§ 2 ForeAmmatti Koto-ohjelmistopalvelu Rovaniemen kaupungin kotoutumispalveluihin

Lataa 

ROIDno-2022-4710

Päätöspäivämäärä

29.3.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Effica-järjestelmä siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, eikä Rovaniemen kaupunki voi käyttää järjestelmää ko. ajankohdan jälkeen. Näin ollen, kaupunki tarvitsee asiakastietojärjestelmän kotoutumislain edellyttämien kotoutumispalveluiden toimeenpanemiseen siihen saakka, kunnes KEHA-keskuksen kehittämä kotoutumisen valtakunnallinen tietojärjestelmäpalvelu on mahdollista ottaa käyttöön. Kotoutumispalveluiden asiakastiedot on aiemmin kirjattu sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmiin ja tiedot on siirrettävä sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmästä kunnan toiseen järjestelmään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Foredata Oy on tarjonnut Rovaniemen kaupungille ForeAmmatti Koto-ohjelmistopalvelua hintaan 4500 € / 12 kk jakso (alv 0), jonka avulla voidaan digitalisoida valmennus- ja ohjauspalvelujen toimintaa ja auttaa kehittämään uutta toimintamallia kotoutumisen edistämisessä.

Suorahankinnan perusteet:

  • Hankinnan arvo alittaa hankintalain mukaisen kansallisen kynnysarvon. 
  • Rovaniemen kaupungin pienhankintaohjeiden mukaan pienhankinnan voi suorittaa suorahankintana kilpailuttamatta mm. jos tavaran tai palvelun arvo on alle 10 000 € (alv 0%).

Työllisyyspäällikkö esittää, että Rovaniemen kaupunki hankkii suorahankintana ForeData Oy:n tarjouksen mukaisesti ForeAmmatti Koto-ohjelmistopalvelun 2 vuodeksi ajalle 1.1.2023 - 31.12.2024. Hankinnan arvo on 9000 € (alv 0).

 

 

Kuvaus

Kunnan tehtävät kotoutumisen edistämisessä

Kotoutumislain tarkoituksena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Kotoutumisen edistämistä koskevan lain (30.12.2010/1386) 30§:ssä säädetään kunnan tehtävistä kotouttamisessa:

Kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla.

Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille. Lisäksi kunnan on huolehdittava siitä, että maahanmuuttajille tässä laissa tarkoitetut toimenpiteet ja palvelut järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.

Kunnan on huolehdittava oman henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä kotouttamisessa.

Maahanmuuttajille tarkoitettuja toimenpiteitä ja palveluja voidaan järjestää myös kuntien välisenä yhteistyönä.

Kotoutumispalveluiden sijoittuminen Rovaniemen kaupungissa vuonna 2023

Rovaniemen kaupungissa kotoutumispalveluita on hoidettu osana sosiaalipalveluja ja joihin on tietojärjestelmänä käytetty Tietoevry Caren Effica-tietojärjestelmää. Hyvinvointialueuudistuksen myötä sosiaalipalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle ja kotoutumispalvelut tulee organisoida kaupungissa uudelleen.

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 23.11.2022 (§ 415 Hallintosäännön muuttaminen) esittää kaupunginvaltuustolle, että kunnalle jäävät kotoutumispalvelut sijoittuisivat jatkossa osaksi elinvoimatoimialan työllisyysyksikköä. Osa aiemmin tehtävää hoitavista työntekijöistä jää kuntaan, osa siirtyy hyvinvointialueelle.

Kotoutumisen tietojärjestelmä

KEHA-keskuksessa on käynnistynyt syksyllä 2022 kehittämishanke, jossa kehitetään kotoutumisen valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut (ns. koto-digi). Valtakunnallisilla tietojärjestelmäpalveluilla parannetaan erityisesti tiedonvaihtoa kotoutumisen toimijoiden välillä sekä kotoutumisen tiedolla johtamista kunnallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Kotoutumislain kokonaisuudistuksessa kunnille esitetään velvollisuutta käyttää uutta kotoutumisen valtakunnallista asiakastietojärjestelmää kotoutumispalvelujen toimeenpanossa. Asiakastietojärjestelmä olisi mahdollista ottaa käyttöön kunnissa vuodesta 2025 alkaen, jolloin uusi kotoutumislaki tulisi voimaan. Kuntia koskeva käyttövelvoite astuisi voimaan siirtymäajan jälkeen 1.1.2027. Järjestelmän käyttö olisi kunnille maksutonta.

 

 

Päätös

Päätän työllisyyspäällikön esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Harri Ihalainen

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut