§ 2 Maa-aineslupa Metsähallitus Metsätalous Oy Petäjävaara, Rovaniemi

Lataa 

ROIDno-2022-3020

Päätöspäivämäärä

12.1.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista. 

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainestenotto ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.  

Alueella ei myöskään ole luonnonsuojelulain, uhanalaisten lajien eikä luontodirektiivin eläin- ja kasvilajien havaintopaikkoja.

Alue ei sijoitu pohjavesialueelle.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Alue sijoittuu Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue sijoittuu maa-ainesten ottamisalueelle (EO).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottamistoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa.

Kuvaus

Metsähallitus Metsätalous Oy hakee maa-aineslupaa Rovaniemen kaupungin Leipeen Petäjävaaraan tilalle Rovaniemen MLK:n Valtionmaa VIII 698:893:17:1 (Petäjävaaran kallio- ja sora-alue). Tilan omistaa Suomen valtio. Vanha ottamisalue sijaitsee Rovaniemen kaupungin keskustasta noin 22 km lounaaseen. Ottamisalueen koordinaatit ovat N=7355862.53 E=431034.795 (ETRS-TM35FIN). Tieyhteys ottamisalueelle kulkee Kemijoen itäpuolentieltä Petäjävaarantien kautta (ottamisalue Petäjävaarantie 146). Ottamisalue ei sijaitse pohjavesialueella. Ottamisalueelta noin 220 m länsi-lounaaseen sijaitsee lähde. Lähin vesistö Harakkaoja sijaitsee noin 190 m etäisyydellä pohjoisessa, metsäautotien toisella puolen. Kemijoki sijoittuu 2,2 km etäisyydelle ottamisalueelta länteen. Alueella ei ole suojelukohteita taikka tiedossa olevia suojeltavia lajeja. Lähin rauhoitettu kohde sijaitsee noin 915 m etäisyydellä lännessä (rauhoitettu puu). Ottamisalueen läheisyydessä ei ole muinaismuistolain mukaisia kohteita. Lähin rakennus sijaitsee noin 2 km itään ottamisalueelta. Mäsänulkin poroerotusaita sijaitsee noin 2 km etäisyydellä ottamisalueelta itään. Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue sijoittuu maa-ainesten ottamisalueelle (EO). Rovaniemen kaupungin ympäristötarkastaja on myöntänyt hakemuksen mukaiselle ottamisalueelle maa-ainesluvan 14.5.2012 (602/2012). Lupa on päättynyt 30.6.2022. Maa-ainesluvan jatkohakemus on tullut vireille ennen luvan päättymistä.

Jatkolupaa haetaan kymmenen (10) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 33 000 m3:n suuruiselle maa-aineksen ottamiselle. Alkuperäisen maa-ainesluvan 602/2012 kokonaisottomäärä on ollut 50 000 m3, josta on lupa-aikana otettu noin 17 000 m3. Koko toiminta-alueen on pinta-alaltaan yhteensä 2,36 ha. Suunniteltu alin ottamistaso on +116.00 (N2000) ja ottamissyvyys 0-12 m. Maa-ainesta käytetään lähialueiden tieverkostojen parantamiseen.

Päätös

Metsähallitus Metsätalous Oy:lle myönnetään liitteenä 1 olevan päätöksen mukainen maa-aineslupa.

 

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella 16.1.2023.

Allekirjoitus

Carita Lallukka

Organisaatiotieto

Ympäristönvalvonta