Vanhusneuvosto, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Vanhusneuvoston toimintasäännön päivitys

ROIDno-2021-639

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 26.4.2021 (§ 148) hyväksynyt vanhusneuvoston toimintasäännön ja päivityksen toimintasääntöön 31.1.2022 § 40. 

Vanhusneuvoston toimintasäännön 3 § todetaan seuraavaa: “Perusturvan toimiala nimeää yhden viranhaltijaedustajan, joka toimii myös neuvoston esittelijänä" (7 §).  Lisäksi toimintasäännön 7 § toteaa, että vanhusneuvoston esittelijänä toimii sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtajan nimeämä ikäihmisten palvelualueen viranhaltija.

Lapin hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023 ja ottaa järjestämisvastuulleen Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut. Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä perusturvapalvelut lakkaavat Rovaniemen kaupungilta ja ikääntyneiden palvelut siirtyvät Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Näin ollen Rovaniemen kaupungille ei jää toimintasäännössä nimettyä ikäihmisten palvelualueen viranhaltijaa.

Toimintasääntö tulee päivittää pykälien 3 ja 7 osalta siten, että Rovaniemen kaupungin organisaatiosta nimetään esittelijänä toimiva viranhaltijaedustaja 1.1.2023 alkaen. Lisäksi toimintasäännössä tulee huomioida velvoite yhteistyöhön ja yhteensovittamiseen hyvinvointialueen vastaavan vaikuttamistoimielimen kanssa.

Mikäli Rovaniemen Eläkeläisten Yhteisjärjestö REY tekee tammikuussa päätöksen yhdistyksen lakkauttamisesta, tulee toimintasääntöön määritellä taho, joka jatkossa esittää kaupunginhallitukselle vanhusneuvoston jäsenet ja varajäsenet. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Pikkuaho, palveluesimies, johanna.pikkuaho@rovaniemi.fi

Vanhusneuvosto hyväksyy liitteenä olevan vanhusneuvoston toimintasääntöluonnoksen.

Vanhusneuvosto valtuuttaa työvaliokunnan valmistelemaan esityksen tahosta, joka jatkossa tekee kaupunginhallitukselle esityksen vanhusneuvoston jäsenien ja varajäsenien nimeämiseksi. Vanhusneuvosto antaa työvaliokunnalle evästyksen esityksen laadintaan ja esitys tuodaan vanhusneuvostolle myöhemmin hyväksyttäväksi.

Päätös

Lasse Aro esitti toimintasäännöstä pykälästä kaksi, poistettavaksi tehtävä numero yksi, (Ikäihmisten tarpeiden kehityksen ja niitä vastaavan päätöksenteon seuranta huomioiden tasapuolisesti taajamien ja haja-asutusalueiden ikäihmiset.), sillä tämän pitäisi itsestäänselvyytenä kuulua toimintaperiaatteisiin. Ehdotus ei kuitenkaan saanut kannatusta, jonka takia se päätettiin jättää ennalleen.

​​​​​​Vanhusneuvosto päätti esityksen mukaisesti lisäyksellä, että toimintasääntöä käsitellään uudelleen, kun Rovaniemen Eläkeläisten Yhteisjärjestö REY lakkautetaan.