§ 34 Varavoimakoneiden ja niiden ylläpitopalvelun hankinta

Lataa 

ROIDno-2022-77

Päätöspäivämäärä

22.9.2022

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hankintalaki 40 § 

Hallintosääntö 52 §

Kuvaus

Rovaniemen kaupungilla on tarve hankkia kriittisten toimintojen varavoiman syötön turvaamiseksi kaksi varavoimakonetta (500 kW ja 650 kW) sekä näiden koneiden ylläpitopalvelu. Kaupunki on käynyt neuvotteluja varavoimakoneiden ja niiden ylläpitoon liittyvän palvelun hankkimisesta tytäryhtiöltään Napapiirin Energia ja Vesi Oy:ltä.

Kaupungin tekemän markkinakartoituksen perusteella varavoimakoneiden saatavuuden on todettu olevan tällä hetkellä hyvin rajattua koska niiden kysyntä on vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen johdosta poikkeuksellisen suuri. Lisäksi toimitusajat sekä varavoimakoneilla, että liittymien rakentamiseen tarvittavilla komponenteilla ovat pitkät ja etenkin koneiden hintojen nousupaine on suuri. Kaupungilla on kiireellinen tarve hankkia koneet ennen lämmityskauden alkamista, sillä varavoimakoneiden syöttöpisteiden sähkösuunnittelu ja rakentaminen täytyy tapahtua sulan maan aikana syksyllä 2022. Kaupunki varautuu näin mm. ruokahuollon ja kunnan kriittisten palvelujen sekä väestön suojaamisen varmistamiseen sähkökatkosten aikana. Kaupunki edellyttää, että varavoima on erikseen määritellyissä  kiinteistöissä käytettävissä neljän tunnin kuluessa tilauksesta. 

Edellä mainittujen perusteiden johdosta hankinnalla on poikkeuksellinen kiire ja näin ollen kaupunki on päätynyt kokonaisharkinnassaan hankkimaan varavoimakoneita koskevan kokonaispalvelun Napapiirin Energia- ja Vesi Oy:ltä. Yhtiöllä on kaupungin tytäryhtiönä erinomainen paikallistuntemus. Lisäksi alan asiantuntemuksen puolesta yhtiöllä on hyvät edellytykset palvelun tuottamiseen ottaen huomioon yhtiön sidonnaisuuden kaupunkiin sekä tuotettavan ylläpitopalvelun kriittisen luonteen kaupungin ydintehtävien hoidon turvaamisen kannalta.

Varavoimakoneiden ennakoitu arvo on  300 000 euroa (Alv 0%) ja ylläpitopalvelun ennakoitu arvo on 3500 euroa/kk/varavoimakone (Alv 0%). Hankintasopimus on toistaiseksi voimassaoleva. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on näin ollen 468 000€ (Alv 0%). 

Hankinta toteutetaan suorahankintana hankintalain 40 §:n 2. momentin 4. kohdan mukaisin perustein. Hankinnasta julkaistaan EU -suorahankintailmoitus Hilma-ilmoituskanavassa. Hankintasopimus tehdään 14 vuorokauden määräajan jälkeen suorahankintailmoituksen julkaisemisesta, mikäli hankinnasta ei ole valitettu. 

Päätös

Päätän, että kaksi varavoimakonetta ja ylläpitopalvelu hankitaan Napapiirin Energia ja Vesi Oy:ltä ja hankinnasta julkaistaan EU-suorahankintailmoitus Hilma-ilmoituskanavassa.

Rovaniemen kaupunki solmii hankintasopimuksen 14 vuorokauden määräajan jälkeen suorahankintailmoituksen julkaisemisesta, mikäli hankinnasta ei ole valitettu. Hankinnasta aiheutuvat kustannukset maksetaan kaupungin talousarvion investointiosaan varavoimakoneiden hankintaan varatuista määrärahoista sekä ylläpitopalvelun osalta kustannuspaikalta 1144.

 

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut