetään mm. mallinnuksia ja asukaskyselyitä. Meluvaikutusten arviointi sisältää ulkotilojen keskiäänitasojen lisäksi matalataajuisen melun tarkastelun. Valo-olosuhteiden arvioinnissa huomioidaan yhteisvaikutukset suunnittelussa olevan Ranuan Näätäaavan tuulivoimahankkeen kanssa. Lentoestevalojen vaikutuksia arvioidaan osana maisemavaikutusten arviointia.
Tuotantoalueelle ei sijoitu luokiteltuja pohjavesialueita. Lähin vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue Haalarankangas (12683109) sijaitsee noin 2 kilometrin etäisyydellä.
Hankkeessa selvitetään myös aurinkovoimaloiden rakentamista hankealueen sisälle. Laaja aurinkopaneelialue saattaa muuttaa lähialueelta avautuvia näkymiä, myös suurten paneelien heijastuksella voi olla vaikutuksia maisemaan. Paneelialueen aitaaminen estää kokonaan virkistyskäytön alueella.
Yhteisvaikutuksia arvioidaan lähimpien hankkeiden osalta. Rahaselkää lähimmät muut tuulivoimahankkeet ovat Näätäaapa (Ranua) noin 3,5 kilometriä sekä Lyypäkki (Simo) noin 14 kilometriä tuotantoalueen rajasta. Hevosselkä (Tervola) sijaitsee noin 25 kilometrin etäisyydellä ja Lamuri (Rovaniemi) noin 23 kilometrin etäisyydellä. Muista hankkeista lähin vireillä oleva hanke on Suhangon kaivoshanke. Hankkeiden välinen etäisyys on neljä kilometriä.
Terveydensuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.
Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto
YVA-ohjelmaa voi pitää kokonaisuudessaan ja laajuudeltaan riittävänä YVA-selostuksen laatimiseen. Alueella ei ole tiedossa maankäytön rajoituksia, jotka voisivat vaikuttaa hankkeeseen. Ohjelmassa on esitetty, että VE 2 tuulivoimaloiden määrä tarkentuu saadun palautteen ja erillisselvitysten perusteella. Tässä tapauksessa ei voida ottaa kantaa VE 2:een. Tuulivoiman tarvitsemat rakenteet kuljetettaneen Simojokivarren maantietä pitkin ja koska kuljetuksia on paljon, on syytä selvittää kuljetusten vaikutus liikenteeseen perusteellisesti.
Koska tuulivoimalat sijoittuvat vaaraylängölle ja näkyvät kauas, on kiinnitettävä erityistä huomiota niiden havainnekuvien ja muiden esittämisen kattavuuteen ja laadukkuuteen. Alue on nykyisellään etupäässä metsätalouskäytössä, tämä sekä poronhoidon harjoittaminen on hyvä huomioida. Hankkeen melu- ja väikevaikutukset on hyvä esittää riittävän kattavasti eri puolilta hankealuetta, etenkin Simojokivarren suunnasta. Voimaloiden ja teiden tarvitseman maa-aineksen mahdollisia ottoalueita on syytä selvittää, ottaen huomioon sen että yhtä voimalaa kohden tarvitaan 7000 – 10 000 m3 louhosta ja mursketta eli noin 280 000 – 400 000 m3 yhteensä.
Koska Lounais-Lapin alueella on lukuisia muita eri vaiheessa olevia tuulivoimahankkeita, on syytä selvittää hankkeen yhteisvaikutukset näiden kanssa, etenkin sähkönsiirtovaihtoehtojen osalta. Läheinen Ranuan Suhangon kaivoshanke on syytä riittävästi huomioida samoin.
Edellä esitetyt asiat huomioiden luovat perustan YVA-selostuksen laatimiselle.