Tarkastuslautakunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Kaupunkitarkastajan viran täyttäminen

ROIDno-2023-1534

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi
Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta käsitteli kaupunkitarkastajan viran avaamista haettavaksi kokouksessaan 9.5.2023 § 58. Lautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun. Lautakunta edellytti tietoa verrokkikaupunkien tarkastusresursseista ja mahdollisista muutoksista resurssitarpeisiin hyvinvointialueuudistuksen johdosta. Vertailua varten tietoa on kerätty Porvoon, Seinäjoen, Vaasan ja Lappeenrannan kaupungeilta. Kyselyyn eivät vastanneet Mikkelin ja Hämeenlinnan kaupungit. Erittely verrokkikaupunkien tarkastusresursseista esitellään tarkastuslautakunnalle kokouksessa. Yhteenvetona voidaan todeta, että tarkastustoimen järjestäminen poikkeaa kaupungeittain merkittävästi. Esimerkiksi Vaasassa ulkoisen tarkastuksen tehtävissä toimii kaksi virkaa ja Porvoossa ulkoisen tarkastuksen valmistelutehtävät on suoritettu ostopalveluna. 

Pyydetyissä selvityksissä ei ilmennyt, että hyvinvointialueuudistus olisi vielä osaltaan aiheuttanut resurssitarpeen muutoksia suuntaan tai toiseen verrokkikaupunkien osalta. Valmistelussa ei ole arvioitu verrokkikaupunkien tarkastus- ja arviointiyön sisältöä. Jatkossakin tarkastuslautakunnan työ edellyttää kahden henkilön työpanosta. Arviointia hyvinvointialueen vaikutuksista Rovaniemen tarkastuslautakunnan henkilöstömäärään tehtiin osaltaan myös silloin, kun hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä kartoitettiin koko kaupungin osalta. Silloin todettiin, että hyvinvointialueelle ei siirtyisi tarkastuslautakunnan alaista henkilöstöä. Mahdolliset muutokset kaupunkitarkastajan tehtävänkuvaan vaikuttaisivat osaltaan tarkastuslautakunnan arviointityön laatuun. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää 

1. vahvistaa kaupunkitarkastajan viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon, 

2. julistaa kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä liitteenä olevan hakukuulutuksen mukaisesti,

3. hakuilmoitus julkaistaan KuntaRekryssä ja Mol.fi:ssä ja, 

4. vahvistaa kaupunkitarkastajan virkapalkaksi 4698,79 €. Vahvistetussa palkassa on huomioitu 1.6.2023 yleiskorotus.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi
  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta julisti kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä. Virkaan tuli määräaikaan mennessä  6 hakemusta. Hakuajan päättymisen jälkeen yksi hakija ilmoitti vetävänsä hakemuksensa pois. Jäljellä olevien 5 hakijan hakemukset toimitetaan lautakunnan jäsenille ennen kokousta niin, että hakemukset ovat anonyymejä.

Kelpoisuusehdoksi virkaan tarkastuslautakunta päätti ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon. Kaikki 5 hakijaa täyttivät asetetut kelpoisuusehdot. Viranhaltijavalmistelun pohjalta lautakunnalle esitetään, että työkokemuksen vertailun perusteella lautakunta päättää kutsua kolme hakijaa haastatteluun.

Seuraavaksi lautakunnan tulee valita haastatteluun kutsuttavat hakijat. Kun haastatteluun valittavat hakijat on valittu, hakemusten anonymiteetti poistetaan. Lautakunnan tulee myös valita virkavalintaa valmisteleva työryhmä, jonka tehtävänä on toteuttaa haastattelut kutsutuille hakijoille sekä antaa ehdotus kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä ja varalle nimettävästä henkilöstä. Toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin tehtävät henkilövalinnat tulee hallintosäännön mukaan päättää esittelystä (HS § 53).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että kaupunkitarkastajan virkaan haastatellaan hakijat 1615016, 726818 sekä 1819664. 

Tarkastuslautakunta päättää nimetä virkavalintaa valmistelevan työryhmän, jonka tulee toteuttaa haastatteluun valittavien haastattelut, päättää mahdollisesta hakijoiden soveltuvuusarvioinnista sekä antaa ehdotuksensa kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä ja varalle nimettävästä henkilöstä.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti, että kaupunkitarkastajan virkaan haastatellaan hakijat 1615016, 726818 ja 1819664.

Lisäksi lautakunta päätti valita virkavalintaa valmistelevan työryhmän jäseniksi Riitta-Maija Hokkasen, Elina Holmin, Petri Keihäskosken sekä puheenjohtaja Sanna Luoman ja tarkastuspäällikkö Juuso Katajan. 

Valmistelutyöryhmä haastattelee valitut hakijat ja antaa lautakunnalle ehdotuksensa kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä sekä varalle nimettävästä henkilöstä.

Tiedoksi

Paavo Aarnio, virkaan hakeneet henkilöt

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.