Perustelut
LAUSUNTO NÄÄTÄAAVAN E-METANOLITEHDAS JA TUULIVOIMAHANKE, RANUA
Viite: Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntö LAPELY/4828/2024
Lapin ELY-keskus toimii yhteysviranomaisena Näätäaavan e-metanoli ja tuulivoimahankkeen YVA-ohjelman ja -selostuksen tekemisessä. ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa Ranuan kunnan ympäristö- ja terveydensuojeluviranomaisena toimivalta Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalta.
Hankkeen tarkoitus ja kuvaus
Hankkeesta vastaa ETFuels Finland Oy
Hankkeen YVA-konsultti on Sweco Finland Oy
Näätäaavan e-metanolilaitoksen ja tuulivoima-aluehankkeen tarkoitus on perustaa tehdaskokonaisuus ja enintään 57 tuulivoimalan tuulivoima-alue. Tuulivoimalla tuotetulla sähköllä sekä biomassasta tuotetulla hiilidioksidilla sekä sähköllä valmistetaan e-metanolia, jota käytetään merenkulun ja lentoliikenteen polttoaineena sekä kemianteollisuuden raaka-aineena.
Hankkeessa e-metanolin valmistukseen käytetään biomassan poltossa muodostuvaa hiilidioksidia ja tuulivoimalla tuotetun sähkön avulla vedestä erotettavaa vetyä. Tehdaskokonaisuus muodostuu useista prosesseista, joita ovat prosessi ja käyttöveden valmistus, vedyn tuotanto, biopolttolaitos ja hiilidioksidin talteenotto, metanolisynteesi sekä siihen oleellisesti liittyvät aputoiminnat. Tuulivoimalat tuottavat sähköä tehdaskokonaisuudelle. Tuulivoimalat on tarkoitus tuottaa off-grid ratkaisuna eli niiden tuottamaa sähköenergiaa ei johdeta valtakunnan kantaverkkoon. Hankealueen pinta-ala on 8 250 hehtaaria ja alue sijoittuu noin 11 km Ranuan keskustasta länteen. Käytännössä sijainti on Rovastinahon asutuksen etelä- ja itäpuolella.
Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on maksimissaan 300 metriä, napakorkeus noin 200 metriä ja yksikköteho 7 – 10 MW.
YVA-menettely
Hanke on laajuudeltaan sellainen, että siihen sovelletaan YVA-lakia (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 252/2017). YVA-menettelyssä esitetään eri vaihtoehtoja hankkeelle sekä kuvataan hankkeen vaikutuksia alueen ympäristöön, maisemaan, elinkeinoihin sekä muihin keskeisiin tekijöihin. YVA-ohjelmassa tiivistetysti kerrotaan se mitä alueen nykytilasta ja vaikutuksista tiedetään ja arvioidaan. YVA-ohjelmasta annettavassa yhteysviranomaisen lausunnossa otetaan huomioon eri lausujatahojen lausunnot. Tämän perusteella laaditaan YVA-selostus, joka on edellytys mm. kaavoituksen tekemiselle. Hankkeesta vastaavan mukaan YVA-selostus on tarkoitus olla valmiina syksyllä 2025. YVA-menettely ei kuitenkaan ole varsinainen lupamenettely. Lapin ELY-keskus antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän.
Näätäaavan YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:
VEO Hanketta ei toteuta. Tehdaskokonaisuutta tai tuulivoima-aluetta ei rakenneta.
VE1 Tehdaskokonaisuus toteutetaan e-metanolin tuotantokapasiteetilla 100 000 tonnia vuodessa. Alueelle rakennetaan 30 MW biopolttolaitos, josta saadaan hankkeen tarvitsemaa sähköä ja hiilidioksidia. Prosessivesi (maksimissaan 400 000 m3 / vuosi) otetaan kunnallisesta vesijohtoverkosta.
Hankealueelle 8 250 hehtaaria rakennetaan 57 tuulivoimalaa. Ne ovat off-grid ratkaisu, eli niitä ei liitetä kantaverkkoon. Tuulivoimalat tuottavat sähköä tehdaskokonaisuudelle.
VE2 Tehdaskokonaisuus toteutetaan e- metanolin tuotantokapasiteetilla 100 000 tonnia / vuosi. Alueelle rakennetaan 30 MW biopolttolaitos, josta saadaan hankkeen tarvitsemaa sähköä ja hiilidioksidia. Prosessivesi (maksimissaan 400 000 m3 / vuosi) otetaan kunnallisesta vesijohtoverkosta.
Hankealueelle 8 250 hehtaaria rakennetaan 48 tuulivoimalaa. Tuulivoimalat ovat off-grid ratkaisu, eli niitä ei liitetä kantaverkkoon. Tuulivoimalat tuottavat sähköä tehdaskokonaisuudelle.
Kummassakin vaihtoehdossa VE1 ja VE2 tarkastellaan tehdaskokonaisuuden sijoittumista kahteen vaihtoehtoiseen sijaintiin VEA ja VEB.
Näätäaavan YVA-ohjelmassa on esitetty seuraavia asioita
Hankkeen kuvaus, hankkeen tekninen kuvaus, hankkeen edellyttämät luvat ja suunnitelmat
YVA menettelyn periaatteet, suunnitelmasta tiedottaminen ja osallistuminen, suunnitelma YVA:sta.
Maankäyttö ja yhdyskuntarakenne
Maisema ja kulttuuriympäristö
Vaikutukset ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen. Sisältää vaikutukset poronhoitoon, meluvaikutukset, välkevaikutukset, turvallisuusvaikutukset, liikennevaikutukset, vaikutukset viestintäverkkoihin.
Vaikutukset luonnonympäristöön. Sisältää vaikutukset kasvillisuus ja luontotyyppeihin, Natura- ja suojelualueet sekä muut luontoarvoiltaan merkittävät kohteet, linnuston, muun eläimistön, pohjavedet, pintavedet, maa- ja kallioperän, ilmaston ja ilmanlaadun, luonnonvarojen hyödyntämisen.
Nollavaihtoehdon vaikutustarkastelun
Yhteisvaikutukset muiden hankkeiden kanssa
Haittojen ehkäisyn ja lieventämisen, arvioinnin epävarmuustekijät sekä vaikutusten seurannan.
Havainnot ja arvio YVA-ohjelmasta
Ohjelmassa on kattavasti esitetty hanketta ja sen eri toteuttamisvaihtoehtoja. Ohjelmassa on noudatettu ympäristövaikutusten osalta eri YVA-hankkeissa vakiintuneita käytäntöjä. Ympäristön kannalta oleelliset asiat on tunnistettu. Alueen sijainti Litokairan sekä Simojoen Natura-alueiden läheisyydessä on huomoitu. E-metanoli tehdashanketta on kuvattu YVA-ohjelmavaiheen kannalta kattavasti.
Terveydensuojeluviranomaisen lausunto
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan hankkeen vaikutuksia ihmisiin, arviointiin sisältyvät mm. välittömät ja välilliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja elinolosuhteisiin. Ohjelman alustavan arvion mukaan osa hankkeen merkittävimmimmistä kielteisistä vaikutuksista kohdistuu ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen (melu ja varjostusvälke) sekä maisemaan.
Pääasiassa hankkeen lähialueen asutus ja loma-asuminen sijoittuu Simojoen varrelle, sen molemmille puolille, hankealueen pohjois- ja länsipuolelle. Lähin kylä Rovastinaho sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä voimaloista. Yhtä hankealueella sijaitsevaa loma-asuntoa lukuun ottamatta rakennukset sijaitsevat vähintään kahden kilometrin etäisyydellä suunnitelluista tuulivoimaloista.
Ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia arvioidaan liikenne-, melu-, välke- ja maisemavaikutusten osalta. Arvioinneissa käytetään mm. mallinnuksia ja asukaskyselyitä. Arvioinnissa huomioidaan rakentamisen, toiminnan ja toiminnan lopettamisen aikaiset vaikutukset. Myös yhteisvaikutuksia muiden hankkeiden kanssa tarkastellaan. Näätäaavan hankealueen lähelle on suunnitteilla useita tuulivoimapuistoja. Lähin suunniteltu tuulivoimahanke on Rahaselkä, jonka hankealueen raja sijaitsee reilun 3,5 kilometrin päässä Näätäaavan hankealueen rajasta luoteeseen. Hankealueella sijaitsee toiminnassa oleva Näätäaavan turvetuotantoalue. Maisemaan kohdistuvat yhteisvaikutukset tulee esittää hyvin havainnekuvin vuodenajat ja valaistusolosuhteet huomioiden.
Hankealueelle sijoittuu kaksi pohjavesialuetta. Rovastinahon vedenottoa varten tärkeä pohjavesialue (luokka 1E) sijoittuu kokonaisuudessaan hankealueelle. Härkäpuronharjun pohjavesialue (luokka 2) sijaitsee hankealueen koilliskulmassa.
Tehdaskokonaisuus tarvitsee vettä arvioiden mukaan yli 1000 m³/vrk. Prosessivetenä käytetään vesijohtovettä, joka johdetaan hankealueelle rakennettavaa uutta vesijohtolinjaa pitkin. Vesijohdon suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Ranuan Infra Oy. Vesi tullaan ottamaan nykyisistä vedenottamoista tai uudesta ottamosta (mahdollisesti Härkäpuronharjulle). Vaikutuksia arvioidaan myös vedenottamon ja rakennettavan vesijohdon sekä vedenoton ja -tarpeen osalta. Myös veden riittävyyttä arvioidaan olemassa olevien vedenottolupien, niiden päivitystarpeen sekä mahdollisen uuden ottamon luvituksen osalta. Tähän liittyen Ranuan terveydensuojeluviranomainen muistuttaa myös talousveden johtamista ja toimittamista koskevien terveydensuojelulain mukaisten velvoitteiden huomioimisesta.
Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto
Ohjelmassa on huomioitu laajalti eri luonto- ym. hankkeeseen liittyvät tekijät. Ohjelman perusteella alueelle ei sijoitu sellaisia luontoarvoja tai muita tekijöitä, joiden perusteella ei olisi mahdollista jatkaa hanketta. E-metanolitehtaan osalta edellytetään prosessin kuvauksen ja siinä käytettävien kemikaalien ympäristövaikutusten kuvausta, samoin vedenhankinnan ja jätevesien osalta riittävää kuvausta. Tuotteiden varastoinnin ja jätteiden käsittelyä on syytä kuvata perusteellisesti.
Tuulivoiman osalta melu- ja välkevaikutuksen kattava kuvaus eri alueilla etenkin Simojokivarressa on suotavaa. Näätälammen itäpuolella oleva yksityinen 11.5 hehtaarin laajuinen suojelualue Näätäoja on huomioitava.
Lausunnon antaja pitää hyvänä, että ohjelmassa otettaisiin hyvin huomioon sosiaaliset vaikutukset etenkin alueen asutuksen suhteen. Alueelle tulee olemaan raskasta liikennettä Simojokivarren tietä myöten ja tämä vaikutus on syytä esittää perusteellisesti. Hankkeen vaikutus elinkeinoihin ja maankäyttöön sekä etenkin poronhoitoon Isosydänmaan ja Kuukkaan paliskuntien alueella on syytä selvittää hyvin.
Muutoin ei ohjelmasta ole lausuttavaa.