§ 4 Sopimus Suomen ympäristökeskuksen kanssa Liiterin ja YKR-aineistojakelun käyttämisestä

Lataa 

ROIDno-2023-1230

Päätöspäivämäärä

19.4.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Alunperin vuonna 2016 hankittu palvelu on irtisanottu 21.3.2019, mutta joulukuussa 2019 palvelun käyttöä on päätetty jatkaa ja irtisanominen peruttiin ja palvelun käyttöä on jatkettu vanhalla sopimuksella. Tämän jälkeen palvelu on irtisanottu kesäkuussa 2022, palvelua käytettiin vuoden 2022 loppuun asti.

Tilanne on kuitenkin muuttunut ja palvelun katsotaan olevan uudelleen tarpeellinen, minkä vuoksi tehtävä uusi sopimus palvelun käyttämisestä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Liiteri palvelun voimassa olevan hinnaston 1.1.2021 mukaan palvelun käyttö sopimusasiakkaille maksaa asukasmäärältään 40 000 – 89 999 asukasta olevalle kunnalle 6493 € / vuosi. 

Kuvaus

Liiteri-palvelu on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) elinympäristön tieto- ja analyysipalvelu.

Liiteri-palvelu sisältää Liiterin ja YKR-aineistojakelun ja se kokoaa yhteen useita rakennettua ympäristöä ja kaavoitusta koskevia paikka- ja tilastotietoja. Liiteri sisältää muun muassa:

• yli 1 000 tilastoa, satoja karttatasoja
• kattavan tietosisällön ja uusia valtakunnallisia kaava-aineistoja 20 000 asemakaavan seurantalomaketta
• työtiloja ja jakamismahdollisuuksia

Liiteri palvelee viranomaisia ja yrityksiä, jotka työskentelevät maankäytön suunnittelun ja rakennetun ympäristön parissa. Sitä voi käyttää esimerkiksi kaavoituksessa, rakentamiseen liittyvien lupien ja avustusten ratkaisemises- sa, strategisten suunnitelmien ja ohjelmien laatimisessa, lausuntojen tukena sekä kaavoituksen ja rakennetun ympäristön tilan seurannassa. Palvelu on hyödyllinen myös opiskelijoille ja tutkijoille. Uutena käyttäjäryhmänä ovat kansalaiset. Elinympäristöstään kiinnostunut kansalainen voi hakea tietoa esimerkiksi oman asuinympäristönsä lähipalveluista tai kaavoitustilanteesta. YKR on Suomen ympäristökeskuksessa kehitetty yhdyskuntarakenteen tutkimusta ja seurantaa palveleva tietojärjestelmä, yhdyskuntarakenteen seurantajärjestelmä (YKR). Siihen on yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa koottu yhdyskuntarakenteen eri ominaisuuksia kuvaava valtakunnallinen paikkatietoaineisto.

Palvelua tarvitaan strategisessa kaavoituksessa ja kuntasuunnittelussa. Se tarjoaa suuren määrän rakennettuun ympäristöön liittyvää paikka- ja tilastotietoa monipuolisessa ja helppokäyttöisessä palvelussa. Palvelu on käytettävissä koko Rovaniemen kaupungin organisaatiossa ja se korvaava monissa tehtävissä erillisen paikkatieto-ohjelman käytön tarpeen. Palveluun kuuluu myös uusi aineisto, yleiskaavat, joka sisältää yleiskaavoista kaavatilanteen karttayhdelmät, hakemistokartat eri kaavojen keskeisimmillä ominaisuustiedoilla sekä kaavamerkinnät ja -määräykset. YKR-aineistoja voi luovuttaa mm. konsulteille toimeksiannoissa. Kaupungin ja aineiston saajan on tehtävä eril- linen sopimus
aineiston edelleen luovuttamisesta.

Päätös

Päätän, että 
- Rovaniemen kaupunki allekirjoittaa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa sopimuksen oikeudesta käyttää Liiteriä. Sopimus on voimassa toistaiseksi 6 kk irtisanomisajalla.
- Palvelun aiheuttamat kustannukset maksaa elinvoimapalveluiden toimiala.
- Tietohallintojohtaja allekirjoittaa sopimuksen palvelun käytöstä.
 

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Harri Ihalainen

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut