Kuvaus
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt rahoituksen Nuorten psykososiaalisen tuen palveluiden esiselvityshankkeelle (ESR-rahoitus).
Hankkeen tarkoituksena on selvittää, millainen palvelukokonaisuus tehostaa 15-28 –vuotiaille nuorille tarjottavaa mielenterveydellistä, elämänhallinnallista ja psykososiaalista tukea sekä sitä, miten edistetään Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kaupunkiin jääneiden nuorten palveluiden välistä yhteistyötä niin mielenterveysongelmilla, päihteillä kuin jengiytymisellä tai muulla huolestuttavalla käytöksellä oireilevien nuorten osalta.
Yhtenä mallina hankkeessa selvitetään edellytyksiä ja tarpeita nuorten psykososiaalisen tuen keskukselle, jonka koordinointi ja toiminta tulisi Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden alaisuuteen. Hankkeen lopputuotoksena on saada aikaan prosessikuvaus, joka on mallinnettavissa myös muihin Lapin kuntiin. Samalla se toimisi tiedollisena pohjana jatkohankkeelle, jossa haettaisii rahoitusta kuntaan perustettavalle palvelulle/toiminnalle.
Prosessikuvaus saavutetaan kolmella toimenpiteellä: 1. benchmarking-menetelmällä perehdytään muiden kuntien vastaaviin malleihin, 2. palvelumuotoilun keinoin kuullaan välillisenä kohderyhmänä olevia nuoria, 3. työpajojen avulla tavoitetaan näiden nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, jotka pääsevät kertomaan nuorten näkemyksiä nuorten psykososiaalisen tuen tarpeisiin liittyen. Esiselvityshankkeen toimia toteuttaa valittava hankesuunnittelija.
Hankesuunnittelijan keskeiset tehtävät ovat:
- Hankkeen valmistelu, raportointi sekä talouden suunnittelu ja seuranta.
- Osallistujien ja osallistujamäärien tilastointi, saadun aineiston dokumentointi, puhtaaksikirjoittaminen ja analysointi.
- Yhteistyön kohdentaminen Lapin hyvinvointialueelle, kunnan sisäisiin verkostoihin sekä kolmanteen ja neljänteen sektoriin, yhteydenpito kansallisiin verkostoihin ja muiden organisaatioiden vastaaviin toimintoihin sekä ohjausryhmän kokousten valmistelu ja järjestäminen.
- Taustatiedon ja teoriapohjan kerääminen sekä hyödyntäminen hankkeen toimenpiteissä ja toimenpiteiden, kuten työpajojen suunnittelu ja valmistelu, sopivien kehittämismenetelmien valitseminen, käyttäminen ja osallistujien ohjeistaminen sekä prosessikuvauksen laatiminen kerätyn aineiston pohjalta.
- ELY-keskuksen, esihenkilön, ohjausryhmän ja muun verkoston pitäminen ajan tasalla hankkeen etenemisestä sekä hankkeen loppuraportin julkistamistilaisuuden järjestäminen ja muu tiedotus.