§ 42 Auton hankinta Nuorisopalveluille

Lataa 

ROIDno-2023-2188

Päätöspäivämäärä

7.6.2023

Päätöksen tekijä

Palvelualuepäällikkö Vapaa-ajan palvelut

Kuvaus

Nuorisopalveluissa työskentelevät nuorisotyöntekijät tarvitsevat työtehtäviinsä liittyen paljon kuljetuksia. Tällä hetkellä ratkaisuna on ajoneuvojen lyhytvuokraus sekä henkilökohtaisten ajoneuvojen käyttö kilometrikorvauksineen. Kuljetuksiin liittyvää tarvetta on sekä perusmuotoisessa nuorisotyössä että hanketyössä päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Ajoneuvon tarve on ympärivuotista ja jatkuvaa. Erityinen yksittäinen tarve on nuorisopalveluiden kesätoiminnoissa, joissa nuoriso-ohjaajat liikkuvat ympäri Rovaniemeä sekä kyläalueita järjestäen lapsille ja nuorille kesäaktiviteetteja.
 
Vertailulaskelmassa nuorisopalveluiden autojen vuokrakustannukset ovat vuositasolla noin 7 000 euron luokkaa, jonka päälle tulevat kilometrikorvaukset. Ajoneuvohankinta kuolettuu siis kolmen vuoden aikana.
 
Käyttötarkoitukseen sopiva auto on ns. pikkubussi, jossa on tilaa 1+8 henkilölle. Autoa tulee voida ajaa B-kortilla. Rovaniemen kaupunki on liittynyt Hansel Oy:n kilpailuttamaan autojen leasingpalvelujen puitejärjestelyyn (KH 17.8.2020 § 279).  Autot palveluineen -puitejärjestelystä hankitaan tarvittavat ajoneuvot, jotka minikilpailutetaan puitejärjestelyyn valittujen toimittajien kesken.  Rovaniemen kaupunki on julkaissut Hanselin Ajoneuvopalvelussa 24.3.2023 tarjouspyynnön nuorisopalveluiden pikkubussista. Tarjousten jättämisen määräaika oli 18.4.2023 12.00 mennessä. Määräaikaan mennessä ei saapunut yhtään tarjousta. 

Koska uusilla ajoneuvolla on pitkät toimitusajat ja auton tarve on kiireellinen, on nuorisopalvelut kartoittanut käyttöön sopivia käytettyjä pikkubusseja ja pyytänyt tarjouksen Länsiauto Seinäjoelta. Tarjous Opel Vivaro Combi merkkisestä autosta on 21 500 euroa, alv 0%, lisäksi toimitusmaksu 250 euroa, yhteensä 21 750 euroa. Markkinakartoituksen perusteella hinta on kohtuullinen.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon (60 000 euroa) alittava pienhankinta. Hankinnassa noudatetaan Rovaniemen kaupunkikonsernin pienhankintaohjeita. Pienhankintaohjeiden mukaan pienhankinnan suorittaminen suorahankintana kilpailuttamatta on sallittua, mikäli kyseessä on käytetty tavara tai kilpailuttamisprosessin vaatima aika ja kustannukset ylittävät kilpailuttamisesta saatavan hyödyn.

Päätös

Päätän hankkia käytetyn pikkubussin Länsiauto Seinäjoelta hintaan 21.750 euroa alv 0%. Ennen auton lunastamista nuorisopalvelut huolehtii, että tarjottu auto soveltuu työkäyttöön, suorittaa koeajon ja tarkistaa ajoneuvon. Hankinta alittaa kansallisen kynnysarvon 60 000 euroa.

Suorahankinnan perusteena on, että alkuperäisellä tarjouspyynnöllä uudesta ajoneuvosta ei saatu lainkaan tarjouksia, hankinnalla on kiire ja ajoneuvo hankitaan käytettynä.

Rahoitusmuotona käytetään kuntarahoitusta, jonka vuosikustannus tulee olemaan noin 5000 euroa/vuosi käyttötaloudessa.

Allekirjoitus

Merja Tervo

Organisaatiotieto

Vapaa-ajan palvelut