§ 31 Maa-aineslupa Metsänhoitoyhdistys Lappi ry Kasurirovat, Pello

Lataa 

ROIDno-2023-3106

Päätöspäivämäärä

14.12.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista.

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainesten ottaminen ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.

Ottamisalueella ei ole tiedossa sellaisia erityisiä, suojeltavia kasvi- tai eläinlajeja, joiden elinympäristö tulisi säilyttää ottotoimintaa rajoittamalla.

Alue ei sijaitse pohjavesialueella. Lupapäätöksessä on annettu määräykset suokerroksesta pohjaveteen sekä polttoaineiden käsittelystä. Toiminnasta ei siten aiheudu pohjaveden laadun tai antoisuuden vaarantumista.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Länsi-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle.

Alueen läheisyydessä ei ole asutusta. Lähin lomarakennus sijaitsee noin 1,3 km etäisyydellä ottamisalueelta.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottamistoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa.

Länsi-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). 

 

Maa-aineslupapäätöksessä ei anneta määräyksiä yleisen tien tai yksityistien käyttöön ja kunnostamiseen liittyvistä asioista, vaan ne kuuluvat tienpitäjälle. Maa-aineslain 9 §:n mukaan maa-ainesten ottajalla on velvollisuus korvata vähäistä suuremmat vahingot ja haitat lähialueiden kiinteistöjen omistajille.

Kuvaus

Metsänhoitoyhdistys Lappi ry on hakenut jatkolupaa maa-aineksen ottamiseen Pellon kunnan Turtolasta tilalta Penttilä II RN:o 854-407-22-9.  Alueelle on myönnetty maa-aineslupa 19.7.2019 § 22 (229/2019) ja nyt haetaan jatkolupaa ko. luvalle. Alueella ei ole aloitettu aiemman luvan mukaista maa-ainesten ottamista. Ottamisalue sijaitsee noin 17 km Pellon kuntakeskuksesta eteläkaakkoon. Jatkolupaa haetaan kahden (2) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 10 000 m3:n suuruiselle maa-aineksen ottamiselle. Toiminta-alueen pinta-ala on 1,0 ha. Suunniteltu alin ottamistaso on ottamissuunnitelman mukaan +175.00 (N2000) ja ottamissyvyys 1-3,5 m. Maa-ainesta on tarkoitus käyttää alueen teiden rakentamiseen ja tienpitoon.

 

Hakemuksesta jätettiin yksi muistutus. Muistutuksessa todetaan, että lupa myönnettäessä on ottoalueelle johtavan metsätien ylläpidossa ja mahsollisissa tievahingoissa otettava huomioon suunnitellun maa-ainesten oton vaikutukset tierakenteeseen ja tielaitteisiin sekä velvoitettava maa-ainesten ottamisesta vastaavaa korjaamaan tielle maa-ainesten ottotoiminnasta mahdollisesti seuraavat vahingot. 

Luvanhakija on antanut vastineensa muistutukseen. Hakijan vastineessa todetaan, että lupaa haetaan juuri ottoalueelle johtavan Kuusivaaran metsätien perusparannukseen. Ottamisen seurauksena koko tie korjataan ja päällysrakenteet uusitaan tiekunnan ja tiekunnan valitseman asiamiehen valvonnassa.

Päätös

Metsänhoitoyhdistys Lappi ry:lle myönnetään liitteenä 1 olevan päätöksen mukainen maa-aineslupa.

 

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella 19.12.2023.

Allekirjoitus

Carita Lallukka

Organisaatiotieto

Tekniset palvelut