§ 13 Maa-aineslupa Metsähallitus Metsätalous Oy Selkärankakivalo, Rovaniemi

Lataa 

ROIDno-2023-108

Päätöspäivämäärä

30.5.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista.

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainestenotto ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.

Alueella ei myöskään ole luonnonsuojelulain, uhanalaisten lajien eikä luontodirektiivin eläin- ja kasvilajien havaintopaikkoja. 

Alue ei sijaitse tärkeällä 1 tai 2 luokan pohjavesialueella.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa-ainesten ottamisalueeksi (EO).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottotoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa.

Kuvaus

Metsähallitus Metsätalous Oy hakee maa-aineslupaa Rovaniemen Narkauksen kylästä tilalta Rovaniemen mlk:n valtionmaa VM IX RN:o 698-893-18-1 (Selkärankakivalon kallioalue). Ottamisalueen koordinaatit N=7350120 ja E=468310 (ETRS TM-35). Luvanhakijalla omistaa alieen. Vanha ottamisalue sijaitsee Rovaniemen kaupungin keskustasta noin 36 km keskustasta kaakkoon ja noin 8 km Narkauksesta itäkaakkoon. Kulku ottamisalueelle tapahtuu Ranuan maantien ja paikallisen metsäautotien kautta. Ottamisalue ei sijoitu pohjavesialueelle. Lähimmät vesistöt sijaitsevat metsäautotien toisella puolen noin 135 m ottamisalueelta kaakkoon Palosuonlampi ja etelälounaaseen noin 138 m nimetön lampi. Ottamisalueella ei ole tiedossa sellaisia erityisiä, suojeltavia kasvi- tai eläinlajeja, joiden elinympäristö tulisi säilyttää ottotoimintaa rajoittamalla. Ottamisalueen läheisyyteen ei sijoitu suojelualueita tai muinaismuistolain mukaisia kohteita. Lähin asuinrakennus sijaitsee ottamisalueelta 6,3 km länteen ja lähin loma-asunto noin 1 km etelään. Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa-ainesten ottoalueeksi (EO), jonka suunnittelussa otetaan huomioon alueen luonto- ja maisema-arvot sekä haitallisia vaikutuksia pyritään lieventämään. Rovaniemen kaupungin ympäristötarkastaja on myöntänyt alueelle maa-ainesluvan 598/2013 (10.10.2013 § 10), joka päättyy 30.6.2023.

Maa-aineslupaa haetaan kymmenen (10) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 40 000 m3 suuruiselle kalliokiviaineksen ottamiselle. Hakemuksen mukaisen toiminta-alueen yhteispinta-pinta-ala on 2.10 ha, josta ottamisalue 1.63 ha ja varastointialue 0.47 ha. Haettava ottamistaso on +206.36 (N2000). Ottamissyvyys on hakemuksen mukaan 1-13 m. Maa-aines jalostetaan murskaamalla eri murskelajikkeiksi ja ne käytetään metsäautotiestön rakentamiseen ja kunnossapitoon. 

Päätös

Metsähallitus Metsätalous Oy:lle myönnetään liitteenä 1 olevan päätöksen mukainen maa-aineslupa. Tämä lupapäätös korvaa alueelle aiemmin myönnetyn maa-ainesluvan 635/2014. Kun luvanhakija on toimittanut tämän päätöksen mukaisen vakuuden, alueelle aiemmin myönnetyn maa-ainesluvan vakuus palautetaan Metsähallitus Metsätalous Oy:lle.

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella 2.6.2023. 

Allekirjoitus

Carita Lallukka

Organisaatiotieto

Ympäristönvalvonta