§ 49 Innovative Air Mobility as operator business - AIMO hankkeen rahoituspäätös

Lataa 

ROIDno-2023-3957

Päätöspäivämäärä

14.12.2023

Päätöksen tekijä

Palvelualuepäällikkö Elinkeinot ja työllisyys

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 48 §. ElinvoimaLtk 25.5.2021, 83 §

Kuvaus

Innovative Air Mobility as operator business – AIMO rahoituspäätös (avustus?)

 

Hankinnan kohde

Drone-liiketoiminnassa on suuri potentiaali sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Esimerkkejä liiketoiminta-alueista ovat logistiikkatoiminnot, kuten lääkkeiden, näytteiden ja instrumenttien kuljettaminen sairaaloista ja terveyskeskuksista sekä kiireellisten varaosien ja työkalujen kuljettaminen huoltotehtäviin. Ilmatoimintoja tarvitaan myös erilaisiin tarkastus-, valvonta- ja monitunnistetehtäviin. Drone-lentojen mahdollistamiseksi ja liiketoiminnan tehostamiseksi tarvitaan siirtymistä "omista ja käytä" -mallista operaattorin liiketoimintamalliin. Operaattorin mallissa yritykset voivat ostaa tarvittavat drone-palvelut ja ratkaisut operaattoreilta.

Kaupunki-ilmailun malleja on kehitetty suurkaupunkien ruuhkautumisen helpottamiseksi. Monet Suomen kaupungit ja alueet edustavat pienempiä talousalueita, joihin ei sovellu metropolien kaltaisten kaupunkien mallit. On tarpeen kehittää Suomen pienempien kaupunkien tarpeisiin on luotava soveltuva liiketoimintamalli, joka on skaalattavissa eurooppalaisiin olosuhteisiin.

Rovaniemen kaupunki osallistuu VTT:n toteuttamaan yhteishankkeeseen, jonka tavoitteena on kuvata, miten operaattorin liiketoimintamallia voidaan hyödyntää edistämään innovatiivisen ilmaliikkuvuuden liiketoiminnan omaksumista. Hankkeessa on VTT:n lisäksi 16 kumppania, joista 7 kaupunkiseutua.  

Rovaniemen elinkeinopalvelujen (Business Rovaniemi) lisäksi hankkeen toteutukseen osallistuu asiantuntijoita Rovaniemen kaupungin teknisten palvelujen yksiköstä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 160 000 euroa, josta Rovaniemen kaupungin rahoitusosuus on 10 000 € (alv. 0%). Hintaan lisätään voimassa oleva arvonlisävero. Hanke toteutetaan 1.1.-30.6.2024 välisenä aikana.  

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki osallistuu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n hankkeeseen ”Innovative Air Mobility as operator business – AIMO” 10 000 euron osuudella. Hintaan lisätään voimassaoleva arvonlisävero. Hankkeen kustannuspaikka on 1285. Hankinnasta laaditaan erillinen sopimus tilaajan ja palvelun tuottajan välillä.

Allekirjoitus

Sanna Mäensivu

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut