Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 359 Vuoden 2024 tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit

ROIDno-2023-2086

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston tulee päättää kunnan tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista sekä muiden verojen perusteista viimeistään talousarvion hyväksymisen yhteydessä (Kuntalaki § 111). Kunnan tulee ilmoittaa seuraavan vuoden veroprosentit Verohallinnolle viimeistään edeltävän vuoden marraskuun 17. päivänä. Mikäli 17.11 on muu kuin arkipäivä, ilmoitus tehdään sitä seuraavana ensimmäisenä arkipäivänä (laki säädettyjen määräaikain laskelmisesta 5 §). Vuoden 2024 tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit ilmoitetaan Verohallinnolle viimeistään perjantaina 17.11.2023. Ilmoitus tehdään sähköisellä ilmoituksella. Ilmoitus suositellaan tehtäväksi välittömästi valtuuston päätöksenteon jälkeen. (Laki verotusmenettelystä 91 § a.) Ilmoituksen tekee talous- ja rahoituspalvelut.

Tuloveroprosentti 2024

Vuodelle 2023 kaikkien Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentteja alennettiin 12,64 prosenttiyksiköllä, jonka vuoksi tuloveroprosentit ovat ilmoitettu prosentin sadasosan tarkkuudella. Vuoden 2024 tuloveroprosentti määrätään ja ilmoitetaan 0,10 prosenttiyksikön tarkkuudella. Muutos edellyttää kaikkien kuntien tuloveroprosentin muutosta. Jos kunta ei ilmoita tuloveroprosenttia määräajassa tai ilmoittaa sen virheellisesti (ei 0,10 prosenttiyksikön tarkkuudella) Verohallinnolle, kunnan vuoden 2023 sovellettua tuloveroprosenttia pyöristetään lähimpään prosenttiyksikön kymmenykseen vuodelle 2024. (Laki verotusmenettelystä 91 a § ja 91 b §).

Rovaniemen kaupungin vuodelle 2023 vahvistettu tuloveroprosentti on 8,86 prosenttia. Tuloveron muutos 8,86 prosentista 8,9 prosenttiin kertyviin tuloveroihin on huomioitu budjetoitavissa verotuloarvioissa.

Vuoden 2024 kiinteistöveroprosentit 

Kaupunginvaltuusto määrää kiinteistöveroprosentit laissa säädettyjen vaihteluvälien rajoissa prosentin sadaosan tarkkuudella vuosittain (Kiinteistöverolaki § 11). Kiinteistövero ilmoitetaan prosentin sadasosan tarkkuudella (Laki verotusmenettelystä 91 a § ja 91 b §).

Vuoden 2024 kaupungin määrättävät kiinteistöveroprosenttivälit ovat:

  • Yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93-2,00 %
  • Yleinen maapohja 1,30-2,00 %*
  • Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,41-1,00 %
  • Muut asuinrakennukset 0,93-2,00 %
     

*Mikäli hallituksen ohjelman mukainen uusi lainsäädäntö astuu 17.11.2023 mennessä voimaan, yleisen maapohjan kiinteistöveron alaraja korotetaan 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin vuodesta 2024 alkaen. Toimenpide edellyttää maapohjan veroprosentin eriyttämistä yleisestä kiinteistöverosta. Hallitus on antanut asiasta esityksen eduskunnalle (HE 93/2023). Yleisen maapohjan alarajan kohottaminen kohottaa yleistä kiinteistöveroprosenttia niissä kunnissa, joissa on yleinen kiinteistöveroprosentti on nykyisen alarajan mukainen. Yleisen maapohjan alarajan nostolla ei ole taloudellista vaikutusta Rovaniemen kaupungin saamaan kiinteistöveron määrään, sillä kaupungin jo vuonna 2023 käyttämä yleinen kiinteistöveroprosentti on ollut 1,55 %.

Lisäksi kaupunki voi määrätä seuraavat kiinteistöveroprosentit alla olevin prosenttivälein:

  • Voimalaitokset 0,93-3,10 %
  • Yleishyödyllinen yhteisö 0,00-2,00 %
  • Rakentamaton rakennuspaikka 2,00-6,00 %
     

Mikäli kunnat ei määrää erillistä veroprosenttia, sovelletaan yleistä kiinteistöveroprosenttia. Yleishyödyllisen yhteisön veroprosentti voi olla 0,00 vain, jos valtuusto on erikseen määrännyt. Jos erillistä veroprosenttia ei ole päätetty, jätetään ilmoituskenttä tyhjäksi. Rakentamattoman rakennuspaikan alaraja on kiinteistöverolain 12 b §:ssä mainituissa kunnissa valtuuston määräämä yleinen veroprosentti +3,00 %.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että:

1. Rovaniemen kaupungin tuloveroprosentiksi vuodelle 2024 määrätään 8,9 %

2. Rovaniemen kaupungin kiinteistöveroprosentit vuodelle 2024 vahvistetaan seuraaviksi:

Yleinen kiinteistövero 1,55 %
Yleinen maapohja (mikäli uusi lainsäädäntö voimassa 17.11.2023) 1,55 %
Vakituinen asuinrakennus 0,60 %
Muut asuinrakennukset 1,20 %
Rakentamaton rakennuspaikka, ei yleiskaavaa 4,00 %
Voimalaitokset 3,10 %
Yleishyödylliset yhteisöt  0,20 %

Päätös

Talousarviopäällikkö Erika Kauvosaari esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Reijo Jylhä saapui kokoukseen ja Marko Ruohomäki poistui kokouksesta kello 13.53.

Kaupunginhallitus piti kokoustauon kello 14.47 - 15.13.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja piti tauon jälkeen nimenhuudon ja totesi, että kaikki ennen taukoa paikalla olleet olivat edelleen paikalla. Maria-Riitta Mällinen oli siirtynyt kokoustilasta etäyhteyteen.

Riku Tapio esitti ryhmien puheenjohtajien yhteisenä esityksenä ja Miikka Keräsen kannattamana, että asia jätetään pöydälle ja pidetään kaupunginhallituksen kokous 6.11.2023, jossa asia käsitellään.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Riku Tapion esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että:

1. Rovaniemen kaupungin tuloveroprosentiksi vuodelle 2024 määrätään 8,9 %

2. Rovaniemen kaupungin kiinteistöveroprosentit vuodelle 2024 vahvistetaan seuraaviksi:

Yleinen kiinteistövero 1,55 %
Yleinen maapohja (mikäli uusi lainsäädäntö voimassa 17.11.2023) 1,55 %
Vakituinen asuinrakennus 0,60 %
Muut asuinrakennukset 1,20 %
Rakentamaton rakennuspaikka, ei yleiskaavaa 4,00 %
Voimalaitokset 3,10 %
Yleishyödylliset yhteisöt  0,20 %

Päätös

Miikka Keränen liittyi kokoukseen etäyhteydellä klo 11.19.

Tuomas Koskiniemi esitti Timo Tolosen kannattamana, että kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Rovaniemen kaupungin tuloveroprosentiksi vuodelle 2024 määrätään 8,8 %.

Janne Sandgren ja Erika Kauvosaari liittyivät kokoukseen esittelemään asiaa tämän pykälän aikana.

Henri Ramberg siirtyi kokoukseen etäyhteydellä klo 11.49.

Kaupunginhallitus piti tauon kokouksessa klo 12.00. Kokousta jatkettiin iltakoulun jälkeen kello 15.40.

Puheenjohtaja piti nimenhuudon ja totesi, että Reijo Jylhä oli poistunut kokouksesta ja Marko Ruohomäki oli saapunut kokoukseen etäyhteydellä. Kaupunginsihteeri Eeva-Maarit Kujala oli saapunut kokoukseen ja toimi tästä eteenpäin kokouksen pöytäkirjanpitäjänä.

Mari Ikonen esitti Miikka Keräsen kannattamana, että kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Rovaniemen kaupungin tuloveroprosentiksi vuodelle 2024 määrätään 9,0 %.

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Autto saapui kokoukseen etäyhteydellä kello 15.44.

Puheenjohtaja esitti, että koska vastaehdotuksia on enemmän kuin kaksi, on äänestettävä vastaehdotusten välillä, kunnes pohjaehdotusta vastassa on enää yksi vastaehdotus. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Ensin vastakkain asetettiin Koskiniemen ja Ikosen esitykset. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat Ikosen esityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Koskiniemen esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 JAA -ääntä ja 4 EI -ääntä, 0 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että Ikosen esitys on saanut enemmän kannatusta, minkä vuoksi se asetetaan äänestykseen kaupunginjohtajan pohjaehdotusta vastaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Ikosen esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 JAA -ääntä ja 4  EI -ääntä, 0 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginjohtajan esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 64%

    Mari Ikonen, Riku Tapio, Maria-Riitta Mällinen, Miikka Keränen, Päivi Alanne-Kunnari, Harri Rapo, Susanna Junttila

  • Ei 4 kpl 36%

    Tuomas Koskiniemi, Marko Ruohomäki, Päivi Alaoja, Timo Tolonen

  • Kyllä 7 kpl 64%

    Susanna Junttila, Riku Tapio, Marko Ruohomäki, Päivi Alanne-Kunnari, Timo Tolonen, Tuomas Koskiniemi, Päivi Alaoja

  • Ei 4 kpl 36%

    Mari Ikonen, Maria-Riitta Mällinen, Harri Rapo, Miikka Keränen

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.