Jätehuoltojaosto, kokous 21.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Valtuustoaloite Muovinkeräyspisteitä Rovaniemen kylille

ROIDno-2022-4379

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Ella Keski-Panula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Muovin valmistus ja muovijätteen poltto aiheuttavat vuosittain maailmanlaajuisesti noin 400 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Jotta muovin aiheuttamat päästöt vähenisivät, pitäisi mahdollisimman suuri osa kierrätysmuovin valmistukseen kelpaavasta muovista saada kerättyä talteen.

Isojen hiilidioksidipäästöjen lisäksi ongelma on muoviroska. Maailman merissä on arvioitu olevan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Muoviroskaa on löytynyt jopa Mariaanien haudasta, maailman valtamerten syvimmästä paikasta.

Jotta muovi saadaan kiertämään, tarvitaan helposti saavutettavissa olevia kierrätyspisteitä. Jos matkaa lähimpään muovinkeräyspisteeseen on matkaa useita kymmeniä kilometrejä, vaatii kierrättäminen huomattavasti vaivaa ja aikaa. Rovaniemen kylille olisi tärkeää saada muovinkeräyspisteitä, jotta muovin voisi kierrättää myös kaupunkikeskuksen ulkopuolella. 

Muita keräyspisteitä kyliltä onneksi jo löytyy. Näiden yhteyteen olisi hyvä saada keräyspisteitä myös muoville. Esimerkiksi K-Market Sinetän Rinki-ekopisteellä kerätään kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metalli, muttei vielä muovijätettä.

Me tämän aloitteen allekirjoittaneet henkilöt esitämme, että Rovaniemen kaupunki järjestää muovinkeräyspisteitä myös Rovaniemen kylille."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Ella Keski-Panula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Muovin valmistus ja muovijätteen poltto aiheuttavat vuosittain maailmanlaajuisesti noin 400 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Jotta muovin aiheuttamat päästöt vähenisivät, pitäisi mahdollisimman suuri osa kierrätysmuovin valmistukseen kelpaavasta muovista saada kerättyä talteen.


Isojen hiilidioksidipäästöjen lisäksi ongelma on muoviroska. Maailman merissä on arvioitu olevan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Muoviroskaa on löytynyt jopa Mariaanien haudasta, maailman valtamerten syvimmästä paikasta. Jotta muovi saadaan kiertämään, tarvitaan helposti saavutettavissa olevia kierrätyspisteitä.

 

Jos matkaa lähimpään muovinkeräyspisteeseen on matkaa useita kymmeniä kilometrejä, vaatii kierrättäminen huomattavasti vaivaa ja aikaa. Rovaniemen kylille olisi tärkeää saada muovinkeräyspisteitä, jotta muovin voisi kierrättää myös kaupunkikeskuksen ulkopuolella.
Muita keräyspisteitä kyliltä onneksi jo löytyy. Näiden yhteyteen olisi hyvä saada keräyspisteitä myös muoville. Esimerkiksi K-Market Sinetän Rinki-ekopisteellä kerätään kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metalli, muttei vielä muovijätettä".

Vastauksena valtuustoaloitteeseen jätehuoltojaosto toteaa seuraavaa:

Rovaniemen kaupungin toimesta on selvitetty tällä hetkellä olemassaolevia muovinkeräyspisteitä ja niiden riittävyyttä. Rovaniemen alueella on kolme muovipakkausjätteen keräyspistettä joista K-Citymarketin ja Prisman pisteet ovat Rinki Ekopisteitä, ja yksi Napapiirin Residuumin piste joka sijaitsee Kierrätyspuisto Residuumin alueella Betonitiellä.

Muovipakkausjäte on lakisääteistä tuottajavastuun alaista jätettä, jonka kustannuksista vastaavat tuottajayhteisöt Suomen Uusiomuovi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Pakkaustuottajat ovat yhteistyössä Ringin kanssa tehneet suunnitelmaa ekopisteverkoston laajentamisesta. Ringin tarkoituksena on laajentaa valtakunnallista verkostoa nykyisestä 675 pisteestä vähintään 1000 pisteeseen kesän 2023 aikana. Laajennuksen yhteydessä kartoitetaan uuden mahdollisen pisteen perustamista Sinettään ja kolmesta kahdeksaan uuden pisteen sijoittumista Rovaniemen kuskustaajaman alueelle. Pisteiden sijainnit selviävät heinäkuun 2023 aikana.

Rovaniemen kaupunki on pyytänyt Napapiirin Residuum Oy:ltä esimerkkilaskelmaa täydentävien muovinkeräyspisteiden perustamiskustannuksista. Yksi kappale Napapiirin Residuum Oy:n hankkimaa (hankinta ja ylläpito) muovipuristimia tarkoittaisi vajaan yhden euron korotusta perusmaksuun vakituisten asuntojen osalta, ja 0.50 euron korotusta vapaaehtoisten asuntojen osalta. Yhden puristimen hankintakulu, tyhjennykset sekä muu logistiikka ja huolto tarkoittaisi vuodessa noin 40 000 euron lisäkuluja. Huomioitavaa myös on, että muovinkeräyspisteiden sijaitessa palvelujen yhteydessä, niiden kuljetuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt syntyvät muun toiminnan ohessa . Täydentävien erilliskeräyspisteiden perustamista arvioitaessa on otettava huomioon keräämisestä saatava hyöty verrattuna tyhjennyskuljetuksista aiheutuviin päästöihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Pakkausmuovi on tuottajavastuun alaista jätettä, jonka kustannuksista vastaa tuottajayhteisö yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa. Rinki on laajentamassa ekopisteverkostoansa valtakunnallisesti 675 pisteestä noin 1000 pisteeseen. Näinollen nykyinen ja laajentuva Rinki-ekopisteverkosto voidaan todeta palvelevan tämän hetkistä tilannetta.

Päätös

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti kaupungininsinöörin esityksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, Marko Ruohomäki, Ella Keski-Panula (vihr.) Laura Tarvainen (vihr.) Mari Ikonen (vas.) Miikka Keränen (vihr.) Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) Terhi Heikkilä (sd.) Tiina Outila (vas.) Sanna Luoma (kok.) 

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.