§ 58 Jäsenen ja varajäsenen nimeäminen eräiden kertakäyttöisten muovituotteiden tuottajien SUP-kustannusvastuun toteuttamisen seurantaryhmään

Lataa 

ROIDno-2023-2586

Päätöspäivämäärä

31.8.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja Elinvoimapalvelut

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 25 §

Kuvaus

Ympäristöministeriö on asettamassa seurantaryhmää seuraamaan ja ohjaamaan eräiden kertakäyttöisten muovituotteiden tuottajille jätelain (646/2011) 48 a-g §:ssä säädetyn kustannusvastuun toteuttamista.

Seurantaryhmän asettamista ehdotettiin hallituksen esityksessä laiksi jätelain muuttamisesta (141/2022 vp). Kyseisellä jätelain muutoksella pantiin täytäntöön direktiivi tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä eli ns. SUP-direktiivi (2019/904/EU).

Eduskunnan ympäristövaliokunta katsoi hallituksen esityksestä antamassaan mietinnössä, että ehdotettu seurantaryhmä on keskeinen väline kehitettäessä kustannustehokkaita käytäntöjä, kun tuottajavastuuta toteutetaan. Valiokunta piti tärkeänä, että seurantaryhmä asetetaan mahdollisimman pian ja sen tehtäväksi annetaan sääntelyn toimivuuden seuraaminen sekä hyvien käytäntöjen kehittäminen erityisesti liittyen kuntien toteuttamiin jätteiden keräys- ja siivoustoimiin sekä niihin liittyvään neuvontaan ja tiedotukseen. (YmVM 14/2022 vp)

Seurantaryhmän tehtävät ovat:
- seurata jätelain 48 a-g §:ssä säädetyn kustannusvastuun toimeenpanoa.
- kehittää hyviä käytäntöjä liittyen kuntien jätteiden keräys- ja siivoustoimiin sekä kuluttajille suunnattuun valistukseen.
- arvioida tarvetta jätelain 48 f §:ssä tarkoitetun koostumusselvityksen teettämiselle.
- toimia foorumina tuottajien ja kuntien välisessä yhteistyössä ja ohjausryhmänä koostumusselvitystä teetettäessä.

Seurantaryhmä kokoontuu vähintään kerran vuodessa ja tarpeen mukaan useammin. Seurantaryhmä hoitaa tehtävän virkatyönä ilman erillistä korvausta.

Ympäristöministeriö pyytää Rovaniemen kaupunkia nimeämään jäsenen ja varajäsenen seurantaryhmään ja lähettämään tiedon valinnoista sähköpostilla ympäristöministeriön kirjaamoon osoitteella kirjaamo@ym.fi viimeistään 31.8.2023.

Valinnassa pyydetään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon tasa-arvolain (609/1986) 4 a § (232/2005) edellyttämät vaatimukset jäsenien ja varajäsenien nimeämisessä.

Seurantaryhmän on tarkoitus aloittaa syyskaudella 2023 ja jatkaa työtään vuoden 2026 loppuun.

Päätös

Päätän nimetä eräiden kertakäyttöisten muovituotteiden tuottajien SUP-kustannusvastuun toteuttamisen seurantaryhmään Rovaniemen kaupungin edustajaksi kaupungininsinööri Janne Alkin ja hänen varahenkilökseen myöhemmin rekrytoitavan ympäristöasiantuntijan.

Allekirjoitus

vs. toimialajohtaja Samppa Määttä

Organisaatiotieto

Tekniset palvelut