Elinvoimalautakunta, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Lapin Liiton koordinaatiohanke TE24 valmistelun tueksi

ROIDno-2023-878

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Eduskunta on tehnyt päätöksen, että TE-palvelut siirtyvät kuntien järjestettäväksi vuoden 2025 alusta. Lapin kunnat ovat keskustelleet vuonna 2022 erilaisista malleista toteuttaa TE-uudistus Lapin maakunnassa. Lapin kuntien toiveiden mukaisesti Lapin liitto on valmistellut koordinaatiohankkeen uudistuksen tukemiseksi. Hankkeen tarkoituksen on varmistaa kaikkien Lapin kuntien valmistelun tukeminen niin että kunnilla on valmius ottaa palvelut järjestettäväkseen vuoden 2025 alussa. Uudistuksen aikataulu on erittäin tiivis, joten hankkeen tarkoituksena on tukea kunnissa ja työllisyysalueilla tehtävää työtä.

Hankkeeseen haetaan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoitusta eli AKKE-rahoitusta Lapin liitolta. Hankehakemus on jätetty 22.2.2023 ja kuntien rahoitussitoumukset kuntarahoitusosuuden kattamiseksi tulee toimittaa ennen rahoituspäätöksen saamista.

Aikavälillä 1.3.2023 – 31.12.2024 toteutettavassa koordinaatiohankkeessa keskeisenä tavoitteena on, että kaikki Lapin kunnat pystytään pitämään valmistelussa mukana ja pohtimaan eri vaihtoehdot Lapin maakunnan tasolla uudistuksen toteuttamiseksi. Hanke voi toimia foorumina niin tiedon jakamiselle kuin aktiiviselle vuoropuhelulle eri osapuolten kesken mm. työllisyysalueiden muodostamisessa ja toimeenpanossa. Hankkeen myötä huomioidaan lisäksi muodostuvien työllisyysalueiden mahdollisuus yhteistyöhön ja profiloitumiseen eri palvelujen tuottamisessa sekä niiden tarjoamisessa toisille työllisyysalueille. Työpajojen ja luentojen kautta saadaan ajantasaista tietoa uudistuksen kokonaisuudesta ja Lapin valmistelutilanteesta. Näissä tilaisuuksissa pystytään lisäksi yhdessä työstämään eri asiakokonaisuuksia sekä jakamaan parhaita käytäntöjä myös toisten alueiden hyödynnettäväksi.

Hankkeeseen palkataan kokoaikainen projektipäällikkö koko hankeajaksi ja projektikoordinaattori (50-100 %) osaksi hankeaikaa sekä varataan rahoitusta ostopalveluihin. Hankkeeseen palkattava henkilöstö huolehtii ajantasaisesta valmistelutilanteesta Lapin maakunnan osalta toimien tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kesken (koordinaatiotyö) sekä vastaavat hankkeen käytännön toteuttamisesta.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 197 399,92 euroa. Hankkeeseen on haettu AKKE-rahoitusta 90% tukiosuudella yhteensä 177 659,93 euroa. Kuntarahoitusosuuksilla kustannetaan jäljelle jäävä 10 % rahoitusosuus eli 19 739,99 euroa. Kuntarahoitusosuus jaetaan kaikkien hankkeeseen osallistuvien kuntien kesken tasan. Mikäli kaikki Lapin kunnat osallistuvat hankkeeseen on yksittäisen kunnan osuus kuntarahoituksesta yhteensä 940 euroa. Kuntarahoitusosuus jakautuu vuosille 2023- 2024.

Hankkeen sisällön tarkempi kuvaus on liitteessä 1.

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus on 31.10.2022 kokouksessaan päättänyt, että Rovaniemen kaupunki sitoutuu valmistelemaan TE-​palveluiden siirtoa siitä lähtökohdasta,​ että se järjestää palvelut itsenäisesti oman kuntansa alueella ja että Rovaniemen kaupunki voi tarjota sopimuksellisesti keskitettyjä palveluja tarvittaessa muille työllisyysalueille Lapissa. Lapin liiton koordinoima hanke tukee Rovaniemen tahtotilaa ja auttaa rakentamaan asiakaslähtöisiä palvelupolkuja yhdessä maakunnan muiden järjestämisvastuussa olevien toimijoiden kanssa.Hankkeeseen osallistumisen myötä Rovaniemen kaupunki voi suunnata muutokseen varaamia resurssejaan tehokkaammin paikalliseen valmisteluun ja erityisesti elinkeino- ja koulutuspalveluiden integrointiin osana  TE24 uudistusta.  Rovaniemen kaupunki ilmoittaa samalla kiinnostuksena osallistua koordinaatiohankkeen ohjausryhmän työskentelyyn.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Rovaniemen kaupunki osallistuu Lapin liiton koordinaatiohankkeen omarahoitukseen 940 eurolla edellyttäen, että muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Lautakuntalle asian esitteli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin liitto