§ 39 Oppilas- ja koulukalusteiden sekä varhaiskasvatuksen kalusteiden hankinta

Lataa 

ROIDno-2023-3745

Päätöspäivämäärä

14.12.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja Sivistys- ja hyvinvointipalvelut

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 20 §.

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 48 § (1.9.2023 KV 19.6.2023 § 70).

Kuvaus

Sarastia Oy on kilpailuttanut irtokalusteiden puitejärjestelyn ajalle 27.12.2021- 26.12.2025. Sarastia Oy toimii hankintalain (1397/2016) tarkoittamana yhteishankintayksikkönä. Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara- , palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, 42 §:ssä tarkoitettua puitejärjestelyä taikka 49 §:ssä tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Sarastian suorana osakkeenomistajana Rovaniemen kaupunki on oikeutettu tekemään hankintoja mainitulla tavalla Sarastia Oy:n tarjoamiin hankintapalveluihin perustuen.

Sarastia Oy:n irtokalusteiden puitesopimukseen sisältyy seuraavat osakokonaisuudet:
Osakokonaisuus 1:Toimisto- ja julkitilakalusteet
Osakokonaisuus 2: Oppilas- ja koulukalusteet
Osakokonaisuus 3: Varhaiskasvatuksen kalusteet


Rovaniemen kaupunki on liittynyt Sarastia Oy:n kilpailuttamaan irtokalusteiden puitejärjestelyyn toimisto- ja julkitilakalusteiden osalta (osakokonaisuus 1) hankintapäällikön päätöksellä 28.3.2022 § 5.  Rovaniemen kaupungin sivistyspalvelujen toimialalla on tutustuttu irtokalusteiden puitesopimukseen ja todettu sen vastaavan hyvin koulujen ja päiväkotien tarpeita oppilas- ja koulukalusteiden sekä varhaiskasvatuksen kalusteiden osalta (osakokonaisuudet 2 ja 3).

Sopimustuotteiden hinnat ovat Sarastia Oy kilpailutuksen suuren volyymin vuoksi erittäin kilpailukykyiset.

Oppilas- ja koulukalusteiden sopimustoimittajia ovat  Isku Interior Oy, Kinnarps Oy, Martela Oyj, Lekolar-Printel Oy ja Tevella Oy

Varhaiskasvatuksen kalusteiden sopimustoimittajia ovat Isku Interior Oy, Kuopion Woodi Oy, Martela Oyj, Lekolar Printel Oy ja Tevella Oy

Toimittajat ovat sopimuksessa nimenneet omat alueelliset yhteyshenkilöt myös Pohjois- Suomen alueelle. Kansallisen kynnysarvon (60 000 euroa) alittavissa hankinnoissa toimittajavalinnassa käytetään tilaajan vapaavalintaa, tai tilaajan halutessa kevennettyä kilpailutusta. Kansallisen kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa toimittajavalintaan käytetään kevennettyä kilpailutusta. Sopimukseen sisältyy irtisanomismahdollisuus kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla.

Sopimukseen liittyminen edellyttää kirjallisen sitoutumisilmoituksen antamista Sarastia Oy:lle. Rovaniemen kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila on allekirjoittanut ilmoituksen 14.12.2023. Ilmoituksessa on mainittu, että Rovaniemen kaupungin liittyminen (osakokonaisuudet 2 ja 3) tulee voimaan 1.1.2024. Sitoumus annetaan ehdollisena siten, että se sisältää puitejärjestelyn päiväkoti- ja koulukalusteet täydennyshankintojen osalta. Uusien päiväkoti- ja koulurakennusinvestointien osalta Rovaniemen kaupunki pidättää oikeuden kilpailuttaa kalustehankinnat ko. investoinnin yhteydessä erikseen. 
Rovaniemen kaupungin hallintosäännön  (1.9.2023 KV 19.6.2023 § 70) mukaan toimialajohtaja päättää toimialan keskitetyistä yhteishankinnoista. Toimivaltaan kuuluu koko hankintaprosessiin sisältyvä päätöksenteko. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo sopimuskaudelle on 150 000 euroa alv 0%.

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki  liittyy Sarastia Oy:n kilpailuttamaan irtokalusteiden puitejärjestelyyn Oppilas- ja koulukalusteiden sekä varhaiskasvatuksen kalusteiden osalta (osakokonaisuudet 2 ja 3). Hankinnan sopimuskausi on 1.1.2024- 26.12.2025. Sitoumus annetaan ehdollisena siten, että se sisältää puitejärjestelyn päiväkoti- ja koulukalusteet täydennyshankintojen osalta. Uusien päiväkoti- ja koulurakennusinvestointien osalta Rovaniemen kaupunki pidättää oikeuden kilpailuttaa kalustehankinnat ko. investoinnin yhteydessä erikseen. Oppilas- ja koulukalusteita sekä varhaiskasvatuksen kalusteita hankitaan tarpeen mukaan puitejärjestelyyn valituilta toimittajilta puitesopimuksen mukaisin ehdoin.

Allekirjoitus

Antti Lassila, toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Varhaiskasvatuspalvelut