Sivistyslautakunta, kokous 24.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Otto-oikeuden käyttäminen, johtamisen- ja hyvinvoinnin päällikkö

ROIDno-2023-2812

Valmistelija

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja on 27.6.2023 lähettämällään sähköpostiviestillä ilmoittanut käyttävänsä otto-oikeutta Sivistysjohtajan 21.6.2023 § 22 tekemään päätökseen, jolla erityisasiantuntijan nimikettä on muutettu ja tehtävänkuvaa täydennetty ja vakanssi on julistettu julkisesti haettavaksi.

Otto-oikeuden käyttämistä perustellaan seuraavasti: “Hakukuulutuksen perusteella kyseessä on erityisesti johdon ja päällikkötason osaamisen kehittämistehtävä. Osaamisen kehittäminen on henkilöstöhallinnon osa-alue. Päällikkö- ja asiantuntijatason henkilöstöhallinnon tehtävät on Rovaniemen kaupungin organisaatiossa keskitetty konsernihallintoon henkilöstö- ja hallintopalvelujen vastuualueelle. Asia tulee ottaa kokonaisuutena uudelleen harkintaan ennen täyttöluvan antamista. Sivistyslautakunnan tulee uudelleen harkita onko toimialan hallinto nykyisellään oikea paikka kyseiselle päällikkötehtävälle.

Pykälän liitteenä olevassa päätöksessä on perusteltu, miksi vakanssin nimikettä on muutettu ja miksi ko. vakanssi on laitettu hakuun. Aiemmin tehtävää hoitanut henkilö on eläköitynyt eikä toimialalle ole vielä rekrytointi uutta henkilöä. Työhyvinvoinnin ja johtamisen asiantuntija on tehnyt aiemmin tiivistä yhteistyötä esimieskoulutukseen liittyen palvelualueiden, keskitetyn koulutuksen suunnittelun sekä henkilöstöyksikön kanssa. 

Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että alemman viranomaisen käsittelemä asia siirtyy kokonaan sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Alemman viranomaisen tekemät ratkaisut eivät millään tavalla sido sivistyslautakuntaa.

Sivistyslautakunnalla on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. Se on velvollinen tekemään asiassa päätöksen. Käsiteltäväksi otetussa asiassa voidaan:
- ​​​​tehdä uusi päätös
- aiemmin tehty päätös voidaan pysyttää, kumota tai muuttaa
- taikka asia voidaan palauttaa päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää, tekeekö se uuden päätöksen, jatketaanko hakua, kumotaanko päätös vai palautetaanko se uudelleen käsiteltäväksi. 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti Heikki Lindroosin esityksestä, että päätös kumotaan.
Lautakunta korostaa, että tehtävä on tärkeä ja sen tulisi sijoittua konsernihallintoon henkilöstön ja hallinnon vastuualueelle, johon Rovaniemen konsernihallinnossa nämä tehtävät on keskitetty. 

Timo Tolonen poistui tämän asian käsittelyn aikana klo 16.51.
Kate Suopajärvi poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 17.03.

Puheenjohtaja Mari Jolanki poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17.09. Varapuheenjohtajan poissaollessa puheenjohtajana kokouksessa jatkoi Riitta-Maija Hokkanen (Hallintosääntö §149: Tilapäinen puheenjohtaja).