§ 42 Moninetin avustushakemus vuodelle 2024

Lataa 

ROIDno-2023-3545

Päätöspäivämäärä

23.11.2023

Päätöksen tekijä

Palvelualuepäällikkö Elinkeinot ja työllisyys

Päätöksen peruste

MoniNetillä on tärkeä rooli ulkomaalaistaustaisten rovaniemeläisten kotoutumisen ja osallisuuden tukemisessa. MoniNet tekee pitkäjänteistä vaikuttamistyötä monikulttuurisuuteen liittyen ja edistää alueen hyviä väestösuhteita. MoniNet toteuttaa toimintaa, jolla on konkreettisesti vaikutusta siihen, että Rovaniemi olisi tavoitteidensa mukaisesti myös ulkomaalaistaustaisille kaupunkilaisille hyvä paikka asua, elää ja osallistua heidän taustastaan riippumatta. Lisäksi kaupungin elivoiman kannalta on tärkeää, että kaupungissa tarjotaan maahanmuuttajille kohdennettuja palveluita, koska niiden on tutkitusti todettu oleva tärkeä osa alueen pitovoimatekijöitä. 

Moninetin toiminta tukee kaupunkistrategian tavoitteista erityisesti kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, ihmisryhmien eriarvoistumisen vähentämiseen tähtäävää työtä sekä haavoittuvassa asemassa olevien väestöryhmien palvelutarpeisiin vastaamista.

Elinvoimalautakunta on delegoinut ratkaisuvallan avustusten myöntämiseen palvelualuepäällikölle (Ratkaisuvallan delegointi, Liite 1, ElinvoimaLtk 25.5.2021)

Kuvaus

Rovalan Setlementti ry hakee Rovaniemen kaupungilta vuodelle 2024 toiminta-avustusta 50 000 € ja viiden (5) palkkatuella palkatun ohjaajan palkkatuella työllistämistä monikulttuurisuuskeskus MoniNetin toimintaan. Haettavan toiminta-avustuksen määrä on aiempia vuosia korkeampi. Vuodelle 2023 myönnetty avustus on 31 552 €. Työllistämistä koskeva henkilömäärä on sama kuin kuin edeltävinä vuosina. Rovaniemen kaupunki on MoniNetin perustamisvuodesta 2001 alkaen pyrkinyt työllistämään MoniNetin toimintaan viisi (5) työntekijää.

MoniNetin rahoitus KOTI-toiminnan osalta koostuu sosiaali- ja terveysjärjestön avustuskeskuksen (STEA) rahoituksesta sekä Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen seurakunnan avustuksista. Vuodesta 2014 alkaen kaupungin myöntämä toiminta-avustus on ollut lähes samansuuruinen (noin 30 000 €).

MoniNetin korotetun toiminta-avustuksen hakuperusteet liittyvät asiakasmäärän kasvuun sekä palkkatukityöllistämisen lainsäädännön ja työvoiman muutoksiin. MoniNet on sen perustamisvuodesta 2001 alkaen toiminut osana kaupungin työllistämisen ekosysteemiä. Palkkatuella työllistäminen on ollut tärkeä osa kaupungin kanssa tehtävää yhteistyötä, ja sillä on pyritty tarjoamaan töitä ensisijaisesti maahanmuuttajille. Palkkatuella työllistämistä koskevat ehdot ja lainsäädäntö ovat kuitenkin vuosien aikana muuttuneet ja vaikeuttanut työllistämistoimintaa. Palkkatukeen oikeutettujen työhön soveltuvien työntekijöiden palkkaaminen on haasteellista, koska sopivia ehdot täyttäviä hakijoita ei välttämättä ole. Lisäksi lyhyet työsuhteet ja siten tiheästi vaihtuva henkilöstö haastavat tarkoituksenmukaisen ohjaus- ja neuvontatyön toteuttamisen ja pitkäjänteisemmän toiminnan suunnittelun.

MoniNetin asiakasmäärä on viime vuosina kasvanut tasaisesti. Vuoden 2023 asiakasmäärän ja asiakaskäyntien määrän arvioidaan olevan 90% enemmän kuin vuonna 2019. Tämä kertoo selkeästi siitä, että kaupungissa asuu ulkomaalaistaustaisia henkilöitä ja perheitä, joilla on tarve MoniNetin tarjoamiin palveluihin ja toimintaan. MoniNet on pitkään vastannut kaupungissa asuvien asettautumisen ja kotoutumisen palvelutarpeisiin järjestämällä matalan kynnyksen neuvontaa ja ohjausta, ja erilaista toimintaa ja tapahtumia kaikille ulkomaalaistaustaisille henkilöille. MoniNet on myös sen perustamisvuodesta 2001 alkaen pystynyt tarjoamaan kaupunkiin muuttaneille pakolaistaustaisille henkilöille sellaista tukea ja toimintaa, mitä viranomaistoiminnalla ei voida järjestää. Rovaniemen kaupungissa asuu tällä hetkellä kaupungille maksettavien kotoutumiskorvausten piirissä vajaat 400 pakolaistaustaista kaupunkilaista. Lisäksi kaupungissa on kaksi vastaanottokeskusta, joiden kirjoilla olevista asiakkaista Rovaniemen alueella asuu noin 500 henkilöä. 

 

Päätös

Päätän myöntää Rovalan Setlementti ry:n MoniNetin toimintaan avustusta vuodelle 2024 hakemuksen mukaisesti. Avustuksen määrä on 50 000 €. Avustus maksetaan mikäli kaupunginvaltuusto myöntää toimialalle tarvittavat määrärahat. Yhteistyöstä laaditaan yhteistyösopimus.

Allekirjoitus

Palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut