§ 23 Asemakaavan muutos Napapiirin matkailualueen keskustan liike- ja ohjelmapalvelualueet, Joulumaantie

Lataa 

ROIDno-2023-2839

Päätöspäivämäärä

11.12.2023

Päätöksen tekijä

Kaavoituspäällikkö

Päätöksen peruste

Asemakaavan muutoksella tutkitaan liitekartassa osoitetun matkailupalvelualueen käyttötarkoituksia, lisärakentamista ja rakennussuojelua.

Kuvaus

Kaupungin paikkatieto-ja tonttipalvelut on tehnyt aloitteen Napapiirin keskusalueen asemakaavan muuttamiseksi. Asemakaavamuutos koskee kortteleita 5803,5806,5807,5817 ja 5822 sekä katu-,pysäköinti-,erityis-,tori- ja virkistysalueita. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on Joulumaantien ja Tähtikujan välisen ohjelmapalvelutoimijoille varatun urheilu- ja virkistysalueen (VU-4) muuttaminen matkailutoimintaa palveleviksi korttelialueiksi. Samalla tutkitaan Valtatie 4:n ja Joulumaantie välisten kortteleiden ja katu-/toriaukean asemakaavaa. Keskeisinä asioina mm. talvitoriaukion mahdollistaminen, liikennejärjestelyt, pysäköinnin järjestäminen ja lisärakentantamisen tutkiminen alueella sekä korttelin 5807-3 tontin rakennussuojelukysymys (sr-4).

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 7.5.2018 § 48 hyväksymä asemakaava, joka on valituskäsittelyiden jälkeen 13.8.2021 kuulutettu voimaan. Voimassa olevassa asemakaavassa alueen kaikki korttelit ovat käyttötarkoitukseltaan liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta (K).

Kaavoitus esittää, että liitekartassa esitetylle alueelle Napapiirin keskusalueella käynnistetään asemakaavan muuttaminen. Asemakaavamuutos kuulutetaan vireille ja vireilletulon jälkeen suoritetaan valmisteluvaiheen kuuleminen. Samassa asemakaavamuutoksessa käsitellään korttelin 5807 tonttia 3 koskeva Arctic Circle Santa Claus Finland Oy:n asemakaavamuutoshakemus rakennussuojelumerinnän poistamiseksi (sr-4). Rakennusuojeluasiaa varten Joulupukin Lahjatalosta on Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy tehnyt rakennushistoriaselvityksen.

Päätös

Kaavoituspäällikkö päättää käynnistää asemakaavan muutoksen 18.kaupunginosan kortteleissa 5803,5806,5807,5817 ja 5822 sekä katu-,pysäköinti-,erityis-,tori- ja virkistysalueilla, Pajakylä. Asemakaavan muutoksella tutkitaan alueen asemakaavan muuttamista niin, että virkistysalueella sijaitsevien ohjelmapalvelualueet muodostetaan korttelialueeksi, talvitoriaukion ja lisärakentantamisen toteuttaminen alueella tutkitaan sekä korttelin 5807 tontin 3 rakennussuojelukysymys (sr-4) ratkaistaan. Asemakaavan muutos saatetaan vireille sekä valmisteluvaiheenkuulemista varten yleisesti nähtäville. Asemakaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Allekirjoitus

Kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi

Organisaatiotieto

Tekniset palvelut