§ 46 Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n toiminta-avustus vuodelle 2024

Lataa 

ROIDno-2022-4245

Päätöspäivämäärä

7.12.2023

Päätöksen tekijä

Palvelualuepäällikkö Elinkeinot ja työllisyys

Päätöksen peruste

Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n tavoitteena on olla merkittävä kaupunkikeskustan yritysten yhteistyöelin, jonka toiminta onnistuessaan edesauttaa kaupunkikonsernissa tehtävää valmistelutyötä ja päätöksentekoa. Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä myönteisen mielikuvan luomista Rovaniemen kaupunkikeskustasta ja haluaa tukea yhdistyksen toimintaa edelleen vuonna 2024. Rovaniemen keskustan elinvoimaluku on laskenut vuoden 2020 3,20 lukemasta vuoden 2023 2,59 lukemaan, jonka perusteella yhdistyksen toimintaa on tarkoituksenmukaista tukea. 

Toiminnan tukemisesta käydään neuvottelut yhdistyksen ja kaupungin välillä vuosittain. 

Päätösvallan delegointi palvelualuepäällikölle: elinvoimalautakunta 25.5.2021 § 83 Elinvoimalautakunnan delegointimatriisi.

Kuvaus

Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry on perustettu keväällä 2022 ja sen tarkoituksena on elävöittää Rovaniemen keskusta-alueen vetovoimaa monipuolisena palvelu ja asuinalueen. Yhdistys toteuttaa, edistää ja mahdollistaa tapahtumatoimintaa sekä toimii aktivaattorina ja auttaa tapahtumien järjestämisessä. Tämän lisäksi yhdistys luo edellytyksiä eri toimijoiden yhteistyölle sekä toimii tiedottajana ja sillanrakentajana eri toimijoiden välillä. Yhdistys tuo keskustan yrittäjien näkemyksen kaupunkisuunnitteluun sekä ottaa kantaa ja antaa lausuntoja kaupunkikeskustaan liittyvissä asioissa. 

Yhdistys tukee jäsenyritysten liiketoimintaa yhteismarkkinoinnin ja yhteistoiminnan avulla.  Yhdistyksen kautta jäsenyritykset pysyvät ajan tasalla keskustan kehittämiseen ja toimintaan liittyvissä asioissa. Yhdistys pyrkii löytämään tarpeen mukaan yhteistarjouksia jäsenilleen esim. vartiointipalveluista, kesä- ja talvisomisteista, ikkunapesuista sekä järjestää jäsenilleen hyödyllisiä koulutuksia eri aiheista. Yhdistys luo positiivista mielikuvaa kehittyvänä kaupunkikeskustana. 

Rovaniemen keskusta-alue pitää vuonna 2023 sisällään kolme tavarataloa, viisi terveyspalvelua tarjoavaa yritystä, 13 hotellia, 80 kahvilaa / ravintolaa ja 48 parturi- kampaamoa / kauneushoitolaa (lähde: ALLin elinvoimaraportti 2023). Yhdistyksen toiminta-alue kattaa keskustan 375 ha alueelta aina junaradasta Arktikumin rantaan saakka. 

Suomessa toimii aktiivisesti reilut 30 kaupunkikeskustayhdistystä. Näiden kattojärjestönä toimii vuonna 1997 perustettu EKK, Elävät kaupunkikeskustat ry, jonka jäsen Rovaniemen kaupunki on ollut. EKK:n suositus toiminta-avustukselle on 1 euro /asukas, mutta kaupunkien osoittama toimintatuki kaupunkikeskustayhdistyksille vaihtelee kaupunkikohtaisesti.  Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n toimittaman materiaalin perusteella keskimääräinen toiminta-avustus kymmenessä verrokkikaupungissa on 0,98 euroa/asukas (vaihteluväli 0,38 - 2,45 euroa/asukas). 

Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry hakee toiminnan käynnistämiseen ja tukemiseen ja kaupunkikeskustan kehittämiseen EKK:n suosituksen mukaisesti 1€ /asukas vuodeksi 2024. Rovaniemen asukasluku oli 31.12.2022 64 535, jonka perusteella yhdistyksen hakema tuki on 64 535 euroa. Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry tarjoaa tuettavaa summaa vastaan Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelujen edustajalle hallituspaikan yhdistyksen hallituksesta, sekä useamman kaupungin toimijan edustamisen yhdistyksen toimikunnissa. Vuonna 2023 Rovaniemen kaupunki myönsi yhdistykselle avustusta 24 388,40 euroa. 

Yhdistyksen toimintaa ja kehittymistä mitataan seuraavilla mittareilla: toimintasuunnitelma ja sen toteutuminen, tapahtumien lukumäärä ja laatu, ALLin elinvoimalaskelman tulokset sekä seurantaraportin tulokset.

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelujen elinkeino- ja työllisyyspalveluiden palvelualue tukee Rovaniemen elävä kaupunkikeskusta ry:n toimintaa 0,387 eurolla /asukas vuonna 2024. Rovaniemen väkiluku oli 31.12.2022 yhteensä 64 535. Näin ollen toiminta-avustuksen kokonaismäärä on 25 000 euroa. Euromäärä on pyöristetty lähimpään sataan euroon.

Allekirjoitus

palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut