§ 68 Tulkkaus- ja käännöspalvelujen hankinta

Lataa 

ROIDno-2023-3445

Päätöspäivämäärä

23.11.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja Elinvoimapalvelut

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 20 §.
Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 48 § (1.9.2023 KV 19.6.2023 § 70).

Kuvaus

Rovaniemen kaupungin kotoutumispalvelut hankkii vuosittain arviolta 120 000 euron edestä tulkkaus- ja käännöspalveluita eri viranomaisille ja muille toimijoille pakolaistaustaisten henkilöiden kotoutumisen alkuvaiheen asioinnin ja toimenpiteiden tulkitsemiseksi. Pakolaistaustaisten henkilöiden tulkkaus- ja käännöspalveluista syntyvät kustannukset kuuluvat valtion Rovaniemen kaupungille maksamien kotoutumiskorvausten piiriin. 

Kotoutumispalvelut järjestävät lisäksi kaupungin eri yksiköiden pyynnöstä tulkkaus- ja käännöspalveluita myös muille kaupungin palveluissa asioivien vieraskielisten asioinnin tulkitsemiseen. Tulkkauspalveluita voi olla tarpeellista järjestää esimerkiksi varhaiskasvatus- ja koulupalveluihin. Näihin kustannuksiin ei kuitenkaan myönnetä erillisiä valtion korvauksia, vaan kustannuksista vastaa kukin palvelua käyttävä yksikkö. Näiden tulkkaus- ja käännöpalveluiden osuuden on arvioitu olevan vuodessa 12 000 euroa.  

Rovaniemen kaupungin sivistyspalvelut hankkivat viittomakielen tulkkauspalveluita vuodessa arviolta 66 000 euroa. Viittomakielen tulkkauspalvelut hankitaan kuulovammaisen oppilaan koulunkäynnin tukemiseksi. 

Rovaniemen kaupunki on selvittänyt mahdollisuutta liittyä Sarastia Oy:n tulkkaus- ja käännöspalvelujen puitesopimukseen. Sarastia Oy on kilpailuttanut tulkkaus- ja käännöspalvelut Lapin alueelle ajalle 6.6.2022 - 5.6.2026. Sopimukseen sisältyy optiona myös viittomakielen tulkkauspalvelun hankintamahdollisuus. 

Tulkkauspalvelujen sopimustoimittajat Lapin alueelle

1. Tultra Oy
2. Semantix Finland Oy
3. Polaris Kielipalvelut Oy
4. Tulka Oy
5. Youpret Oy

Käännöspalvelujen sopimustoimittajat Lapin alueelle
1. Tultra Oy
2. Polaris Kielipalvelut Oy
3. Semantix Finland Oy

Sarastia Oy toimii hankintalain (1397/2016) tarkoittamana yhteishankintayksikkönä. Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, 42 §:ssä tarkoitettua puitejärjestelyä taikka 49 §:ssä tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Sarastian suorana osakkeenomistajana Rovaniemen kaupunki on oikeutettu tekemään hankintoja mainitulla tavalla Sarastia Oy:n tarjoamiin hankintapalveluihin perustuen.  

Selvityksen perusteella todettiin, että Sarastian tulkkaus- ja käännöspalveujen puitesopimukseen ei sisältynyt kaikkia Rovaniemen kaupungin tarvitsemia tulkkauskieliä. Tämän johdosta Sarastia julkaisi hankintalain mukaisen hankintasopimuksen muuttamista koskevan ilmoituksen Hilma-ilmoituskanavassa 20.10.2023. Muutosilmoituksella Sarastia lisäsi sopimuksen piiriin tigrinjan, ukrainan ja venäjän tulkkauskielet sekä näitä koskevat läsnäolo-, että etätulkkauspalvelut.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 1.9.2023 mukaan alle 500 000 euron erillishankinnasta päättää kaupunginjohtaja, toimialajohtaja tai määrämänsä. Hankinnan ennakoitu vuosiarvo sisältäen Rovaniemen kaupungin kotoutumispalvelujen hankkimat tulkkaus- ja käännöspalvelut sekä sivistyspalvelujen hankkiman viittomakielen tulkkauspalvelun on noin 198 000 euroa (alv 0%). Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo ajalle 1.1.2024 - 5.6.2026 on noin 478 500 euroa. 

Puitesopimukseen liittyminen edellyttää kirjallisen sitoumusilmoituksen antamista Sarastia Oy:lle. Rovaniemen kaupungin vs. elinvoimapalvelujen toimialajohtaja allekirjoittaa sitoumuksen tämän hankintapäätöksen saatua lainvoiman. Puitesopimuksen käyttö on tarkoitus aloittaa 1.1.2024 alkaen. Sopimus ei sisällä määräostovelvoitetta. Sopimuksessa on kuuden (6) kuukauden asiakaskohtainen irtisanomisaika. 

Päätös

Päätän, että edellä esitetyin perustein Rovaniemen kaupunki liittyy Sarastia Oy:n kilpailuttamaan tulkkaus- ja käännöspalvelujen puitesopimukseen 1.1.2024 alkaen. Hankinnan sopimuskausi päättyy 5.6.2026. Sopimuksen perusteella hankintaan myös sopimukseen optiona sisältyvää viittomakielen tulkkauspalvelua. Tulkkaus- ja käännöspalveluja hankintaa tarpeen mukaan puitejärjestelyyn valituilta toimittajilta puitesopimuksen mukaisin ehdoin.  

Allekirjoitus

Samppa Määttä, elinvoimapalvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut