Ympäristölautakunta, kokous 27.9.2023

§ 107 Päätös Oulun Maa- ja Vesirakennus Oy:n jätteen käsittelyä koskevasta ympäristölupahakemuksesta, Rovaniemi

ROIDno-2023-1093

Valmistelija

  • Tarja Bergman, ympäristötarkastaja, tarja.bergman@rovaniemi.fi

Perustelut

Oulun Maa- ja Vesirakennus Oy on hakenut ympäristölupaa maarakentamisessa syntyvien jätteiden välivarastointiin ja käsittelyyn kiinteistöltä Mäkihirttiö 698-401-15-55 vuokratulla alueella. Alue sijaitsee Isoaavan yksityistien varrella noin kuuden kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta. Kyseessä on uusi toiminta, jolle haetaan toistaiseksi voimassa olevaa lupaa.

Alueella välivarastoidaan ja käsitellään pilaantumatonta maa-ainesta, asfaltti- ja betonijätettä sekä työmailta poistettavia puita ja kantoja. Lisäksi alueella valmistetaan multaa. Jätteitä vastaanotetaan alueelle yhteensä enintään 25 000 tonnia vuodessa. Keskimääräinen vuosittainen vastaanottomäärä on 12 500 tonnia. Alueen kautta kulkevista jätteistä suurin osa on maa-aineksia, muiden jätteiden määrän ollessa yhteensä keskimäärin 750 ja enintään 1 500 tonnia vuodessa. Jätteitä käsitellään alueella lajittelemalla, seulomalla, rikottamalla ja murskaamalla siten, että ne soveltuvat uudelleen hyödynnettäväksi.

Jätemateriaalien murskaus on ajoittaista, tarpeen mukaan tapahtuvaa toimintaa. Murskausta arvioidaan tehtävän 1–5 kertaa vuodessa. Yhden murskausjakson kesto vaihtelee 2–4 viikon välillä. Rikotusta ja murskausta tehdään arkipäivisin kello 07.00 ja 22.00 välisenä aikana. Materiaalikuljetuksia ja kuormausta tapahtuu arkipäivisin kello 6.00 ja 22.00 välillä sekä lauantaisin kello 7.00 ja 18.00 välisenä aikana. Toiminnassa syntyvät päästöt ovat materiaalikuljetusten, työkoneiden ja murskauksen aiheuttamaa melua ja vähäistä tärinää sekä mahdollista ajoittaista pölyämistä. Suurin lähtömelutaso, 124 dB, aiheutuu murskauksesta.

Alue ei ole yhdyskuntien vedenhankinnan kannalta tärkeää pohjavesialuetta eikä alueen läheisyydessä sijaitse luonnonsuojelualueita. Alue on maakuntakaavassa varattu teollisuus- ja varastoalueeksi ja lähimmät asuinkäyttöön kaavoitetut alueet sijaitsevat noin kahden kilometrin etäisyydellä toiminta-alueesta.

Asiassa ei jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä. Terveydensuojeluviranomaisella ei ollut hakemuksen johdosta huomautettavaa.

 

Ympäristötarkastajan ehdotus:

Ympäristölautakunta päättää myöntää Oulun Maa- ja Vesirakennus Oy:lle liitteen 1 mukaisen ympäristöluvan jätteen välivarastointia ja käsittelyä varten kiinteistöltä Mäkihirttiö 698-401-15-55 vuokratulla alueella. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajen ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.
 

Tiedoksi

Hakija; Lapin ely-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue (sähköisesti); Rovaniemen kaupungin terveydensuojeluviranomainen (sähköisesti), Roi kpi ympäristövalvonta 2 kpl