§ 13 Autojen huolenpitopalvelujen hankinta

Lataa 

ROIDno-2023-3405

Päätöspäivämäärä

24.11.2023

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 20 §.

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 49 § (1.9.2023 KV 19.6.2023 § 70).

 

Kuvaus

Rovaniemen kaupungin nykyinen ajoneuvo- ja laitekanta on hankittu pääosin KL-Kuntahankintojen kilpailuttaman  puitesopimuksen kautta, jossa sopimustoimittajana on ollut Arval Oy. Arval Oy:n kautta hankitut ajoneuvot on hankittu huoltoleasingsopimuksilla ja niitä on marraskuussa 2023 yhteensä 20 kappaletta, joista 12 tilapalvelukeskuksella, 5 ruoka- ja puhtauspalveluilla, 2 teknisillä palveluilla ja 1 sivistyspalveluilla.  Edellä mainittujen ajoneuvojen lisäksi Rovaniemen kaupungilla on omistuksessaan 12 kappaletta ajoneuvoja, joihin ei kuulu erillisiä huolenpitopalvelusopimuksia. Näiden ajoneuvojen huolenpitopalveluita on hankittu tarpeen mukaan. 

Hansel Oy valmistelee autojen huolenpitopalveluja koskevaa yhteishankintaa. Hankinnan kautta puitejärjestelyyn liittyneiden asiakkaiden on mahdollista hankkia henkilö-, paketti- ja kevytkuorma-autojen huolto-, korjaus-, pesu- ja katsastuspalveluja eri puolilla Suomea. Puitejärjestelyn kautta on myös mahdollista hankkia palveluiden tuottamisen yhteydessä käytettäviä tuotteita (muun muassa autojen varaosia).  Alustavien suunnitelmien mukaan puitejärjestely muodostuu monimerkki- ja automerkkikohtaisista osa-alueista. Alustavasti puitejärjestelyn toimintamallina on yksi sopimustoimittaja kullekin osa-alueelle ja kaikki osa-alueet ovat puitejärjestelyyn liittyneiden asiakkaiden hyödynnettävissä.

Hankinnan alustava sopimuskausi on 1.4.2024-31.3.2026. Sopimuskausi muodostuu kiinteästä kahden vuoden sopimuskaudesta, jonka jälkeen Hanselilla on mahdollisuus jatkaa puitesopimuskautta enintään kahden vuoden optiokaudella. Puitejärjestelyyn perustuvat asiakaskohtaiset hankintasopimukset voivat olla voimassa enintään kolme kuukautta puitesopimusten päättymisen jälkeen. 

Hansel Oy: n tuleva puitejärjestely sopii hyvin käytettäväksi Rovaniemen kaupungin ajoneuvojen huolenpitopalvelujen hankintaan niiden ajoneuvojen osalta, joihin ei kuulu ajoneuvon hankinnan yhteydessä hankittu huolenpitosopimus. 

Hansel Oy:n autojen huolenpitopalvelut 2024–2026 (2028) puitesopimukseen liittyminen edellyttää liittymisilmoituksen tekemistä Hanselin verkkopalvelussa 2.10.2023 asetettuun määräaikaan mennessä. Sopimusta voivat hyödyntää vain ennen hankintailmoituksen julkaisua liittyneet asiakkaat. Puitejärjestelyn käytön mahdollistamiseksi Rovaniemen kaupungin hankintapäällikkö on tehnyt puitejärjestelyyn liittymistä koskevan ilmoituksen määräaikaan mennessä. Puitejärjestelyyn liittyminen ei sisällä käyttövelvoitetta. Ilmoituksella hankinnan ennakoiduksi kokonaisarvoksi on ilmoitettu 25 000 euroa/vuosi (alv 0 %). Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo neljän vuoden sopimuskaudelle on 100 000 euroa.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 1.9.2023 § 49 mukaan hankintapäällikkö päättää kaupungin keskitetyistä yhteishankinnoista. Toimivaltaan kuuluu koko hankintaprosessiin sisältyvä päätöksenteko. 

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki liittyy Hansel Oy:n kilpailuttamaan autojen huolenpitopalvelut 2024–2026 (2028) puitejärjestelyyn Hansel Oy:lle annetun liittymisilmoituksen mukaisesti. Hankinnan suunniteltu sopimuskausi on 1.4.2024-31.3.2026 + kahden (2) vuoden optiomahdollisuus. Rovaniemen kaupunki hankkii autojen huolenpitopalveluita tarpeen mukaan niihin ajoneuvoihin ja koneisiin, joille ei ole erillistä huolenpitosopimusta. Hankinnat tehdään tehdään puitejärjestelyyn valituilta toimittajilta puitesopimuksen mukaisin ehdoin.

Allekirjoitus

Satu Räisänen, hankintapäällikkö

Organisaatiotieto

Omistajaohjaus-, tila-, laki- ja hankintapalvelut