§ 10 Ratkaisu tietopyyntöön Blue Idea oikaisuvaatimus

Lataa 

ROIDno-2023-2507

Päätöspäivämäärä

6.7.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginsihteeri

Päätöksen peruste

Julkisuuslaki 10 § ja 24 § 1 mom 17 ja 20-kohdat 

HS 41 §

Kuvaus

Valmistelija vs. kaupunginlakimies Hanna Haurinen:

Lapin kansan toimittaja on 20.6. 2023 tehnyt tietopyynnön Rovaniemen kaupungille koskien  Blue Idea Oy:n 22.9.2017 Rovaniemen kaupunginhallitukselle tekemää oikaisuvaatimusta liitteineen kaupunginhallituksen päätöksestä 21.8.2017 § 407; Blue Idea Oy:n vuokraoikaisupyyntö. 

Oikaisuvaatimus on käsitelty kaupunginhallituksessa 25.06.2018, § 284. Tuolloin Blue Idean oikaisuvaatimus on merkitty salassa pidettäväksi julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 17- ja 20-kohtien perusteella. Liikesalaisuudet kuuluvat ehdottoman salassapitovelvollisuuden piiriin, eikä pöytäkirjanotetta voida antaa niiltä osin, kuin se sisältää kyseisiä tietoja.

Salassa pidettäviä viranomaisen asiakirjoja ovat, ellei erikseen toisin säädetä:
17 -kohta ”asiakirjat, jotka sisältävät tietoja valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön tai 4 §:n 2 momentissa tarkoitetun yhteisön, laitoksen tai säätiön liikesalaisuudesta, samoin kuin sellaiset asiakirjat, jotka sisältävät tietoja muusta vastaavasta liiketoimintaa koskevasta seikasta, jos tiedon antaminen niistä aiheuttaisi mainituille yhteisöille, laitoksille tai säätiöille taloudellista vahinkoa tai saattaisi toisen samanlaista tai muutoin kilpailevaa toimintaa harjoittavan julkisyhteisön tai yksityisen parempaan kilpailuasemaan…”

20 -kohta "asiakirjat, jotka sisältävät tietoja yksityisestä liikesalaisuudesta, samoin kuin sellaiset asiakirjat, jotka sisältävät tietoja muusta vastaavasta yksityisen elinkeinotoimintaa koskevasta seikasta, jos tiedon antaminen niistä aiheuttaisi elinkeinonharjoittajalle taloudellista vahinkoa, ja kysymys ei ole kuluttajien terveyden tai ympäristön terveellisyyden suojaamiseksi tai toiminnasta haittaa kärsivien oikeuksien valvomiseksi merkityksellisistä tiedoista tai elinkeinonharjoittajan velvollisuuksia ja niiden hoitamista koskevista tiedoista".

Kysyttäessä asiakirjan tämän hetkisestä julkisuusstatuksesta Blue Idea on ilmoittanut, että nyt kyseessä oleva asiakirja liitteineen on sen näkemyksen mukaan julkinen. Koska asiakirja sisältää tietoja myös Rovaniemen kaupungin ja Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n välisistä sopimuksista, on näiden tietojen julkisuudesta kysytty selvitystä myös Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä. Sen mukaan oikaisuvaatimuksessa olevat sen ja kaupungin välisen sopimuksen tiedot sisälsivät yksityiskohtaisia tietoja vuokraehdoista. Tiedot liittyivät kiinteästi Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n taloudelliseen toimintaan ja niiden julkistaminen saattaisi heikentää sen mahdollisuuksia vastaavien sopimusten tekemiseen ja voisi antaa kilpailijoille etua tai muuten aiheuttaa taloudellista vahinkoa. Näin ollen tiedot kuuluvat edelleen liikesalaisuuden piiriin. 

Ottaen huomioon, että nyt kyseessä oleva asiakirja sisältää Rovaniemen kaupungin ja Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n keskinäisiin sopimus järjestelyihin kuuluvia tietoja ja kyseiset tiedot eivät ole yleisesti tunnettua tai helposti selville saatavissa ja niillä on taloudellista arvoa yrityksen elinkeinotoiminnassa ne ovat Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy: liikesalaisuutta ja julkisuuslain 24 momentin 20-kohdan nojalla salassapidettäviä. Koska Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy kuuluu Rovaniemen kaupungin kaupunkikonserniin ja asiakirja sisältää tietoja joiden julkituleminen aiheuttaisi kaupungille taloudellista vahinkoa tai saattaisi toisen samanlaista tai muutoin kilpailevaa toimintaa harjoittavan julkisyhteisön tai yksityisen parempaan kilpailuasemaan, ovat kyseiset tiedot myös julkisuuslain 24 momentin 17 -kohdan nojalla salassapidettäviä.

Julkisuuslain 10 §:ssä säädetään, että kun vain osa asiakirjasta on salassapidettävä, tieto on annettava asiakirjan julkisesta osasta, jos se on mahdollista niin, ettei salassapidettävä osa tule tietoon.

Valmistelijan päätösesitys:

Tietopyynnön tekijälle luovutetaan Blue Idea Oy:n 22.9.2017 tekemä oikaisuvaatimua liitteineen sen julkisilta osin. Tietoja ei luovuteta niiltä osin, kun kuin asiakirjasta ilmenee tietoja liikesalaisuudesta ja liikesalaisuutta vastaavasta liiketoimintaa koskevasta muusta seikasta. Salassa pidettävät tiedot peitetään/poistetaan luovutettavasta asiakirjasta julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 17- ja/tai 20 -kohdan nojalla.

Päätös

Päätän valmistelijan esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Eeva-Maarit Kujala

Organisaatiotieto

Konsernihallinto