Henkilöstö- ja nimitysjaosto, kokous 20.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Sairauslomaohjeen päivittäminen

ROIDno-2023-1905

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunkikonsernin henkilöstöpolitiikka-asiakirjassa on määritelty henkilöstöhallinnon tehtävät, henkilöstöpolitiikan sekä henkilöstöpolitiikan sisältöä määrittelevät toimintaperiaatteet, jotka ovat:

1. Arvot  

Henkilöstöjohtaminen perustuu kaupunkistrategiassa määriteltyihin arvoihin: turvallinen ja luotettava, inhimillinen ja lämmin, rohkea ja luova.  

2. Johtaminen ja henkilöstösuunnittelu  

Johtamista kehitetään kaupunkikonsernin tehtävien ja kokonaisedun toteutumisen tukemiseksi arvojemme mukaisilla periaatteilla.  Johtamista ja esimiestyötä tuetaan johtamis- ja esimieskoulutuksilla.  Henkilöstösuunnittelu perustuu pitkän aikavälin  tarpeisiin ja on osa vuosisuunnittelua.  Henkilöstösuunnittelu kattaa organisaatio- ja  henkilöstörakenteen, henkilöstömäärän ja  henkilöstön osaamisen. Henkilöstösuunnittelun kokonaisuudessa huomioidaan työssä jatkamisen tukeminen, kuten esim. uudelleensijoitustarpeet.  Henkilöstösuunnittelun  tavoitteena on ennakoida ulkoisia ja sisäisiä  resurssitarpeita, tarjota henkilöstölle  kehittymismahdollisuuksia ja toteuttaa  suunnitelmallista sisäistä tehtäväkiertoa.  

3. Rekrytointi  

Sisäisissä ja ulkoisissa rekrytoinneissa noudatetaan  avoimuutta ja sovittuja pelisääntöjä ja valtuuksia. Kaupungin organisaatiossa noudatetaan anonyymiä rekrytointimenettelyä. Avoimet työpaikat pyritään ensisijaisesti täyttämään julkisen haun kautta. Rovaniemen kaupunkikonsernin yhteisöt  tekevät aktiivista yhteistyötä Lapin korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten sekä henkilöstöjärjestöjen kanssa tulevaisuuden  henkilöstöresurssien turvaamiseksi ja vahvistaakseen työnantajakuvaansa.  

4. Palkkaus ja palkitseminen  

Rovaniemen kaupunkikonsernissa noudatetaan oikeudenmukaista ja kilpailukykyistä palkitsemiskäytäntöä, joka perustuu työ-ja virkaehtosopimusten mukaisiin tekijöihin kuten tehtävien vaativuuteen ja työsuorituksiin. Konserniyhtiöt noudattavat palkkaukseen ja  palkitsemiseen soveltuvaa lainsäädäntöä,  työehtosopimuksia ja paikallisia sopimuksia. 

Mahdollisesti sovellettavien kannustinjärjestelmien tavoitteena on palkita hyvistä  suorituksista ja tukea sitoutumista. Kaupunkikonsernin yhtiöiden hallitukset käsittelevät mahdollisten kannustinjärjestelmien periaatteet ja pyytävät kannustinjärjestelmistä kaupunginhallituksen lausunnon ennen niiden hyväksymistä. Palkkauksesta ja palkitsemisesta annetaan konsernissa erillinen toimintaohje.  

5. Osaamisen, toimintatapojen ja  organisaatioiden kehittäminen  

Osaamista, toimintatapoja, prosesseja ja  organisaatiorakennetta kehitetään pitkäjänteisesti ja  jatkuvasti kaupungin strategian ja talousarviossa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Henkilöstön  osaamisen kehittämistä ohjataan vuosittaisilla  kehityskeskusteluilla. Osaamisen ja työssä  menestymisen tueksi tarjotaan monipuolisesti ja  käytännönläheisesti mahdollisuuksia  työssäoppimiseen, tehtäväkiertoon, valmennuksiin ja  koulutuksiin. Jokainen vastaa siitä, että ylläpitää ja  kehittää aktiivisesti omaa ammattitaitoaan ja  osaamistaan. HR tukee henkilöstöä ja esimiehiä  asiantuntijana osaamisen kehittämiseen liittyvissä  asioissa ja tarjoaa koko henkilöstöä koskevaa koulutusta.  

6. Työhyvinvointi

Työhyvinvoinnin kehittäminen ja ylläpitäminen kuuluu  vuosisuunnitteluun. Vastuu työhyvinvoinnista on sekä työnantajalla että työntekijöillä. Työnantaja luo puitteet ja toimintaedellytykset työhyvinvoinnin  tukemiseen, ja työntekijät vastaavat oman  työhyvinvointinsa aktiivisesta ylläpitämisestä.  

7. Työsuhteen päättäminen  

Palvelussuhteen päättyessä noudatetaan soveltuvaa  lainsäädäntöä, sopimuksia ja toimintaohjeita.  Palvelussuhteen päättyessä tuotannollisista ja  taloudellisista syistä henkilöstöä tuetaan uudelleen  työllistymisessä lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Palvelussuhteen päättyessä kartoitetaan henkilön kokemuksia ja palvelussuhteen päättymisen syitä esimerkiksi haastattelun tai kyselyn avulla.

8. Vastuullisuus ja yhdenvertaisuus  

Kaupunkikonsernin ja sen henkilöstön edellytetään  toimivan vastuullisesti ja noudattavan kaupunkistrategiassa määriteltyjä vastuullisuuden toimintaperiaatteita. Konsernissa  henkilöstölle  tarjotaan mahdollisuuksia urakiertoon ja työssä  menestymiseen. 

9. Yhteistoiminta  

Kaupunkikonsernissa noudatetaan EU-tasoista ja kansallista lainsäädäntöä ja sopimuksia yhteistoiminnasta.  Tavoitteena on rakentava, avoin ja aktiivinen  vuoropuhelu henkilöstön ja sen edustajien kanssa.  

Hallintosäännön 28 §:n 4 momentin kohdan 1 mukaan kaupunginhallitus päättää henkilöstöpolitiikasta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Yhteistyötoimikunta päättää merkitä kaupunkikonsernin henkilöstöpolitiikka-asiakirjan tiedoksi.

Päätös

Yhteistyötoimikunta päätti merkitä kaupunkikonsernin henkilöstöpolitiikka-asiakirjan tiedoksi.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi
  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin sairauslomaohjetta on päivitetty. Ohjeistuksen ajantasaistamisen tarkoituksena on lisätä vuoropuhelua esihenkilön ja työntekijän välillä, vähentää sairauspoissaoloja ja työterveyshuollon kustannuksia ja mahdollistaa työntekijän jäljellä olevan työkyvyn hyödyntämisen täysimääräisesti. Käytännössä keskeisimpiä muutoksia ovat muutokset poissaoloihin esihenkilön luvalla sekä muotoillun työn käyttöönottaminen.

Nykyistä käytäntöä muutettaisiin seuraavilla tavoilla: 

a) esihenkilö voisi myöntää poissaolon ilman terveydenhuollon ammattihenkilön todistusta 1-2 päivän jaksoissa:

  • 1-7 vrk, mikäli kyseessä on koronan, influenssan tai hengitystieinfektion oireet
  • 1-3 vrk, mikäli kyseessä on joku muu sairaus

Tarvittaessa esihenkilöllä on oikeus ohjata työntekijä työterveyshuollon vastaanotolle ja edellyttää poissaolotodistusta jo ensimmäisestä poissaolopäivästä. 

b) muotoiltu työ

Muotoiltu työ tarkoittaa sitä, että työntekijä on sairaudesta tai tapaturmasta johtuvasta syystä kykenemätön tekemään kaikkia työtehtäviään, mutta kykenee terveyttään tai toipumistaan vaarantamatta tekemään väliaikaisesti joitakin muita tai rajattuja työtehtäviä omassa tai toisessa työssä. Ollessaan muotoillussa työssä työntekijä ei ole sairauspoissaololla, ja hänelle maksetaan täyden työajan palkka. Muotoillun työn täytyy perustua työnantajan todelliseen tarpeeseen ja työntekijän suostumukseen. Muotoiltua työnkuvaa voidaan toteuttaa myös osa sairauspoissaolojakson ajasta. 

Muotoiltua työtä voidaan toteuttaa seuraavien kriteerien puitteissa:

  • enintään 5 työpäivän ajan: esihenkilön luvalla työntekijän työpanos voi muotoutua pienemmäksi kuin 100 % työaika,
  • esihenkilö ja työntekijä voivat sopia muotoillusta työnkuvasta alle 100 %:n työpanoksen osalta enintään 3 kertaa/vuosi,
  • muotoiltua työtä voidaan toteuttaa enintään 60 päivää, kuitenkin siten että kuudennesta työpäivästä lähtien työaika on 100%
  • muotoillusta työstä työntekijä saa varsinaisesta työstään saatavaa palkkaa.
  • pitkittyneissä tilanteissa tulee miettiä ensisijaisesti osasairauspäivärahalle siirtymistä. 

Päivitetty sairauslomaohje on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 20.9.2023. Hallintosäännön 29 §:n 1 momentin mukaan henkilöstö- ja nimitysjaoston tehtävänä on antaa tarvittaessa virka- ja työehtosopimusten yleiset tulkintaohjeet.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Henkilöstö- ja nimitysjaosto hyväksyy päivitetyn sairauslomaohjeen.

Päätös

Riskienhallintapäällikkö Johanna Aho esitteli asiaa jaostolle. Läsnä olivat lisäksi henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä ja palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio.

Henkilöstö- ja nimitysjaosto hyväksyi päivitetyn sairauslomaohjeen.

Tiedoksi

Johanna Aho