§ 26 Maa-aineslupa Jani Sääskilahti Kelukkavaara, Ranua

Lataa 

ROIDno-2023-2598

Päätöspäivämäärä

20.10.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista.

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainestenotto ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.

Alueella ei myöskään ole luonnonsuojelulain, uhanalaisten lajien eikä luontodirektiivin eläin- ja kasvilajien havaintopaikkoja.

Alue ei sijaitse tärkeällä 1 tai 2 luokan pohjavesialueella.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottotoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa.

Kuvaus

Jani Sääskilahti hakee maa-aineslupaa Ranuan kunnan Toljan kylän Kelukkavaarasta tilalta Soinela RN:o 683-402-156-02. Samalla haetaan lupaa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Hakija omistaa alueen. Uusi ottamisalue sijaitsee Ranuan keskustasta noin 15 km koilliseen ja Toljasta noin 2,5 km kolliseen. Ottamisalueen koordinaatit ovat 7326414 ja 483177. Kulku ottamisalueelle tapahtuu Kelukkavaarantien ja metsäautotien kautta. Ottamisalue ei sijoitu pohjavesialueelle. Lähin pohjavesialue (Kelukkavaara 2E, 12683125) sijaitsee noin 900 m itä-kaakkoon ottamisalueelta. Lähin vesistö Varalammit sijaitsee lähimmillään noin 260 m etäisyydellä lounaassa. Ottamisalueen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistolain mukaisia kohteita. Lähin suojelualue sijoittuu noin 2 km pohjois-koilliseen (yksityismaiden luonnonsuojelualue, YSA206537). Alueen läheisyydessä ei ole asutusta. Lähin asutus sijaitsee 2,6 km lounaaseen. Ottamisalueelta noin 500 m itään sijaitsee poroerotusaita. Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M).

Maa-aineslupaa haetaan kolmen (3) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 4 999 m3 suuruiselle maa-aineksen ottamiselle. Hakemuksen mukaisen ottamisalueen pinta-ala on 0,51 ha. Maa-ainesta jalostetaan murskaamalla ja maa-aines käytetään teiden rakentamiseen ja ylläpitoon.

Päätös

Jani Sääskilahdelle myönnetään liitteenä 1 olevan päätöksen mukainen maa-aineslupa. Samalla myönnetään lupa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa.

 

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella 26.10.2023.

Allekirjoitus

Carita Lallukka

Organisaatiotieto

Tekniset palvelut