§ 23 Maa-aineslupapäätös Tauno Koivuranta Pello 2023

Lataa 

ROIDno-2023-2535

Päätöspäivämäärä

4.9.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Alue on Tornionlaakson maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltainen alue jolla muu toiminta on mahdollista. Tornionlaakson osayleiskaavassa alue on pohjavesialue Puonavaara 12854104, jolta voidaan ottaa maa-ainesta sen mukaan mitä Lapin Ympäristökeskuksen lausunto edellyttää ilman että pohjaveden laatu tai saatavuus vaarantuu. Lausunnon asiat on otettu lupapäätökseen. Alueella ei ole muinaismuistoja, maa-aineksen otto ei aiheuta kauniin maisemakuvan pilaantumista, haittaa ihmisten viihtyisyydelle eikä alueella ole suojeltavia luontoarvoja. Alue ei sijoitu vesistön läheisyyteen.  Luvan päättyessä alue on maisemoitava ja maisemoinnista on annettu määräykset lupapäätöksessä. Maa-aineksen oton jatkamiselle ei ole laista aiheutuvia esteitä eikä ympäristön tila vaaraannu kun noudatetaan lupapäätöksen ehtoja.

Kuvaus

Tauno Koivurova hakemus maa-ainesluvan jatkamiseksi Pellon kunnan Juoksengin kylässä kiinteistölle Koivumaa 854-401-1-20. Alueella on ollut maa-aineslupa tunnus §5 2015 Pello, 3000 m3 ottomäärälle. Tästä luvasta on jäänyt ottamatta 2000 m3 ja tälle määrälle haetaan lupaa 10 vuoden ajaksi. Keskimääräinen ottosyvyys on 4 metriä. Alue on Länsi-Lapin maakuntakaavassa merkinnällä maa- ja metsätalousvaltainen alue jolla myös muu toiminta on mahdollista. Tornionjokivarren osayleiskaavassa alue on tärkeä pohjavesialue joka sijaitsee pohjaveden hankinnan kannalta tärkeällä "Puonavaara 12854104" pohjavesialueella. Tämän vuoksi aiemmassa lupakäsittelyssä on pyydetty ja saatu silloisen Lapin ympäristökeskuksen lausunto LAP-2004-Y-179. Tämä lausunto sisältää toimet ja asiat joita noudattamalla maa-aineksen otto alueelta on mahdollista. Lausunto on otettu huomioon aiemmassa lupapäätöksessä. Hankkeen pienuuden vuoksi ja koska kyse on vanhan ottoalueen maisemointitöistä vähäisessä määrin, edellisen lupapäätöksen mukaisesti sitä sovelletusti jatkamalla, ei vaadita erillistä uutta ottamissuunnitelmaa vaan otto voidaan tehdä entisen luvan mukaisesti.

Päätös

Ympäristötarkastaja myöntää Tauno Koivurannalle maa-ainesluvan luvan edellisen luvan jatkamiseksi 10 vuodella ja 2000 m3 ottomäärälle kiinteistölle Koivumaa 854-401-20. Ottamistoiminnassa on noudatettava lupapäätöksen lupaehtoja. 

Allekirjoitus

Ympäristötarkastaja Pekka Peuranen

Organisaatiotieto

Ympäristönvalvonta