§ 11 Kotoutuminen-optio Hakosalo- järjestelmään Rovaniemen kaupungin kotoutumispalveluihin

Lataa 

ROIDno-2022-4710

Päätöspäivämäärä

7.7.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Effica-järjestelmä siirtyi Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, eikä Rovaniemen kaupunki ole voinut käyttää järjestelmää ko. ajankohdan jälkeen. Näin ollen kaupunki tarvitsee asiakastietojärjestelmän kotoutumislain edellyttämien kotoutumispalveluiden toimeenpanemiseen siihen saakka, kunnes KEHA-keskuksen kehittämä kotoutumisen valtakunnallinen tietojärjestelmäpalvelu on mahdollista ottaa käyttöön. Mikäli Kotoutumisen valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut (Koto-digi) ei ole käytettävissä 1.1.2025 alkaen, tilaaja pidättää oikeuden jatkaa sopimusta sopimuskauden jälkeen entisin ehdoin. Sopimusta voidaan jatkaa kuitenkin enintään puoli vuotta.

Hakosalo Oy on tarjonnut Rovaniemen kaupungille Kotoutuminen-optiota Hakosalo-järjestelmään. Hinta ajalle 1.8.2023 - 30.6.2025 (yhteensä 23 kuukautta) 6 käyttäjälle on 11814 € (alv 0).

Suorahankinnan perusteet:

Hankinnan arvo alittaa hankintalain mukaisen kansallisen kynnysarvon. 
Rovaniemen kaupungin pienhankintaohjeiden mukaan pienhankinnan voi suorittaa suorahankintana kilpailuttamatta mm seuraavista syistä: kyseessä on poikkeuksellisen vaikeasti määriteltävä hankinta, ja/tai kilpailuttamisprosessin vaatima aika ja kustannukset ylittävät kilpailuttamisesta saatavan hyödyn tai kyseessä on poikkeuksellinen kiire, ja kiire ei johdu hankkivasta yksiköstä.

Hankinnalla on kiire, koska tilaaja tarvitsee nopeasti käyttöönsä järjestelmän kotoutumispalveluihin ja kilpailuttamisprosessin vaatima aika ja kustannukset ylittävät tässä tapauksessa kilpailuttamisesta saatavan hyödyn. Tilaaja on kartoittanut markkinoita ja todennut, että Hakosalo-järjestelmä täyttää Rovaniemen kaupungin tietosuojavaatimukset ja soveltuu tilaajan tarpeisiin ja käyttöön.

Työllisyyspäällikkö esittää, että

  • Rovaniemen kaupunki hankkii suorahankintana kotoutuminen-option Hakosalo-järjestelmään ajalle 1.8.2023 - 31.12.2024.
  • Mikäli Kotoutumisen valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut (Koto-digi) ei ole käytettävissä 1.1.2025 alkaen, tilaaja pidättää oikeuden jatkaa sopimusta sopimuskauden jälkeen entisin ehdoin. Sopimusta voidaan jatkaa kuitenkin enintään puoli vuotta.

Kuvaus

Kunnan tehtävät kotoutumisen edistämisessä ovat mm.

Kotoutumislain tarkoituksena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Kotoutumisen edistämistä koskevan lain (30.12.2010/1386) 30§:ssä säädetään kunnan tehtävistä kotouttamisessa:

Kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla.

Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille.

Lisäksi kunnan on huolehdittava siitä, että maahanmuuttajille tässä laissa tarkoitetut toimenpiteet ja palvelut järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.

Kotoutumispalveluiden sijoittuminen Rovaniemen kaupungissa vuonna 2023

Rovaniemen kaupungissa kotoutumispalveluita on hoidettu osana sosiaalipalveluja ja tietojärjestelmänä on käytetty Tietoevry Caren Effica-tietojärjestelmää. Hyvinvointialueuudistuksen myötä sosiaalipalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle ja kotoutumispalvelut tulee organisoida kaupungissa uudelleen.

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 23.11.2022 (§ 415 Hallintosäännön muuttaminen) esittää kaupunginvaltuustolle, että kunnalle jäävät kotoutumispalvelut sijoittuisivat jatkossa osaksi elinvoimatoimialan työllisyysyksikköä. Osa aiemmin tehtävää hoitavista työntekijöistä jää kuntaan, osa siirtyy hyvinvointialueelle.

Kotoutumisen tietojärjestelmä

KEHA-keskuksessa on käynnistynyt syksyllä 2022 kehittämishanke, jossa kehitetään kotoutumisen valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut (ns. koto-digi). Valtakunnallisilla tietojärjestelmäpalveluilla parannetaan erityisesti tiedonvaihtoa kotoutumisen toimijoiden välillä sekä kotoutumisen tiedolla johtamista kunnallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Kotoutumislain kokonaisuudistuksessa kunnille esitetään velvollisuutta käyttää uutta kotoutumisen valtakunnallista asiakastietojärjestelmää kotoutumispalvelujen toimeenpanossa. Asiakastietojärjestelmä olisi mahdollista ottaa käyttöön kunnissa 1.1.2025 alkaen, jolloin uusi kotoutumislaki tulisi voimaan. Kuntia koskeva käyttövelvoite astuisi voimaan siirtymäajan jälkeen 1.1.2027. Järjestelmän käyttö olisi kunnille maksutonta.

Päätös

Päätän työllisyyspäällikön esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Harri Ihalainen, tietohallintojohtaja

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut